Lang leve de collectie

Mega Man Legacy Collection 2

De gamecollectie is een interessant modeverschijnsel. In de hoogtijdagen van de Playstation 2 struikelde je over collecties bomvol oude games, maar in de daaropvolgende generatie waren ze nergens te bekennen. Nu lijkt de collectie weer helemaal terug van weggeweest, met Mega Man Legacy Collection 2 als één van de typische voorbeelden.

Capcom en gamecollecties zijn natuurlijk geen onbekenden. Een van de meest complete collecties uit de jaren nul was Mega Man Anniversary Collection. Mede dankzij strenge regels van Sony omtrent het dumpen van oude games op hun systemen besloot Capcom dat het makkelijker was om tien games op één schijfje te pleuren dan er echt iets speciaals van te maken.

Nou was het wel degelijk speciaal dat je toentertijd voor $30 zomaar even tien Mega Mannen kreeg. Over de kwaliteit van de emulatie van deze games viel te twisten, maar de Britse ontwikkelaar Atomic Planet wist toch mooi de Playstation heruitgaven van Mega Man 1 tot en met 6 te bundelen, met daaraan toegevoegd Mega Man 7, Mega Man 8 en de arcadegames Mega Man: The Power Battle en The Power Fighters.

Deze games zouden in de loop der jaren meerdere keren opnieuw worden aangeboden, maar dan a la carte als Virtual Console-games of zogeheten PSOne Classics. Per saldo was je weliswaar duurder uit, maar dan mocht je wel betere emulatie verwachten. Dat streven naar perfectie en authenticiteit bleef hangen, waardoor we tegenwoordig Mega Man Legacy Collection 1 en 2 hebben.

Mega Man Legacy Collection 2

Het valt natuurlijk op dat de oude collectie nou in tweeën is gehakt. Legacy Collection 1 is alweer de zoveelste bundeling van de eerste zes Mega Man-games. Speciaal voor de gelegenheid had ontwikkelaar Digital Eclipse een unieke engine ontwikkeld, waarmee je de code van oude NES-games op elk gewenst systeem kon draaien. Da’s leuk en aardig, maar de nieuwere Mega Man-games ontbraken hierdoor.

Capcom maakte die fout later goed, door zelf Legacy Collection 2 te ontwikkelen. Deze collectie spreekt mij veel meer aan, ondanks het feit dat er slechts vier games op staan. Voor €15 krijg je Mega Man 7 tot en met 10, die net als de games in de eerdere collectie perfect spelen. Het is jammer dat games als Mega Man & Bass, The Power Battle, The Power Fighters en Mega Man Soccer ontbreken, maar dan nog heb je een degelijke collectie.

De kracht van de tweede collectie zit ‘m vooral in het feit dat er veel variatie in de games onderling zit. Je merkt toch goed dat Mega Man 7, Mega Man 8 en de downloadgames Mega Man 9 en 10 allemaal uit een andere periode komen. Alleen al de tekenstijl van Super NES naar Playstation naar faux-retro spreekt boekdelen over de tijdsgeest waarin deze games zijn gemaakt.

Zo is Mega Man 7 niet alleen visueel, maar ook qua speelstijl nog duidelijk gebonden aan zijn 8-bit voorgangers. De vormgeving is op en top Super NES, maar de game speelt in grote lijnen erg vertrouwd. Mega Man 8 maakt al een grotere duik in het diepe, met weelderige animaties, FMV-cutscenes en een high-end soundtrack. Alle vernieuwingen worden in Mega Man 9 en 10 weer overboord gegooid, als Capcom de gloriedagen van Mega Man 2 probeert te herleven.

Mega Man Legacy Collection 2 02

In tegenstelling tot de eerdere Anniversary Collection uit het Playstation 2-tijdperk zit het met de emulatiekwaliteit nou wel snor. Met name Mega Man 7 moest het ontgelden in de oude collectie, met matig geluid en ontbrekende cutscenes. In de nieuwe collectie speelt het echter naar behoren, met de kanttekening dat enkele visuele verwijzingen naar de Super NES en GameBoy uit de game zijn gehaald.

Authenticiteit is meteen de grote meerwaarde van de collectie, want verder valt er niet zo heel veel te beleven. De vier games zijn allemaal voorzien van een aantal speciale challenges, waarin je zo snel mogelijk levels moet uitspelen of bazen moet verslaan. Het is een vrij onschuldige extra, eentje die je vermoedelijk met gestaag verminderende interesse zal spelen.

Verder zou een moderne ROM-collectie niet compleet zijn zonder savestates en de mogelijkheid om het beeldscherm naar wens aan te passen. Je kan het formaat van het beeld veranderen, kiezen uit vier verschillende schermranden per game en een scanlinefilter activeren. De scanlines zorgen voor net dat beetje extra authenticiteit, hoewel ik ze eerlijk gezegd ook vaak gewoon had uitstaan.

Mega Man Legacy Collection 2

Een wezenlijk pluspunt is de aanwezigheid van alle DLC-content die je vroeger nog apart moest kopen voor Mega Man 9 en 10. Hiermee unlock je een speelbare Proto Man en Bass, evenals speciale levels in het tiende deel waarin je het tegen de Mega Man Killers uit de GameBoy-reeks opneemt. Deze DLC is een substantiële uitbreiding voor deze games en een mooie extra voor de collectie.

Rest alleen nog de vraag of de vier gebundelde games eigenlijk je tijd wel waard zijn? Dat is een lastige, want ik vind dit kwartet geen onverdeeld succes. Ik vermaak me altijd prima met Mega Man 7 en 9, maar ben beduidend minder enthousiast over 8 en 10. Niet iedereen zal mijn smaak delen, dus your milage may vary.

Voor €15 sla je echter geen buil aan een collectie als deze. De games spelen sowieso naar behoren en het is altijd leuk om even een Mega Man-game tussendoor te spelen. Voor een schrijver als ik is het tevens een goede gelegenheid om deze games weer eens te bespreken, wat ik de afgelopen tijd met veel plezier heb gedaan. Nieuwe games om op mijn Switch te spelen en een schrijfgelegenheid: dat is win-win!

Mega Man Legacy Collection 2 | Switch | 2018

Mega Man Legacy Collection 2

Advertenties

3 gedachten over “Lang leve de collectie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s