Het beste van het alfabet

Super CNa het gewone alfabet kon het super alfabet natuurlijk niet ontbreken. Vergeet blokletters maar even, want super is alles beter. Van het super ABC is Super C veruit superieur. Met een kapitale C staat deze garant voor knallende actie, pompende muziek en zelfs een vleugje Hansruedi Giger.

Ah ja, Super C. Wat een stomme naam voor een game is het ook. Zonder de juiste context slaat het nergens op. Maar wat nou als ik zeg dat het een conversie is van de arcadegame Super Contra? Kijk, dan gaat er waarschijnlijk een lampje branden. En het super adjectief is in dit geval ook op zijn plaats, want Super C is in navolging van Contra een van de heftigere actiegames op de NES.

Dit zou je op het eerste gezicht misschien niet zeggen. Leg de NES versies van Contra en Super C naast elkaar en je zou bijna denken dat het dezelfde games betreft. Maar speel ze even en je komt er al vrij snel achter dat het vervolg barst van kleine, maar waardevolle verbeteringen. Alles wat Contra zo goed maakte is wijselijk behouden, terwijl de mindere zaken onopvallend zijn weggepoetst.

Zo maak je in het eerste level al vrij snel kennis met de aanwezigheid van hellingen. De commando’s Bill Rizer en Lance Bean worden vanuit een helikopter in een verwoeste stad gedumpt, waarvan een deel scheef ligt. Hierdoor heeft het leveldesign net dat beetje extra diepgang, waardoor een ander soort levels mogelijk zijn dan in de vorige game. En dit is niet de enige dimensionale vernieuwing.

Super C

In Contra had je nog die base levels, waarin je de actie vanuit de rug van je commando’s zag. Deze waren geen onverdeeld succes, dus besloot Konami ze te vervangen. In Super C heb je nou twee overhead levels, waarin de actie van bovenaf wordt waargenomen. Deze zijn wat mij betreft een stuk leuker om te spelen en ze doen toepasselijk genoeg ook denken aan arcadegames als Commando.

Niet veranderd is de mogelijkheid om de game met een vriend te spelen. Bill en Lance keren terug om een nieuwe invasie van buitenaardse wezens af te slaan en doen dit op vertrouwde wijze. Ook qua besturing en power-ups is er vrijwel niks nieuws, maar dat was dan ook niet echt nodig. Alleen de vlammenwerper is verbeterd, die nou exploderende ballen lanceert. Heftige shit!

Het zou natuurlijk geen Contra game zijn als we in Europa niet een totaal andere versie kregen voorgeschoteld. Ook Super C moest aan misplaatste censuur geloven en werd veranderd in een Probotector game. Probotector II – Return of the Evil Forces welteverstaan. Dat is nog eens een overbodige subtitel, hoewel de game verder net zo lekker speelt als zijn overzeese broertje.

Groter is het contrast met de arcadegame waarop het is gebaseerd. Die ziet er grafisch wellicht iets beter uit, maar heeft minder te bieden. Minder levels, een moeilijkere balancering, en continues die geld kosten. Dan ben je toch beter af met de NES versie, die iets vriendelijker is voor zijn spelers en met drie continues ook een goede balans vindt tussen toegankelijkheid en moeilijkheid.

suc2

Ik vind het dan ook niet vreemd dat veel mensen Super C als een van de beste actiegames uit het NES tijdperk zien. Ik weet niet of ik het persoonlijk in dezelfde adem als Mega Man 2 of Ninja Gaiden 2 zou noemen, maar het past makkelijk in hetzelfde rijtje als Batman, Blue Shadow en Shatterhand. Het is de perfectionering van Contra en eigenlijk een must voor fans van het genre.

Mooi dus dat Nintendo Konami wist te overtuigen om het op de NES Classic Mini te laden. Hoewel het originele Contra schittert door afwezigheid, maakt de aanwezigheid van Super C dat helemaal goed. Het enige minpuntje is dat de Mini qua selectie duidelijk op Amerika is gericht, waardoor het Europese Probotector II een tweede leven wordt misgund. Maar goed, die versie moest het toch vooral van zijn boxart hebben, dus wellicht is het geen groot gemis.

Voor die omgerekende €2 die je er op de Mini voor betaalt krijg je in ieder geval een heerlijke actiegame, waarin je in je eentje of samen met een vriend alweer een einde maakt aan een invasie van buitenaards tuig. Die aliens zijn natuurlijk geen mietjes, dus ga er maar van uit dat je nog vaak het game over scherm zal zien. Gelukkig is er nog een code om 10 levens te unlocken…

[Super C | NES Classic Mini]

suc3

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

7 gedachten over “Het beste van het alfabet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s