Doe de stofzuiger

Kirby's Dream Land 2

Als buiten het asfalt smelt omdat het zo warm is dan weet je dat je beter binnen kan zijn. Koel blijven, dat is het devies. Toch roepen dergelijke temperaturen ook om zonnig vermaak. Zomertip: Een ijskoud biertje en Kirby’s Dream Land 2 doen wonderen zodra het kwik begint te verdampen.

Kirby’s Dream Land 2, had ik daar jaren geleden niet al een zeer negatief stukje over geschreven? Ah ja, dat klopt. Ik beschreef deze GameBoy-game uit 1995 eerder nog als een “zielloze imitatie van Kirby’s Adventure.” Ergens is dat een toepasselijke conclusie voor het kopieerdier Kirby, maar mijn mening over deze game is nou wel een stuk genuanceerder.

Het is deze zomer alweer de derde keer dat ik dromenland opschudde en uit een lange nachtmerrie haalde. De eerste keer speelde ik de game nog vol goede moed op de Super GameBoy, waarna ik het een tweede kans gaf op Kirby’s Dream Collection op de Wii. Bevangen door de hitte wilde ik het best nog eens proberen, dus downloadde ik het op de 3DS. En jawel, deze keer klikte het wel.

Iets waar je niet omheen komt is de geniale vormgeving van de game. Het zwart-witte dromenland ziet er zo goed uit dat je hersens automatisch de spelwereld opvullen met kleur. De tekenstijl is hetzelfde als die van Kirby’s Adventure en alles ziet hier even indrukwekkend uit als op de NES. Je moet het HAL Laboratory nageven dat ze echt het onderste uit de technologische kan haalden.

Het landschap van dromenland wordt gedomineerd door cirkels, driehoeken en herhaalde patronen, waarmee bloemen, bomen en wolken worden gevormd. Deze impressionistische wereld wordt bewoond door schattige beestjes, die traditiegetrouw niks moeten hebben van Kirby. Dat is ook niet vreemd, want de roze gehaktbal schroomt zich niet om een beestje meer of minder op te eten.

De kracht van het design van Kirby zelf zit ‘m natuurlijk in zijn onschuldige voorkomen. Hij belichaamt een zekere verloren onschuld, maar is ondertussen wel de grootste nachtmerrie van de inwoners van dromenland. Ik vind het knap hoe HAL zijn kleine sprite zo expressief wist te maken. Kirby straalt tegelijkertijd onbezorgdheid en vrolijkheid uit, iets dat haaks staat op zijn destructieve eetlust.

Het blijft mooi om te zien hoe zijn ronde lijfje helemaal opzwelt als ie weer eens iets in z’n bek heeft. Opeens is hij vier keer zo groot en staan zijn wangen bol. Slok het juiste beestje op en Kirbys uiterlijk verandert nog meer als je een speciale kracht hebt bemachtigd. Op dit punt is de invloed van Kirby’s Adventure goed merkbaar, want deze kenmerkende eigenschap komt uit die game overwaaien.

Het is meteen wel een punt waarop Dream Land 2 opzichtig onderdoet voor zijn grote broer op de NES. Je kan op de GameBoy maar zes krachten overnemen, iets dat toch een flinke achteruitgang is als je het met de NES-game vergelijkt. Om dit te compenseren worden wel drie nieuwe vrienden uit het dierenrijk geïntroduceerd, die Kirby op unieke manieren kunnen helpen tijdens het avontuur.

Zo komt Coo de uil vooral in de open lucht goed van pas, is Kine de vis enorm handig in het water en beweeg je een stuk makkelijker over land met Rick de hamster. Deze huisdieren hebben allemaal ook nog secundaire vaardigheden, die je activeert door de juiste vijanden op te eten. Het is een leuke manier om de game iets meer diepgang te geven, met de kanttekening dat hun aanwezigheid de moeilijkheid helemaal ondermijnt.

En dat is dan weer jammer, want de game is als geheel toch al niet zo complex als Kirby’s Adventure. Het is knap dat de makers de geest van die game, evenals het uiterlijk, wisten over te nemen, maar je merkt toch – zelfs met een biertje erbij – dat je met een beperktere game aan de gang bent. Nergens komt dit zo duidelijk naar voren als in Kirby zelf, die niet meer kan rennen of slidings kan maken.

Toch is het moeilijk om hier erg kritisch over te zijn, want – laten we eerlijk zijn – dit is natuurlijk wel een game die ontworpen is voor de allerjongste spelers. De software van Nintendo spreekt spelers van alle leeftijden aan, maar in de regel wordt er wel degelijk vooral rekening gehouden met de jongste fans. En daar is ook niks mis mee, zeker niet als de games verder goed in elkaar zitten.

Om het relatieve gebrek aan mogelijkheden voor de speler op te vangen waren de makers wel zo attent om obstakels in levels te plaatsen die alleen gevoelig zijn voor bepaalde aanvallen. Deze obstakels staan normaliter geplaatst voor de speciale items die je nodig hebt om de game 100% uit te spelen. Je raadt het al: vooral het verkrijgen van deze items kan nog best pittig zijn.

Voor de meer ervaren speler zit de enige uitdaging van de game helaas alleen in deze korte puzzelstukjes. De moeilijkheid is verder aan de lage kant en iedereen – van jong tot oud – kan het in een paar dagen uitspelen. Qua lengte is dat evenwel een reuzesprong ten opzichte van Kirby’s Dream Land, maar die game had wel nog een brute bonusmodus voor masochistische fans van actiegames.

Maar goed, het spelen van een game in easy mode heeft wel het voordeel dat er weinig stress bij komt kijken, en dat is alleen maar fijn op dit soort hete dagen. Gewoon een wereldje uitspelen, slokje nemen en lichaam en geest koel houden. Beter nog, speel de game op je televisie via een Super GameBoy of GameBoy Player, zodat je optimaal van de vormgeving kan genieten. De Super GameBoy ondersteuning is niet bijzonder, maar op de Player ziet Kirby er toepasselijk roze uit.

Omdat de savebatterij in mijn originele cartridge alweer het level heeft gelaten moest ik me nog behelpen door de game op de 3DS te spelen. De Virtual Console kwam nooit echter helemaal lekker van de grond op dit systeem, maar ik moet zeggen dat dit soort oudjes lekker wegspelen op het grote scherm van de 3DS. En geef toe; voor slechts €5 kan je ook niet echt de mist in gaan.

Aan de andere kant heb je op de 3DS wel de luxe om te kiezen uit een veel groter assortiment Kirby-games dan ooit mogelijk was op de originele GameBoy. Zo krijg je voor een paar euro meer ook de 3D Classics versie van Kirby’s Adventure, wat allround zeker een betere keuze is. Wie na het spelen van die game meer van hetzelfde nodig heeft doet er echter goed aan Dream Land 2 ook eens te checken.

Kirby’s Dream Land 2 | Super GameBoy | 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s