Klaar voor meer

Mega Man 3Een groot gemis op de NES Classic Mini van vorig jaar was Mega Man 3. Niet dat er veel reden was tot klagen met al die andere games erop, maar na het spelen van Mega Man 2 wil je automatisch aan de slag met deel drie. Dit prangende probleem heb ik zelf maar opgelost door mijn unit te hacken.

Het stomme is dat ik niet eens een gebrek aan Mega Man 3 in m’n huis heb. De originele NES cartridge slingert hier ergens rond, het is onderdeel van The Wily Wars op de Mega Drive en ik heb de Mega Man Anniversary Collection. Ik had natuurlijk de Mega Man Legacy Collection op de PS4 kunnen kopen om aan mijn fix te komen, maar het leek me toch authentieker om deel drie op de NES Classic Mini te spelen.

Nou is er natuurlijk weinig authentieks aan het downloaden van een ROM en deze spelen op een emulator van twijfelachtige kwaliteit. Het hacken van de Mini is dan wel een fluitje van een cent, maar het verandert de onderliggende emulator niet. Met name de vertraagde playback van geluid is goed merkbaar in een game als Mega Man, waarin je constant aan het schieten en springen bent.

Maar goed, je moet wat overhebben voor het gemak om deze games op je moderne televisie te spelen. Mega Man 3 is ook nu nog perfect speelbaar, ongetwijfeld omdat het zo duidelijk op de fundering van zijn bijna perfecte voorganger is gebouwd. Opvallend genoeg zijn de makers van de game minder positief over het eindproduct, dat volgens hun veel te snel tot stand kwam.

Mega Man 3

En inderdaad, vergeleken met zijn voorganger heeft Mega Man 3 een beetje last van excessen. Had je voorheen nog acht standaard levels en een handjevol Dr. Wily levels, heb je nu hetzelfde plus vier herkauwde levels die veel te lang doorgaan. Aan de ene kant zijn ze tof, want hierin duiken de bazen uit de vorige game opnieuw op, maar aan de andere kant lijkt de game zo maar niet op te houden.

Persoonlijk zou ik dit stukje fanservice in zijn geheel achterwege hebben gelaten, of in ieder geval anders implementeren. Maar aan de andere kant is er nog steeds een paswoordsysteem, zodat je de game in stukjes kan spelen. Sowieso helpt het dat je op de Mini savestates kunt gebruiken, waarmee je het avontuur zo lang en dun kan uitsmeren als je nodig acht.

En het is natuurlijk ook niet zo dat het erg is om een game als deze te spelen. De basis van Mega Man 3 is onveranderd ten opzichte van zijn voorganger. Je speelt als Mega Man, die in zijn eentje met acht Robot Masters moet afrekenen. Versla er eentje en je krijgt zijn wapen, waarmee je vervolgens een andere baas weer makkelijker kan verslaan. Het is een simpel concept, waarmee je alle kanten op kan.

Nieuw is de mogelijkheid van Mega Man om een sliding te maken. Het is een zeer nuttige actie, waarmee je vijanden ontwijkt, nauwe passages passeert en simpelweg vlotter beweegt. Tel hierbij op de aanwezigheid van een robothond die de speciale items uit de vorige game vervangt en je heb een spelervaring die net wat frisser en robuuster is als voorheen. Een ideaal vervolg zeg maar.

MM302

Het frisse gevoel komt ook sterk naar voren zodra je eenmaal de levels induikt. Mega Man 3 ziet er net iets flitsender uit dan voorheen en klinkt minstens net zo goed. De NES moest begin jaren 90 concurreren met de veel krachtigere Mega Drive, maar op een of andere manier wisten dit soort kleurrijke games zich toch positief te onderscheiden van hun tijdgenoten op het systeem van Sega.

Want hoe gaaf is het level van Snake Man wel niet? De vloeren en plafonds zijn gemaakt van groene buizen waarmee slangen worden nagebootst, terwijl grote en kleine slangenkoppen je geregeld onder vuur nemen. Zelfs een rare verschijning als Top Man heeft een gaaf level, dat bestaat uit een broeikas waarin boze bromtollen en gigantische katten je het leven zuur maken.

Deze visuele creativiteit is typerend voor Capcom, dat in deze periode ook al hoge ogen gooide met bijvoorbeeld DuckTales en Rescue Rangers. De kleurrijke vormgeving spreekt van nature een jonger segment van de markt aan, maar dat betekent niet dat je met een simpele game te maken hebt. Het is een gelikte actiegame, met vrijwel perfecte besturing en vlot levelontwerp.

Mega Man 3

En natuurlijk een soundtrack om U tegen te zeggen. Die van Mega Man 2 is iconisch en ondertussen bekend bij een hele generatie gamers. Het nummer van Air Man is een meme op Youtube, terwijl Wily Stage 1 ook buiten de context van de game bekend is geworden. De soundtrack van Mega Man 3 staat hier een beetje in de schaduw van, maar wat mij betreft is het zeker geen mindere muziek.

Sterker nog, een grote reden dat ik terug blijf komen bij deze game is de soundtrack. Spark Man, Snake Man, Needle Man… Dat vond ik geweldig in m’n jeugd en ik kan er nog steeds van genieten. Fijn ook dat ik de Amerikaanse versie van de game op m’n Mini kan zetten, want de PAL conversie heeft de irritante eigenschap het deuntje van Proto Man te lang te spelen omdat de timing van de muziek niet aan de langzamere snelheid van de game was aangepast.

De soundtrack, gelikte graphics en vertrouwde manier van spelen zorgen ervoor dat ik keer op keer terugkom voor nog een potje hete actie. Mega Man 2 zal altijd een streepje voor houden simpelweg omdat ik die game in mijn jeugd eerder speelde, maar deel drie doet er niet veel voor onder. En zoals dat gaat krijg ik na het uitspelen van deze games altijd de kriebels om ook de rest meteen te doen. Nou, toch maar die meterlange HDMI kabel weer erbij pakken en de NES Classic Mini aansluiten…

[Mega Man 3 | NES]

MM304

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

6 gedachten over “Klaar voor meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s