Oud is weer nieuw

3D Classics: Kirby's AdventureDe eigenaar van de 3DS die ik had geleend om de nieuwe Metroidgame op te spelen heeft ondertussen meegedeeld dat ik die unit mag houden. Kijk, dat is nog eens aardig. Hoe beter dit heugelijke nieuws te vieren dan met een oude Kirbygame? Tijd voor 3D Classics: Kirby’s Adventure!

Je zou het bijna vergeten, maar Sega is niet het enige bedrijf dat hun oude catalogus op de 3DS in een 3D-jasje heeft gestoken. Sterker nog, ze hebben het trucje afgekeken van Nintendo, die in de vroege jaren van de 3DS de hulp van Arika had ingeschakeld om een handjevol klassiekers van een 3D-effect te voorzien. Van deze set springt Kirby’s Adventure wellicht nog het meest in het oog.

Ironisch genoeg is deze remaster de nieuwste Kirbygame die ik in jaren heb gespeeld. Er was een tijd dat ik redelijk up-to-date was als het op deze games aankwam, maar Nintendo werd op een gegeven moment wel erg losbandig met nieuwe releases. De laatste Kirbygame die ik speelde was Kirby: Mass Attack op de DS, maar die was zo rijk aan content dat ik het tot op heden niet heb uitgespeeld.

Om mijn bankrekening een beetje te beschermen heb ik nieuwe Kirbygames sindsdien maar gelaten voor wat het was. Ik heb hier ook nog een Kirby’s Adventure Wii in de kast staan, die ik toch echt even moet spelen voordat ik in de moderne Kirbycatalogus duik. Maar goed, toevallig stond de 3D Classics-versie van Kirby’s Adventure op “mijn” 3DS, dus het was een kleine moeite om in ieder geval deze even te spelen.

3D Classics: Kirby's Adventure

Eigenlijk is het van de zotte dat ik alweer een stukje over deze game zit te schrijven. In 2012 kwam het voor het eerst aan bod op dit blog dankzij de release van Kirby’s Dream Collection op de Wii en eerder dit jaar publiceerde ik een stukje ten ere van de NES Classic Mini. Tussendoor deelde ik ook nog mijn menig over de remake op de GameBoy Advance. Drie keer is duidelijk geen scheepsrecht, want ik blijf maar nieuwe versies van deze game spelen.

Ergens is dat ook logisch. Kirby’s Adventure heeft iets tijdloos. De roze oliebol verscheen het eerst ten tonele op de GameBoy in Kirby’s Dream Land, maar het was zijn debuut op de NES in 1993 waarin hij echt indruk maakte. Kirby’s Adventure was als een van de laatste games op de NES niet alleen technologisch gezien indrukwekkend, maar het speelde ook als een droom.

Kenmerkend is natuurlijk het feit dat je beestjes kan opeten om zo hun speciale eigenschappen over te nemen. Zin om vuur te spugen? Slurp dan een beestje op dat dat ook kan. Wil je als een tornado over het scherm wervelen? Eet dan een vliegende bromtol op. De voorbeelden van transformaties in deze game zijn legio en het is niet vreemd dat dit concept aansloeg bij het grote publiek.

De nieuwe 3D Classics-versie sleutelt wijselijk niet aan deze succesformule. Ontwikkelaar Arika heeft precies dezelfde game als voorheen naar de nieuwe hardware getransplanteerd, met als grote vernieuwing de ondersteuning van een 3D-effect. In lijn met de eerdere games in deze reeks hebben ook de graphics een kleine oppoetsbeurt gekregen, wat mooi is meegenomen.

3D Classics: Kirby's Adventure

Deze grafische upgrade valt natuurlijk in het niet vergeleken met de grondige vernieuwing in de GBA-versie, maar het valt wel degelijk op dat de achtergronden (nog) kleurrijker zijn en dat er een transparency-effect in de onderwaterstukjes zit. Als geheel genomen ziet de game er net wat frisser uit dan je gewend bent, maar dat is natuurlijk niet de voornaamste reden om het te kopen.

Nee, dat is het 3D-effect waar de 3DS zo bekend om is. Als je het mij vraagt is dit vooral een grote gimmick als het op dit soort remasters aankomt, aangezien de games oorspronkelijk niet met zo’n effect in gedachten zijn ontworpen. Het is meer een prestigeprojectje voor de ontwikkelaars om dit effect op een overtuigende wijze aan de praat te krijgen dan een waardevolle toevoeging voor de speler.

En ja, ik vrees dat Kirby’s Adventure wat dit betreft niet veel indrukwekkender is dan bijvoorbeeld 3D Altered Beast. De inwoners van Dromenland zijn in 3D duidelijk te onderscheiden van de achtergrond zodra je de 3D-slider omhoog duwt, dus technisch gezien is de missie geslaagd. De praktische – laat staan artistieke – meerwaarde hiervan is mij echter onduidelijk.

Maar hey, ook zonder het 3D-effect is dit een nuttige heruitgave van een klassieke game. Dankzij de opgepoetste graphics is het wel degelijk een betere versie van dezelfde game die je ook op de Virtual Console kan downloaden. Die oude NES versie kennen we ondertussen wel, dus als je nog een 3DS hebt en zin hebt in een opgepoetste klassieker dan is Kirby’s Adventure zeker geen verkeerde keuze.

3D Classics: Kirby’s Adventure | 3DS eShop | 2011

3D Classics: Kirby's Adventure

Screenshots gesourced via Nintendo

Advertenties

Een gedachte over “Oud is weer nieuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s