Enter de Batman

Batman - The Video GameIk vrees dat ik erg voorspelbaar ben als het aankomt op de games die ik speel. Na het hacken van de NES Classic Mini laadde ik er snel een setje ROMs op die in mijn visie hard werden gemist en ging ik zonder aarzeling aan de slag met oude favorieten. Favorieten als Batman – The Video Game.

Batman is een van m’n meest gespeelde games op de NES. Als kind ging deze klassieker geheel aan me voorbij, maar eind jaren 90 maakten we alsnog kennis dankzij het emulatie fenomeen. Het was een soort liefde op het eerste gezicht en ik speel de game nog steeds met veel plezier. En dat is toch opvallend, want games gebaseerd op superhelden uit die tijd hebben niet de beste reputatie.

De oorzaak hiervoor is grotendeels de achterstand die Westerse ontwikkelaars hadden op hun Japanse collega’s. In de jaren 80 aasden Amerikaanse publishers vaak op populaire licenties uit eigen land, maar deze bedrijven hadden dan weer niet de beste ontwikkelaars in huis. Het talent concentreerde zich toentertijd nog in Japan en laat nou net deze Batman daar geboren zijn.

Die Japanners waren natuurlijk ook niet dom en hadden al snel door dat er bij ons geld viel te halen. Het is geen toeval dat Capcom een Disney licentie op de kop tikte, terwijl Konami er met de Teenage Mutant Ninja Turtles vandoor ging. Sunsoft was een maatje kleiner dan deze grote bedrijven, maar was desondanks bedreven in het binnenslepen van grote Amerikaanse licenties – zoals Batman.

Batman - The Video Game

Dat was goed nieuws voor Bruce Wayne, want Sunsoft draaide hun hand niet om voor technisch hoogstaande software. Ze misten dan wel de naamsbekendheid van een Nintendo of Konami, maar games als Blaster Master bewezen eerder al dat deze jongens konden programmeren. Het enige wat ontbrak was een grote naam om die gelikte software over de toonbank te helpen. Enter de Batman.

Batman – The Video Game was weliswaar niet de eerste game met mister vleermuis in de hoofdrol, maar het was wel de eerste die echt goed was. Sunsoft pakte groots uit voor deze release, met unieke varianten voor de NES, GameBoy en Mega Drive. Deze waren slechts losjes gebaseerd op de gelijknamige film uit 1989, maar dat stond het plezier natuurlijk niet echt in de weg.

De NES versie onderscheidt zich van andere NES titels met een superieure presentatie. Door middel van treffend kleurgebruik wist Sunsoft een duistere versie van Gotham op het scherm te toveren, terwijl cutscenes tussen de bedrijven door de indruk geven dat Jack Nicholson in je NES aanwezig is. Batman beweegt zelf ook met de nodige souplesse over het scherm, en daar houdt de pret niet op.

Misschien wel het meest indrukwekkende onderdeel van de game is de soundtrack. Deze klinkt helemaal niks als de film die het zogenaamd probeert na te bootsen, maar juist als een top-tier videogame soundtrack. Naoki Kodaka was componist bij Sunsoft en maakte speciaal voor deze game een van de meest pompende soundtracks die je in een game uit dat tijdperk zal horen.

Bat02

Voor mij persoonlijk is het met name deze muziek dat de game echt tijdloos maakt. NES games die er fraai uitzien kennen we allemaal wel, evenals vergelijkbare actiegames die ook geweldige besturing hebben. Maar de sound van Batman tilt de game als geheel naar een hoger niveau. Elk level is een genot om naar luisteren, om nog maar te zwijgen over het game over deuntje dat wellicht het sterkste onderdeel van de soundtrack is.

Maar, oké, laten we eerlijk zijn, voor goede muziek kan je net zo goed Spotify of Youtube doorspitten. Gelukkig speelt de game net zo lekker als het je zintuigen prikkelt. Zoals gezegd is de besturing dik in orde en Batman doet alles wat je van een superheld mag verwachten. Hij springt en schiet als de besten, en heeft de geweldige mogelijkheid om op acrobatische wijze tegen muren aan te springen.

We kennen Bruce Wayne niet echt als een acrobaat, maar hij stuitert in deze game wel degelijk van muur naar muur. Dit is niet zomaar een verwaarloosbaar extraatje, maar een functie die je al vroeg moet meesteren om de levels door te komen. De game bestaat uit vijf levels, onderverdeeld in meerdere stages, die gaandeweg net zoveel van je platform skills zullen eisen als van je reflexen.

Bat03

Tussen de bedrijven door krijg je nog korte cutscenes te zien, die op eenvoudige manier de reis van Batman in beeld brengen. Dit aspect kan niet echt tippen aan de vergelijkbare setup in Ninja Gaiden, hoewel het toch leuk is om de gelijkenis van Jack Nicholson in 8-bit graphics te zien. Het is tevens de enige solide link naar de film, dus koester die momenten vooral als je een Batfan bent.

De game bouwt uiteraard langzaam op naar een showdown met de Joker. Hier kan je goed merken uit welke periode de game stamt, want voordat je de Joker op zijn gezicht mag slaan moet je eerst een bruut level zien te overleven met bijbehorende baas. Als je daarna nog genoeg energie over hebt om het tegen de Joker op te nemen mag je alles nog eens dunnetjes overdoen als hij jou verslaat.

Leuk is misschien anders, hoewel het game over deuntje dus in geval goed in de oren klinkt. Gelukkig heb je oneindig veel continues om de klus mee te klaren. En zo’n NES Classic Mini helpt ook als je niet vies bent van het strategisch aanmaken van savestates. Maar hoe je de game ook ervaart, de kans is groot dat er wel iets te genieten valt. De echte doorzetters hebben zelfs nog een fraai credits nummer om naar uit te kijken, wat natuurlijk helemaal de moeite waard is.

[Batman – The Video Game | NES]

Batman - The Video Game

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

6 gedachten over “Enter de Batman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s