Ze komen van boven

GalagaIn navolging van Pac-Man is ook Galaga een dubieuze verschijning op de NES Classic Mini. Het is een gelouterde arcadegame, maar verder geen zwaarwegende reden om een NES in huis te halen. Toch is het – net zoals Pac-Man – niet geheel zonder meerwaarde, want het blijft een leuke shoot ‘em up.

Ik vind de aanwezigheid van Pac-Man en Galaga eigenlijk wel een sterk staaltje marketing van Nintendo. Het zijn niet de meest prominente NES games van Namco, maar onder het grote publiek hebben ze nog steeds veel naamsbekendheid. Zodoende kan de Mini niet alleen teren op het appeal van Nintendo’s sterkhouders, maar ook op dat van deze grootheden uit de speelhal.

Het succes van Galaga dateert helemaal terug naar 1981. De arcadescene stond toen in bloei, mede dankzij het succes van grote namen als Pac-Man, Donkey Kong en Frogger. Galaga was de nieuwste poging van Namco om het shoot ‘em up genre verder te ontwikkelen. Net zoals Galaxian eerder al een stap vooruit was ten opzichte van Space Invaders, was ook Galaga complexer dan Galaxian.

Toch is complex hier een woord dat vooral in de juiste context moet worden gezien. Space Invaders introduceerde het concept van een ruimteschip dat vanaf de onderkant van het scherm rijen met buitenaards leven bovenin beeld moest neerschieten. Galaxian voorzag deze formule van peper door de beestjes op je af te laten vliegen, waardoor goede positionering een stuk belangijker werd.

gal1

De grote vernieuwing van Galaga zit ‘m in het feit dat de monsters nou van alle kanten het beeld komen ingevlogen, voordat ze hun plaats bovenin het scherm innemen. Lang blijven deze wiebelkonten daar niet hangen, want net zoals in Galaxian komen ze graag wat dichterbij kennismaken. Je kan alleen naar links en rechts manoeuvreren, dus het is nog steeds essentieel dat je op de juiste plek beweegt.

Ook nieuw is de aanwezigheid van bonuslevels. Hier komen vijanden in makkelijk neer te halen formaties het beeld ingevlogen, om met dezelfde haast ook weer de benen te nemen. Het zorgt voor wat variatie in een shoot ‘em up die het verder vooral van steeds moeilijkere levels moet hebben, en je kan er ook makkelijk punten scoren om je high-score verder op te krikken.

Hoewel het in principe een simpele game is, was Galaga toch een belangrijke stap in de evolutie van het genre. Het is een stuk minder statisch dan voorgaande shooters en het is een soort middelpunt tussen de basic shoot ‘em ups die in het kielzog van Space Invaders verschenen en de latere release van het ambitieuze Xevious.

Toen de Famicom zich in Japan had bewezen als een populaire console mocht een port naar dat systeem niet ontbreken, welke in 1985 uitkwam. Deze werd met enige vertraging ook in het Westen op de NES uitgebracht, in 1988. Dat was een beetje aan de late kant voor zo’n oude arcadegame, hoewel er met de speelbaarheid verder niks mis is.

Galaga

Toch valt het op dat dit nogal een bare bones release is. Opties en alternatieve spelmodi hoef je op de NES versie niet te verwachten. Het vervult slechts één rol: Het mogelijk maken om Galaga zonder poespas te spelen. Als losse aankoop vind ik deze release dan ook een beetje twijfelachtig, maar als onderdeel van een gesloten ecosysteem als de NES Classic Mini komt het nog goed tot zijn recht.

Net zoals de andere arcade conversies op de Mini – Donkey Kong, Mario Bros., Pac-Man – vervult het met verve de rol van tussendoortje. Terwijl games als Castlevania II, Super Mario Bros. 3 en The Adventure of Link relatief veel tijd zullen opeisen, kan je titels als Galaga met groot gemak eventjes tussendoor spelen. Dankzij savestates kan je ook je high-scores opslaan, zodat je altijd een goede reden hebt om nog een keer een paar levels uit te spelen.

In die korte portjes komt ook goed naar voren waarom Galaga destijds zo populair was. Het is een zeer toegankelijke game, met eenvoudige besturing en een makkelijk te begrijpen concept. Jij bent de laatste hoop om deze buitenaardse wezens tegen te houden en de uitdaging is in het begin ook goed te behappen. Dus wat let je? Ga die monsters neerknallen!

[Galaga | NES Classic Mini]

Galaga

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

2 gedachten over “Ze komen van boven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s