Dromen over Mike Tyson

Punch-Out!!Met Mike Tyson al verslagen door licentieperikelen staat Little Mac voor een nieuwe uitdaging. Hoe kan ie nog mensen overtuigen om Punch-Out!! te spelen als Tyson is vervangen door de onbekende Mr. Dream. Het is een zware klus, maar hij blijft gelukkig geloven in zijn eigen kunnen.

Punch-Out!! is nog een verraderlijk oude game. Het begon het leven op de Famicom, kreeg in 1984 een update in de arcade en werd later in het Westen uitgebracht met Mike Tyson als titeldrager. Iron Mike maakte het op slag een cultgame, hoewel Nintendo deze licentie begin jaren 90 alweer verloor. Maar ook zonder zijn gelijkenis bleef de game populair, getuige de heruitgave met Mr. Dream.

Nou is het natuurlijk een beetje jammer dat de originele versie nooit meer opnieuw uitgebracht zal worden. Het heeft iets surrealistisch om een Nintendo game te spelen waarin de gewelddadige Tyson een hoofdrol vertolkt. Vergeleken met hem is die Mr. Dream maar een flapdrol, hoewel ie verder kan boksen als een beest. Gelukkig kom je wel nog tal van andere kleurrijke personages tegen. Sterker nog, kleurrijk is wellicht een understatement als we het over Punch-Out!! hebben.

In de jaren 80 was men toch wat minder correct dan we nu zijn, waardoor er vaak grove stereotypes in media opdoken. We hoeven hiervoor niet eens buiten onze landgrens te kijken, hoewel Japan er ook wat van kon. Als niet-Westerse maatschappij had Japan toch een andere blik op wat wel en wat niet door de beugel kon, waardoor media uit deze periode vaak een tikkeltje out-of-touch overkomt.

Punch-Out!!

Punch-Out!! is wat dit betreft een prachtig voorbeeld van het soort stereotypes dat je tegenwoordig niet meer zo snel zou zien. Wat te denken van Piston Honda? Deze enge Japanner communiceert via kreten als Kamikaze en Nippon Ichi, waarmee ie aan alle foute verwachtingen voldoet. Of Von Kaiser, een Duitse bokser die in zijn legerbroek ten tonele verschijnt en dreigt zijn tegenstanders te “veroveren.”

Niemand kan echter tippen aan Soda Popinski. In de arcadegame Super Punch-Out!! ging ie nog door het leven als Vodka Drunkenski en het zal niemand verbazen dat hij Russisch is. Verwijzingen naar alcohol zijn natuurlijk uit den boze voor het imagobewuste Nintendo, dus werd onze kameraad op de NES omgetoverd naar een liefhebber van frisdrank. Ik denk niet dat ze zo iemand voor de gek hielden.

Enfin, verdeeld over veertien wedstrijden neemt Little Mac het op tegen elf van deze maffe gasten. Typerend aan Mac is dat hij zijn naam waarmaakt, want hij is een stuk kleiner dan zijn tegenstanders. Dit is een ander stukje Japanse cultuur; Wie bekend is met Japanse animatie of manga heeft ongetwijfeld gevechten gezien waarin de vijand op onverklaarbare wijze drie keer zo groot is als de held. Ze houden nogal van David versus Goliath daar.

In het geval van Punch-Out!! betekent dit wel dat de game zeer indrukwekkende sprites heeft. We zien de kleine Mac vooral met zijn rug naar de camera, maar zijn uitdagers verschijnen in al hun 8-bit glorie. Hun sprites zijn gigantisch voor een NES game en bewegen soepel over het scherm. Alleen al om deze reden zou je het eigenlijk een keer gespeeld moeten hebben.

Punch-Out!!

Hoewel de tegenstanders er intimiderend uitzien, hebben ze allemaal een zwakke plek. Mac kan voornamelijk alleen maar simpele klappen uitdelen richting het hoofd of het lijf, maar met de juiste timing zijn zelfs de slapste klappen dodelijk. Punch-Out!! draait zodoende om het lezen van de bewegingen van je tegenstander en op het perfecte moment de knock-out uitdelen.

Nou moet ik toegeven dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. De boksers verraden allemaal hun aanvallen, maar je krijgt slechts zeer weinig tijd om hierop te reageren. Met als gevolg dat je te vroeg aanvalt en zij verdedigen, of dat je te laat reageert en een combo voor je harsens krijgt. Wat dit betreft is de game meedogenloos en kan je goed merken dat je een product van de jaren 80 speelt.

Je moet als speler dan ook een vergelijkbare reis als Mac maken en letterlijk beter worden in de sport als je de kampioen wilt worden. Je trainer Doc Louis geeft je graag peptalk, maar uiteindelijk moet je zelf de patronen van je tegenstanders doorgronden en zelf je reactievermogen verbeteren. Punch-Out!! is daarom nog best een moeilijke game als je deze speelstijl niet bent gewend.

Punch-Out!!

Maar dat maakt de aanwezigheid ervan op de NES Classic Mini natuurlijk des te specialer. Het is niet alleen een iconische game, maar ook eentje die perfect werkt als je de tijd neemt om het te meesteren. Het is in zekere zin een voorloper van games als Street Fighter II, waarin je ook in een flits moet reageren op de bewegingen van je tegenstander. Punch-Out!! is weliswaar een stuk statischer, maar de één op één gevechten zijn zeker vergelijkbaar qua opzet.

Ik omschrijf het dan ook als een versus boksgame, met de kanttekening dat je alleen tegen de computer kan spelen. Er is helaas geen modus waarin twee vrienden het tegen elkaar kunnen opnemen, dus het meest prestigieuze gevecht is het titelgevecht tegen Mr. Dream. Maar het verslaan van deze pipo voelt wel degelijk als een echte overwinning, want de weg naar de top is loodzwaar.

Het mooie aan de NES Classic Mini release is dat je Punch-Out!! voor omgerekend €2 speelt. Voor die kleine portie friet speel je de game op een strak HD scherm en kan je na elk gevecht je voortgang opslaan door middel van savestates. Dat is wat je noemt een vriendenprijsje, zeker voor een game die de tand des tijds zeer goed heeft doorstaan. Een aanrader, zowel met als zonder Mike Tyson!

[Punch-Out!! | NES Classic Mini]

Punch-Out!!

Screenshots gesourced via The Video Game Museum

Advertenties

Een gedachte over “Dromen over Mike Tyson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s