Kronieken van de beestkoning

Altered BeastVan alle dingen die ik met mijn leven kon doen heb ik volgens mij de minst productieve uitgekozen. Zit ik hier met een geleende 3DS in huis, ben ik blijven hangen in 3D Altered Beast. Deze matige actiegame was in 2013 weer eens uit zijn graf herrezen en ik kan maar niet ophouden met spelen.

De vorige keer dat ik schreef over Altered Beast probeerde ik nog het vieze gevoel van me af te schudden dat ik kreeg na het spelen van die game op de Sega Genesis Collection op de Playstation Portable. Die collectie was het product van de roekeloze aanpak waarmee Sega bij tijd en wijlen haar softwarecatalogus mishandelt, iets dat zich uitte in bedroevende emulatiekwaliteit.

3D Altered Beast komt er in vergelijking gelukkig een stuk beter van af. De Genesis Collection was ontwikkeld door de prutsers van Digital Eclipse en kenmerkte zich vooral door de slechte kwaliteit van het geluid van de verzamelde games. De versie die je op de 3DS kan spelen is echter gemaakt door M2, die geen rommel afleveren – emulatietechnisch gezien in ieder geval.

En jawel, Altered Beast speelt op de 3DS precies als op je Mega Drive. Beter zelfs als je alleen maar de trage PAL versie van de game gewend bent. Het geluid heeft geen vreemde kuren, de besturing is perfect en visueel ziet alles er uit zoals je het herinnert. Het enige probleem zit ‘m in het feit dat een perfecte emulatie an sich natuurlijk geen garantie is voor een goede game.

Altered Beast

Laten we eerlijk zijn, dit is nog steeds dezelfde oersimpele game die het altijd is geweest. Je speelt als een herrezen krijger, die van Zeus de opdracht heeft gekregen om zijn dochter Athena te redden uit de onderwereld. Als herboren mens ben je nog een beetje aan de slappe kant na het ontwaken, iets dat je makkelijk verhelpt door vliegende powercapsules uit blauwe wolven te stampen.

Met drie van die capsules op zak onderga je een vrij dramatische metamorfose. Afhankelijk van het level verander je in een weerwolf, weerdraak, weerbeer of weertijger. Dit moment heeft iets altijd episch. Niet langer gebonden aan je menselijke gedaante beweeg je sneller, ben je veel gevaarlijker en verandert de toon van de neergeslagen muziek in iets triomfantelijks.

Deze gedaanteverandering mist zijn uitwerking zeker niet en maakt de titel Altered Beast helemaal waar. De originele Japanse titel is trouwens ook zo slecht nog niet, want 獣王記 (Juuouki) vertaalt ruwweg naar Kronieken van de Beestkoning. Nou is de game met slechts vijf levels is beetje aan de korte kant om over kronieken te spreken, maar de reddingsmissie van de herboren krijger brengt hem wel degelijk op interessante locaties.

In elke andere game zou de korte spellengte echter leiden tot een wegwerpervaring die je in tien minuten uitspeelt. Niet hier, want hoewel er maar vijf levels zijn heb je geen continues of health items. Je begint met drie levens en een kleine levensbalk en daar moet je het mee doen. Het doet een beetje vermoeden dat Athena niet de favoriete dochter van Zeus is, want anders had ie je toch zeker beter bewapend op pad gestuurd denk ik.

Altered Beast

Mijn grootste ergernis met de game is niet zozeer dat het redelijk moeilijk is, maar meer dat het totaal geen diepgang heeft. Elk level is vrij kort, waardoor je op een gegeven moment de lastige stukjes uit je hoofd kent en de onderdanen van de onderwereld altijd kansloos zijn tegen de beestman die in zijn blote bassie een vrouw komt redden van een rituele offertafel.

Oké, toegegeven, daarnaast is het ook irritant om door de optelsom van nietszeggende aanvallen geveld te worden. Als zo’n geraamte in level 1 je een klap geeft lach je dit nog weg, maar tegen het einde van de game gaan al die slappe aanvallen toch hun tol eisen. De game is meedogenloos, hoewel ik begrijp dat dit een beter alternatief is dan een game zonder enige uitdaging.

De 3D Classic versie doet verder niks aan de moeilijkheid, maar speelt wel op andere manieren met je verwachtingen. Zo is er vanzelfsprekend ondersteuning voor 3D beelden. Om dit mogelijk te maken koos M2 er voor om de Mega Drive-versie over te zetten in plaats van de arcadeversie. Dit omdat die versie parallax scrollende-achtergronden ondersteunde.

Ik zal maar eerlijk zijn en zeggen dat het 3D effect totaal niks toevoegt aan de spelervaring. De achtergronden zijn hoe dan ook te plat om de graphics echt tot leven te brengen, waardoor je het net zo goed in 2D kan spelen. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, want 3D ondersteuning is toch het hoofdargument om je creditcard erbij te pakken en een paar euro naar Sega over te maken.

Altered Beast

De enige andere interessante vernieuwing is een optie waarmee je in elk level een willekeurige metamorfose ondergaat. Dit gooit de hele balancering van de game overhoop, aangezien lang niet elke gedaante even goed is opgewassen tegen de baas aan het einde van elk level. Zo is de oogbalplant in level 2 altijd een makkelijke prooi voor de weerdraak, maar moet je nog flink aan de bak om resultaat te boeken met de weertijger tegen hetzelfde monster.

Door de game op deze manier te spelen wordt de moeilijkheid zeer onvoorspelbaar, waardoor mensen als ik in ieder geval iets langer willen doorspelen. In de kern is het echter nog steeds dezelfde simpele game die het altijd al was. Het scheelt dat ik enorm kan genieten van de audiovisuele vormgeving, maar voor wie dit de zoveelste arcadegame is heeft deze nieuwe 3D versie helemaal niks interessants te bieden.

Het beste wat ik er eigenlijk over kan zeggen is dat dit met gemak de ultieme handheldversie van de game is. De Sega Genesis Collection mag je officieel vergeten, want M2 toont wederom aan hoe je klassiekers eer aan doet. Vergeet alleen niet dat we het in het geval van Altered Beast over een “klassieker” hebben…

[3D Altered Beast | 3DS | 2013]

Altered Beast

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

Een gedachte over “Kronieken van de beestkoning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s