Vliegen door de tijd

Time PilotHet duurde even, maar in 1982 begon de ontwikkeling van videogames eindelijk een beetje los te komen. Een nieuwe lichting ontwikkelaars stond klaar om nieuwe ideeën op de fundamenten van de founding fathers los te laten. Een mooi voorbeeld hiervan is Time Pilot, de tijdloze shoot ‘em up van Konami.

Time Pilot is de uitvinding van Yoshiki Okamoto, een man die maar moeilijk kon aarden bij Konami. Zijn bazen zagen het liefst dat hij met de stroming meezwom, maar achter hun ruggen om maakte hij juist games die hem zelf leuk leken. Dit viel op voorspelbare wijze niet in goede aarde, hoewel Time Pilot een grote hit werd en de nodige centjes opleverde. En dat maakt natuurlijk veel goed.

Opvallend aan deze game van twijfelachtige oorsprong is dat ie eigenlijk lang niet zo origineel is als zijn reputatie doet vermoeden. Time Pilot staat bekend om de vrijheid die je hebt om in elke gewenste richting over het scherm te vliegen, maar feitelijk deed Namco’s shoot ‘em up Bosconian dit ook al, een heel jaar eerder. Toch is er een wereld van verschil in de spelbeleving.

Waar Bosconian een constante herhaling is van vijandelijke basissen opblazen, moet je in Time Pilot steeds een x aantal vijandelijke vliegtuigen opblazen voordat je naar een andere tijdsperiode warpt. Tijdreizen staat hier centraal en je vliegt als piloot van het ene conflict naar het andere. Elke periode heeft andere vijanden en de lucht kleurt voor de goede orde ook net even anders.

Opvallend is de besturing. Je kan in maar liefst 32 richtingen vliegen, door de joystick lichtjes te tappen of juist hard een kant op te drukken. Dat lijkt misschien onnodig precies, maar in de praktijk valt toch snel op dat je nog wel eens wilt misschieten als je het vizier niet op scherp hebt staan. Daar kom je misschien een of twee keer mee weg, maar de derde keer zal je zien dat je genadeloos uit de lucht wordt geschoten.

Iets dat ik persoonlijk erg kan waarderen is het feit dat de game niet lang is. Nou waren arcadegames uit deze periode in de regel sowieso niet erg lang, maar voor dit soort intense shoot ‘em ups zie ik de lengte liever aan de korte kant dan dat ze te lang doorgaan. Okamoto zou hier later bij Capcom een heel andere visie op nahouden, maar ik ben blij dat Time Pilot alweer loopt na het vijfde level.

Tegen die tijd heb je waarschijnlijk al een redelijke high score neergezet. Als je überhaupt al tot het laatste level vol ufo’s weet te komen. Want vijf levels of niet, als arcadegame heeft het wel min of meer de verplichting om je financieel uit te kleden. Gelukkig tref je het tegenwoordig ook op diverse Konami compilaties aan, zodat je dat zakgeld in ieder geval op zak kan houden.

Het succes van Time Pilot is tekenend voor de opmars van Konami door de jaren 80 heen. Dit bedrijf begon ooit met schaamteloze kopieën van andermans werk, maar wist toch al snel haar stempel te drukken met Frogger. Experimentele titels als Scramble en Pooyan gaven de catalogus verder kleur, maar Time Pilot bewees dat Frogger geen toevalstreffer was.

Of misschien ook wel. Als Okamoto geen schijt had aan zijn bazen dan bestond deze game ook niet. Hij zou voor Konami uiteindelijk slechts twee games maken: Time Pilot en Gyruss, nog zo’n gerenommeerde shoot ‘em up. Bij Capcom zullen ze zich doodgelachen hebben dat Konami deze man gratis de deur uit liet wandelen, want zijn visie stond garant voor succes.

Gelukkig heb je als speler verder weinig last van het spanningsveld tussen de makers van Time Pilot en hun bazen. Het is een beetje een basale spelervaring naar moderne maatstaven, maar het heeft nog steeds iets verslavends. Telkens als je wordt neergeschoten heb je zoiets van “nog één keer,” en voor je het weet neemt de tijd niet alleen grote sprongen in de game, maar ook in je woonkamer.

[Time Pilot | Arcade]

Screenshots gesourced via Mobygames.com en The International Arcade Museum

7 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

7 Reacties op “Vliegen door de tijd

  1. Pingback: Van Neptunus naar de Aarde | patraversus

  2. Pingback: Op bezoek bij de kern | patraversus

  3. Pingback: Voor de verzamelaars | patraversus

  4. Pingback: Klassiekers voor onderweg | patraversus

  5. Pingback: Speklapjes vechten terug | patraversus

  6. Pingback: Van Midway naar Okinawa | patraversus

  7. Pingback: Een pijnlijke steek | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s