Totale crash

Road FighterAls NES eigenaar wist je vroeger nooit waar je aan toe was als het op conversies van arcadegames aankwam. Aan de ene kant had je indrukwekkende herinterpretaties als Bionic Commando en Ninja Gaiden, maar aan de andere kant zijn er ook legio Ghosts ’n Goblins en, jawel, Road Fighter.

Ik ben de eerste die de loftrompet voor Konami opsteekt als daartoe aanleiding is. Dit bedrijf was in de jaren 80 synoniem aan kwaliteit, getuige sterke overzettingen van arcadegames als Contra, Gyruss en Rush’n Attack naar de NES. Toch slaat ook de beste timmerman wel eens de plank mis. Hoe jammer dat juist mijn geliefde Road Fighter op de NES totaal niet uit de verf komt.

Road Fighter heeft een speciale plek in mijn hart, hoewel ik me voor kan stellen dat ik daarin wel eens uniek kan zijn. Het enige dat je in deze antieke racegame hoeft te doen is andere weggebruikers inhalen met 400km/u. Klinkt heftig, maar het is niet zo indrukwekkend als je de game eenmaal in beweging ziet. Het is feitelijk een zeer beperkte racegame, waardoor je zou denken dat de overzetting naar de NES geen probleem zou zijn.

Road Fighter

De Famicom versie kwam al in 1985 uit, hetzelfde jaar waarin de game ook in Japan op de MSX verscheen. Die MSX versie heb ik als kind veelvuldig gespeeld. Heerlijk vond ik het om in een soort trance op te gaan achter de televisie, terwijl ik zigzaggend andere weggebruikers ontweek. Het was een sterke variant van de arcadegame, met hetzelfde aantal levels, waarvan een aantal zelfs exclusief was.

Hoe anders is de NES versie wel niet, die pas in 1991 in Europa uitkwam? Op je Nintendo moest je het niet alleen doen met slechts vier tracks, maar de presentatie was ook grotendeels gesloopt. Het beetje muziek dat in de arcadeversie zat ontbreekt hier gedeeltelijk, evenals het typische overzicht dat je in de arcade en op de MSX tussen de checkpoints krijgt te zien – bizar genoeg dook dit overzicht wel op in het verder niet gerelateerde Jackal op de NES.

Road Fighter komt een beetje over als een eerste generatie GameBoy titel. Ergens is dat niet vreemd, aangezien de Famicom versie in 1985 op de markt kwam, maar tegelijkertijd was de MSX versie veel indrukwekkender. Onbegrijpelijk dan ook dat de Europese tak van Konami dacht dat het een goed idee was om de game zes jaar na dato hier uit te brengen – onder het Palcom label, dat wel.

Road Fighter

Je mocht als publisher destijds slechts een bepaald aantal games uitbrengen op de NES, maar Road Fighter was bij voorbaat een kansloze krater op de releaselijst. Konami zat om betere alternatieven echt niet verlegen. Denk bijvoorbeeld aan titels als RollerGames, The Lone Ranger, TMNT III of zelfs Laser Invasion. Oké, misschien niet Laser Invasion, maar keuze te over om de Europese catalogus mee te vullen.

Hoe miserabel de NES versie van Road Fighter is werd me onlangs weer duidelijk toen ik het op de NES Classic Mini speelde. Met z’n extreem korte lengte is het een ideale game om als luchtige snack snel tussendoor te spelen, maar ik bleef elke keer met een onvoldaan gevoel achter. De game lijkt niet af te zijn – iets dat je merkt aan de ontbrekende levels en de matige presentatie.

Vermoedelijk is de game niet in-house bij Konami gemaakt. De MSX variant was immers van veel hogere kwaliteit, en zoals gezegd ontwikkelde Konami ook degelijke varianten van o.a. Contra en Gyruss voor de NES. Het is een verbijsterende release. Eentje waarvan je denkt: “kunnen ze niet beter dan dit?” Het antwoord op die vraag is natuurlijk “ja.”

[Road Fighter | NES]

Road Fighter

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

2 gedachten over “Totale crash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s