Scott gooit z’n haar los

Kabuki Quantum FighterSoms blijkt zelfs de meest rooskleurige nostalgie niet opgewassen tegen de realiteit. Laatst waagde ik me aan het spelen van Kabuki Quantum Fighter, een NES game die ik vroeger graag speelde. Tenminste, dat dacht ik. Wat blijkt? Dit is best wel een harige keutel van een game…

Kabuki Quantum Fighter heeft het grote voordeel dat het redelijk uniek is. Zelfs voor een productie uit de jaren 90 is de setting nog best extreem. Je speelt als Scott O’Connor, een kolonel die zijn bewustzijn naar binaire code laat overschrijven. Dit om een aanval op het defensiesysteem van de Aarde af te slaan. Frappant is dat zijn digitale gedaante de vorm aanneemt van een Japanse kabuki artiest.

Kabuki is, zoals je misschien wel weet, een vorm van traditioneel Japans theater. Opvallend aan kabuki is dat mannen vaak ook vrouwelijke rollen spelen. Sterker nog, vrouwen waren lange tijd verboden om in kabukistukken te spelen. Zodoende dossen de mannen zich vaak zeer kleurrijk op en dragen ze nogal opvallende kleding en pruiken. Zo ook onze held O’Connor.

Alsof dat niet vreemd genoeg is neutraliseert O’Connor de kwaadaardige virussen door ze met zijn haar te slaan. Jawel, jaren voordat Shantae op de GameBoy Color opdook was er al iemand die de wereld verbeterde met zijn ijzersterke haar. Dat dit een mannelijke militair is verkleed als een traditionele Japanse artiest is een beetje vreemd, maar wel de charme van deze oude videogame.

Kabuki Quantum Fighter

Het werd hier in 1992 uitgebracht door HAL Laboratory, die we vooral kennen als het bedrijf dat ons Kirby en Satoru Iwata leverde. Opvallend genoeg is HAL niet de ontwikkelaar. Die eer is weggelegd voor Human Entertainment, dat we dan weer vooral kennen van hun Fire Pro Wrestling games. Een ontwikkelaar van enige naam dus, hoewel ze begin jaren 90 duidelijk nog niet zo gelouterd waren.

Hun game moet het namelijk meer hebben van de unieke setting en niet zozeer van een briljante manier van spelen. Men leek in te zetten op een Batman – The Video Game kloon, met ook een vleugje Ninja Gaiden voor de goede orde. Speel het echter even en je merkt al snel dat de perfecte besturing uit die games en het superieure levelontwerp van Batman hier ver te zoeken zijn.

Verkleed als een kabuki ziet O’Connor er toepasselijk spectaculair uit, maar zijn besturing laat te wensen over. Net iets te vaak mis je een platform omdat de kolonel niet optimaal op je input reageert, terwijl vijanden altijd hinderlijk in de weg bewegen. Behalve zijn rode lokken heeft de kolonel ook een aantal subwapens tot zijn beschikking, die je krijgt door het verslaan van bazen aan het eind van elk level. De praktische toepassingen hiervan zijn echter beperkt.

KQF02

De mix van de losse besturing en een matig doordacht levelontwerp doen je wensen dat je iets anders kon spelen. En met iets anders bedoel ik natuurlijk de eerder genoemde Batman en Ninja Gaiden. De vormgeving is duidelijk geïnspireerd door de game van Bruce Wayne, terwijl de patronen van vijanden sterk aan Ninja Gaiden doen denken. Op papier een geweldige mix, maar het komt hier niet uit de verf.

Een ander puntje van kritiek is de muziek. De game heeft pak ‘m beet twee memorabele deuntjes, maar dat is niet genoeg om de twijfelachtige composities in de rest van de game te compenseren. Het is al erg genoeg dat je wordt geterroriseerd met vijanden en obstakels die lastig zijn te ontwijken dankzij de besturing, maar als dit ook nog eens moet gebeuren onder de begeleiding van irritante muziek dan is het snel gedaan met de pret.

En dat is dan weer de keerzijde van met oude games aan de slag gaan. Ik herinnerde me Kabuki Quantum Fighter altijd als een curieuze variant van Batman, met een maf verhaal en toffe actie. Dat verhaal is wel degelijk maf, wellicht zelfs het sterkste onderdeel van de game. Maar met de actie zit het niet helemaal snor. Niet dat de game onspeelbaar is, maar er zijn betere alternatieven op het systeem. En dan zeg ik toch, liever een goede ervaring dan een matige.

[Kabuki Quantum Fighter | NES]

Kabuki Quantum Fighter

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s