Spoedeisende hulp voor loodgieters

Dr. MarioIk wist wel dat ik verborgen talenten had! Laatst kwamen tijdens het spelen van Dr. Mario mijn geneeskundige inzichten naar boven drijven. Blijkbaar ben ik bedreven in het bestrijden van virussen. Zijn al die jaren dat ik een bijbaantje had in een medische omgeving toch niet voor niks geweest!

Om redenen die waarschijnlijk niet erg spannend zijn ontbreekt Tetris op de NES Classic Mini. Als Nintendo moet je echter toch iets vergelijkbaars op je unit plaatsen, want die specifieke nostalgische noot moet geraakt worden. Met Mario & Yoshi kan je tegenwoordig echter niet meer komen aanzetten, dus wordt Dr. Mario de OK ingeroepen. Plichtsgetrouw als ie is stelt hij niet teleur.

Nintendo zal met terugwerkende kracht blij zijn dat ze in de jaren 80 begonnen waren met het ontwikkelen van varianten op Tetris. Je weet immers maar nooit hoe lang je zo’n licentie binnenboord kan houden, en we weten achteraf dat Tetris graag van ontwikkelaar verandert. Gelukkig heeft Nintendo flink wat alternatieven in hun catalogus, waarvan Dr. Mario een van de leukere games is.

Het concept van de game is erg simpel. Jij bent Dr. Mario, een arts die pillen in een fles gooit om virussen te vernietigen. Pillen hebben twee kanten, die je kan draaien om ze te matchen met de kleur van een virus. Een rij van vier of meer kleuren lost vanzelf op, het liefst met virus en al. Dit is een zeer abstracte benadering van de geneeskunst, maar ik had niks anders verwacht van een loodgieter die bijklust als arts.

drm1

Als één speler ervaring mist Dr. Mario een beetje het verslavende gevoel dat Tetris wel heeft. In Tetris is het de bedoeling dat je vernietigende combo’s orkestreert, iets dat niet echt mogelijk is in Dr. Mario. Combo’s zijn in theorie natuurlijk ook mogelijk, maar in de praktijk moet je vooral focussen op het blussen van brandhaarden van individuele virussen.

Op z’n eigen manier is dit ook een leuke insteek voor een game vol vallende blokjes, hoewel ik persoonlijk een beetje die tijdloze toegankelijkheid van Tetris mis. Dat klinkt misschien erg negatief, maar er wel degelijk ook een zonnige kant aan dit verhaal. Dr. Mario wordt namelijk een stuk leukere ervaring zodra er nog een dokter in de zaal is.

In een heel eenvoudige competitieve modus moeten twee Dr. Mario’s onderling uitmaken wie het snelst de virussen kan laten verdwijnen. Win als eerste drie potjes en je hebt je dokterslicentie veiliggesteld. In deze modus maakt het opeens wel uit hoe goed je inzicht in het effectief bestrijden van ziektes is, want door middel van combo’s kan je puin in de pot van je collega laten verschijnen.

drm2

Terwijl je elkaar vriendelijk vervloekt krijgt de zenuwachtige achtergrondmuziek opeens ook een extra dimensie. Bezeten door het Dr. Mario virus probeer je zo snel mogelijk de juist kleuren te stapelen, in de hoop je collega te snel af te zijn. De muziek pompt een stevige beat in je hoofd en dicteert het tempo. Boem, boem, boem… Genezen! Kijk, op dat soort momenten ben je weer even blij met je nieuwe NES Classic Mini.

Als onderdeel van de Mini is Dr. Mario eigenlijk een onmisbare titel. Is het de ideale vervanger van Tetris? Nee, dat denk ik niet. Maar het is wel een van de weinige games op het systeem dat door twee spelers tegelijkertijd gespeeld kan worden. Daarmee is het in een veel te select gezelschap, dus koester die hectische momenten vooral als je met je vrienden doktertje gaat spelen.

Of het de €2 test doorstaat vind ik dan weer een dubieuzere kwestie. Als ik zeker wist dat iemand Dr. Mario met me wilde spelen zou ik er wellicht wel €2 voor neerleggen. Als single player game zou ik ‘m echter passeren ten faveure van iets anders. Dr. Mario is toch een beetje een eeuwige tweede keus. Niet slecht als je het op z’n sterke punten beoordeeld, maar als geheel gezien zijn er betere alternatieven.

[Dr. Mario | NES Classic Mini]

Dr. Mario

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

2 gedachten over “Spoedeisende hulp voor loodgieters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s