Ballen moeten rollen

Roller BallRoller Ball. Ken je ‘m nog? Nee, niet die film uit de jaren 70. Ik heb het over een antieke pinballgame op de NES. Je bent vergeven als je er nooit van hebt gehoord. Maar daar komt vandaag verandering in, want ik neem je mee naar het New York van de jaren 80. Challenge the skyscraper en schiet je bal omhoog!

Dit is nou wat je noemt een vergeten game. Het is gemaakt door HAL Laboratory, die we natuurlijk maar al te goed kennen van hun Kirby games. Maar ze zijn ook geen onbekende als het op flipperkasten aankomt, getuige hun bijdrage aan de oergame Pinball op de NES, en natuurlijk Revenge of the Gator en Kirby’s Pinball Land op de GameBoy. Roller Ball is een soort tussenstap tussen Pinball en Revenge of the Gator, geboren op de MSX thuiscomputer.

De MSX is ook precies waar ik de game van ken. Als kind speelde ik graag een kopietje hiervan op de MSX van mijn vader. Zo’n pinballgame was weer eens wat anders dan de gebruikelijke actiegames en Roller Ball had de mazzel dat de programmeurs van HAL wel wisten hoe je een leuke game moest maken. Pas in het emulatietijdperk kwam ik erachter dat er ook een NES versie was, eentje die een grondige make-over heeft gekregen.

Roller Ball kwam pas in 1988 uit op de NES en is meer een vervolg dan een port van het origineel uit 1984. De lege achtergronden zijn ingeruild voor een New Yorkse setting en de lay-out van de kast is totaal anders. Het nieuwgevonden thema komt erg willekeurig over, maar tegelijkertijd is het ook een teken dat games eind jaren 80 zichtbaar complexer waren dan slechts een paar jaar eerder.

RB01

Zo’n lege achtergrond associeer ik in ieder geval altijd met een zekere simpliciteit. Begin jaren 80 waren computers simpelweg niet krachtig genoeg om complexe graphics uit te beelden, maar met betere hardware kwamen ook fraaiere games. Zodoende was het logisch dat Roller Ball op de NES in een nieuw jasje werd gestoken, al was het maar om de indruk te wekken dat je met een betere game te maken had dan vier jaar terug.

Typisch voor een Japanse pinballgame uit die tijd is dat de flipperkast is opgedeeld in meerdere schermen. Hierdoor gaat het gevoel dat je een echte flipperkast speelt al snel verloren. Ik vergelijk het een beetje met het kijken van een film frame voor frame. Op elk individueel beeld krijg je genoeg informatie mee om het verhaal te volgen, maar de ervaring kan vlotter.

Deze scherm-voor-scherm methode heeft wel het voordeel dat op elk scherm aandacht aan specifieke uitdagingen geschonken kan worden. Net zoals op de MSX bestaat de kast uit vier schermen, maar de lay-out is helemaal nieuw en er is nou zelfs de mogelijkheid om head-to-head tegen een vriend te spelen. Het is zeker geen simpele port van de oude game dus.

Roller Ball

Toch komen veel achtergrondelementen uit de MSX versie, terwijl een paar geluiden zelfs al in Pinball waren te horen. Niks mis met een beetje recyclen en de herkenbare elementen geven je ook het gevoel dat de HAL pinballgames allemaal tot dezelfde reeks behoren. Dit zou later versterkt worden met de release van Revenge of the Gator, wat je kan zien als de spirituele opvolger van Roller Ball.

Hoewel ik Roller Ball zonder aarzeling aan zou raden aan liefhebbers van dit soort games moet ik bekennen dat het in principe een zeer gelimiteerde flipperkast is. De vier schermen bieden niet echt heel veel onderlinge variatie, terwijl de bonusstage en multiplayer mogelijkheid de levensduur ook niet bijzonder oprekken. Het komt het best tot zijn recht op een emulatiebox, waarop je het even kan spelen en dan zonder al te veel problemen door kan gaan met iets van meer diepgang.

Wellicht het meest noemenswaardige aan de game is het feit dat het een belangrijke schakel lijkt te zijn in de line-up van flipperkasten van HAL. Je kan een duidelijke lijn van progressie zien in Pinball – Roller Ball MSX – Roller Ball NES – Revenge of the Gator en uiteindelijk Kirby’s Pinball Land. Dat maakt de game an sich natuurlijk niet leuker, maar wel net interessant genoeg om eens een keertje te gespeeld te hebben!

[Roller Ball | NES]

Roller Ball

Screenshots gesourced via StrategyWiki

Advertenties

2 gedachten over “Ballen moeten rollen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s