Eens een Kirby, altijd een Kirby

Kirby's AdventureEr is geen betere game om de NES Maand mee af te sluiten dan met Kirby’s Adventure. Het is een van de laatste games die Nintendo in het Westen uitbracht op de NES en tevens een van de beste op het systeem. Als de Benjamin van de NES Classic Mini bruist het ook nu nog van het leven.

De release van Kirby’s Adventure dateert maar liefst tien jaar na de release van Donkey Kong op de Famicom in Japan. Ik betwijfel of de programmeurs van Donkey Kong konden vermoeden dat een decennia later die oude hardware nog steeds dienst zou doen, laat staan dat er zo’n geavanceerde games als Kirby op uitkwamen.

Nou was er in de loop der jaren wel degelijk het een en ander veranderd. Donkey Kong was in 1983 nog een indrukwekkende overzetting van de gelijknamige arcadegame, maar toen medio jaren 80 games als Super Mario Bros. begonnen te verschijnen kwam die arcadestijl al snel verouderd over. NES games maakten zowel conceptueel als technologisch gezien enorme sprongen in kwaliteit.

Hoewel de NES hardware al die jaren hetzelfde bleef, werden de cartridges vaak uitgerust met speciale chips die het zware rekenwerk konden doen. Met beter programmeren kom je al een heel eind, maar zo’n MMC chip van Nintendo of een VRC chip van Konami maakt al snel een wereld van verschil. Ook de game van onze vriend Kirby was niet mogelijk geweest zonder een beetje extra hardware, in dit geval de populaire MMC3 chip.

Kirby's Adventure

Dit chipje maakte ook onder andere de latere Mega Man games mogelijk en Kirby is minstens net zo kleurrijk als die titels. Dat laatste is dan weer grappig, want het is natuurlijk wel de directe opvolger van een monochrome GameBoy game. In principe verschilt Kirby’s Adventure niet eens zo heel veel van Kirby’s Dream Land, hoewel de overstap naar de NES toch wel degelijk zo zijn voordelen had.

Zo heeft de NES game maar liefst zeven werelden, elk gevuld met net zoveel levels als de GameBoy game in totaal had. In 1993 kon je natuurlijk niet meer met een korte NES game komen aanzetten, dus HAL Laboratory was eigenlijk genoodzaakt om de wereld van hun nieuwe Kirby game zo groot mogelijk te maken. Het formaat van de game is echter niet de enige noemenswaardige verbetering.

Als het paradepaardje van een toen nog jonge Masahiro Sakurai is Kirby’s Adventure voorzien van tal van innovaties. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid van Kirby om zijn vijanden op te zuigen. In Kirby’s Dream Land was dit de voornaamste manier om met vijanden af te rekenen, maar hier kan je het ook gebruiken om de speciale vaardigheden van je vijanden te kopiëren. Zie Kirby gerust als een roze Mega Man.

De ingebouwde functie van kopieermachine komt uiteraard enorm van pas. Sowieso is het handig om zelf de aanval te kunnen zoeken met vaardigheden als vuur spuwen, een zwaard hanteren of lasers schieten, maar veel vaardigheden hebben ook secundaire eigenschappen. Zo kan je met een hamer bepaalde blokjes breken, beschermt de paraplu je tegen vallende rotzooi en kan je als een tornado makkelijk hele stukken van een level overslaan.

Kirby's Adventure

Met Kirby’s gezonde eetlust kom je al een heel eind in de game, maar hij kan van nature ook nog eens rennen, slidings maken en lucht opslokken om als een ballon door de wereld te zweven. Hij is op alles voorbereid dat het avontuur zijn richting ingooit, waardoor je vermoedelijk niet al te veel moeite zal hebben om uiteindelijk je toverstok terug te eisen van die volgevreten King Dedede.

Ah ja, terwijl Kirby als een uitgehongerde aap door Dream Land raast ontmantelt hij nietsvermoedend de tegenstand die Dedede heeft georganiseerd om een groot kwaad in bedwang te houden. De tragiek van Kirby zit ‘m in het feit dat ie te dom is om in te zien dat zijn rivaal eigenlijk het beste voor heeft met iedereen. En zo heeft deze wel heel kleurrijke game toch nog een klein zwart randje.

Ach, het verhaal is verder ook helemaal niet belangrijk, want Kirby’s Adventure is hoe dan ook een geniale actiegame. Sakurai heeft als het ware de originele GameBoy game verpulverd, dit in een heerlijke cakemix verwerkt en dit lekker lang in de oven laten rijpen. Het resultaat is om van te smullen en de game is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die een NES heeft.

Als afsluiter van deze NES Maand waarin ik elke dag een NES game besprak ben ik blij dat Kirby’s Adventure iets was om naar uit te kijken. In een eerder stukje over deze game was ik ook al enthousiast, en nu ik het voor de zoveelste keer heb gespeeld voel ik de klik nog steeds. Het is een audiovisueel meesterwerk uit het NES tijdperk, met een unieke manier van spelen die dankzij de rijke spelwereld niet snel gaat vervelen.

Kirby's Adventure

Nou is de NES Classic Mini natuurlijk niet de enige manier waarop je met deze game aan de slag kan gaan. Zo tref je op de GameBoy Advance Nightmare in Dream Land aan, wat een 32-bit remake van Kirby’s Adventure is. Op de 3DS is verder een 3D Classics versie van de game speelbaar, die ook interessant is. En dan heb je natuurlijk nog de Virtual Console, waarop Kirby niet mag ontbreken.

Toch is de Mini een prima systeem om Kirby op te spelen. Omgerekend betaal je er slechts €2 voor, hoewel ik er dan wel heel naïef van uitga dat je het systeem in de winkel koopt voor €60 en niet voor het dubbele op Marktplaats. Dat laatste vind ik persoonlijk teveel voor een apparaat waarvan de audio emulatie niet perfect is, hoewel het systeem ondertussen wel is gehackt en je naar eigen inzicht extra ROMs erop kan laden.

Dankzij de jailbreak van de Mini is de kans groot dat je later dit jaar nog wel wat meer stukjes over oude NES titels kan verwachten. Ik heb een bescheiden collectie NES games in m’n kast staan, maar echt vrolijk word ik niet aan de gedachte om deze op mijn PAL unit via een A/V kabel te spelen. Maar met Mega Man 3 of Batman aan de slag gaan via de Mini aangesloten op m’n plasma TV? Daar teken ik voor. Tijd om me eens te verdiepen in het hacken van dit apparaat…

[Kirby’s Adventure | NES Classic Mini]

ka4

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

3 gedachten over “Eens een Kirby, altijd een Kirby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s