Vaarwel vampiers

Super Castlevania IVEen systeem als de Super NES Classic Mini was natuurlijk niet compleet zonder Super Castlevania IV. Nintendo heeft op zich genoeg games om het systeem in hun eentje te dragen, maar een tijdloze actiegame erbij kan geen kwaad. En wie is er nou beter in actie dan de vampierjager Simon Belmont?

Eigenlijk is het best bizar dat Simon Belmont zo’n goede reputatie heeft. De ster van deze iconische actiegames kampt sinds de release van Castlevania op de NES immers al met fysiek ongemak. Zijn super variant maakt het nog wat bonter, met een loopje en rare huidskleur die het ergste doen vermoeden. De redder van Transsylvanië zag er in ieder geval wel eens frisser uit.

Maar je moet een boek niet op de kaft beoordelen. Of in dit geval misschien juist wel, want de boxart van Super Castlevania IV is redelijk legendarisch. Simon ziet hier woest en capabel uit, en lijkt zich geen zorgen te maken om de vele monsters die het op hem hebben gemunt. Dit in groot contrast met de Japanse boxart, waarop ie een beetje bescheten kijkt en een vreemd blauw pakje draagt.

Wat voor een beeld je ook bij deze oude videogameheld hebt, het zal snel positief bijkleuren zodra je deze game even speelt. Simon heeft in de overstap naar de Super NES het ergste van zijn lompheid verloren en kan nou in acht richtingen aanvallen, trapjes op- en afspringen en zelfs kruipen over de grond. Hij oogt misschien een beetje ziekelijk, maar hij beweegt soepeler als ooit tevoren.

Super Castlevania IV

Samen met deze atletische Belmont reis je Transsylvanië af om uiteindelijk aan te kloppen bij het kasteel van Dracula. Het is een van de meer memorabele avonturen op het systeem, dat bij vlagen aanvoelt als iets dat meer op zijn plek was op de Mega Drive van Sega. Een duister intro zet een sombere toon voor de rest van de game, waarin je een nacht vol demonen moet zien te overleven.

Opvallend genoeg borduurt de grafische stijl voort op die van zijn voorganger op de NES. De spelwereld is voor een groot deel opgemaakt uit blokjes, die aan elkaar zijn geplakt om herkenbare structuren te vormen. Het ziet er een beetje low-tech uit vergeleken met latere games op de Super NES, maar mede dankzij de grote sprites en het gebruik van special effects is het niet slecht verjaard.

Sowieso maakt het de super toevoeging in de titel wel waar. De extra large Simon Belmont beweegt met relatieve souplesse over het scherm, terwijl hij genadeloos afrekent met zijn vijanden. De game gooit allerlei obstakels in je pad, maar Simon kan nou zo efficiënt te werk gaan dat de uitdaging voor het eerst in het voordeel van de speler is.

Pas in de tweede helft van de game, als je binnen de muren van Dracula’s kasteel bent, zullen de achtergrondelementen je echt hard gaan tegenwerken. Tot dat moment ben jij echter de heer en meester van Transsylvanië. De handlangers van Dracula zijn kansloos tegenover de krachtige zweep van Simon, waardoor je een groot deel van de game met een lach op je gezicht zal spelen.

Super Castlevania IV

Het blijft heerlijk om na al die jaren vijanden van boven- of juist onderaf aan te vallen. Je hebt nog steeds een aantal subwapens tot je beschikking, maar op een incidentele worp van het boemerang kruis na is het vooral de zweep die domineert. Er zijn weinig videogamepersonages die zo lekker spelen als Simon Belmont in deze game, wat toch getuigt van een geslaagd design.

Na de stroeve besturing in de drie NES Castlevania games is het in ieder geval een verademing om zelf te kunnen bepalen in welke richting je springt en slaat. Deze vrijheid ondermijnt de traditionele Castlevania moeilijkheid een beetje, maar dat is een prijs die ik graag betaal voor betere besturing. Latere games als Rondo of Blood en Symphony of the Night zouden nog soepeler spelen, maar Super Castlevania IV was een zeer gewaardeerde eerste stap in deze richting.

Omdat de game redelijk toegankelijk is zullen ook meer spelers helemaal tot het einde doorspelen. Dat is mooi, want het hoogtepunt wordt tot het laatste bewaard. In de hoogste regionen van het kasteel moet je afrekenen met een drietal epische bazen alvorens je Dracula een kopje kleiner mag maken. Het is een echte uitdaging, die alles uit een moegestreden speler zal persen.

Zodra je Death naar huis hebt gestuurd beleeft ook de soundtrack haar hoogtepunt. Een duistere gang verlicht zichzelf terwijl je richting Dracula loopt, begeleid door de sombere tonen uit het intro. In het laatste gevecht komt deze muziek opeens leven, waar het climaxt als Dracula bijna dood is. De muziek in Super Castlevania IV is verrassend complex en kan zich makkelijk meten met de beste 16-bit soundtracks uit die tijd.

SCVIV03

Voor een game van deze leeftijd valt het echt op dat de makers vooruitstrevend te werk gingen. Je hoort het niet alleen terug in de muziekstijl, maar ziet het ook terug in zaken als speelbaarheid boven traditie plaatsen. Het enige smetje is de censuur die Konami toepaste op de Westerse versies van de game. Religieuze symbolen moesten het flink ontgelden, evenals naakte standbeelden en bloed – ironisch genoeg datgene wat Dracula het meest nodig heeft.

Maar goed, zelfs deze censuur valt in het niet bij de hoge mate van speelbaarheid. Super Castlevania IV is een van de sterkhouders van de Super NES en representeert samen met games als Actraiser en Super Metroid een segment actiegames dat niet per se op kinderen is gericht. Niet dat ik verder iets tegen kleurrijke platformgames heb, maar variatie in aanbod is natuurlijk ook belangrijk.

En dus was de Super NES Classic Mini niet compleet geweest zonder deze iconische actiegame. Het speelt wellicht iets stroever dan Mega Man X en is minder complex dan Super Metroid, maar het is een unieke Castlevania beleving. Jij bent als Simon Belmont voor de verandering zelf het grootste gevaar in de spelwereld. Een fraai stukje empowerment, die je zeker gespeeld moet hebben!

Super Castlevania IV | Super NES Classic Mini | 1991

Super Castlevania IV

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

5 gedachten over “Vaarwel vampiers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s