Voor de liefhebber van oud

ci-cccrCapcom heeft de daad van herkauwen zodanig gemeesterd dat de gemiddelde koe er jaloers op is. Het maakt niet uit hoe kort iets op de plank ligt; als er een reden is om het opnieuw uit te brengen dan gebeurt dat. Zelfs hun collecties met oude games zijn niet veilig voor het reflex om alles nog een keer naar boven te brengen.

Maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat het eindresultaat altijd even prettig is. Zo bracht men jaren geleden Capcom Classics Collection Remixed uit op de PSP. Dit was een in stukjes geknipte versie van Capcom Classics Collection Vol. 2 dat eerder op consoles verscheen. Beide waren producten van het beruchte Backbone Entertainment, waardoor ik ze voor de zekerheid nooit heb gekocht.

Toch moet deze release het goed gedaan hebben, want niet veel later verscheen op hetzelfde systeem ook Capcom Classics Collection Reloaded. Deze was niet gemaakt door Backbone, maar door het Japanse Klein Computer Entertainment. Dat is een naam die we in het Westen niet echt kennen, maar voor Capcom waren ze vooral actief met het porten van oude games naar de GBA en PSP.

Ze waren tevens de ontwikkelaar van het originele Capcom Classics Collection, waar CCC Reloaded grotendeels is op gebaseerd. Nou ben ik persoonlijk helemaal niet te spreken over de PAL versie van de PS2 release van deze collectie, dat met zijn wazige graphics en gebrek aan 60hz een aanfluiting eersteklas was. Reloaded heeft van deze zaken echter geen last en is een fraaie verzameling antiek.

cccr1

Tenminste, technisch gezien in ieder geval. Je krijgt maar liefst 19 games, waarvan 18 uit de arcade komen en eentje van oorsprong een Super NES game is. Je wordt overladen met opties om de games in verschillende aspect ratio’s te spelen, kan gebruik maken van savestates, er is een arranged soundtrack optie voor de meeste games en je kan de controls naar eigen voorkeur aanpassen.

Reken maar dat ik van deze opties gortig gebruik heb gemaakt. Soms helpt het als de besturing net wat moderner wordt ingedeeld, en ook niet elke standaard aspect ratio vond ik even goed. Dit laatste zadelde me nog met een probleem op, want in principe wil je natuurlijk dat de resolutie 1 op 1 wordt weergegeven, zodat je het scherpste beeld hebt. Toch genoten andere aspect ratio’s soms de voorkeur, simpelweg omdat dit natuurlijker uitzag.

Mooi is dat je deze ratio’s on the fly kan veranderen door op select te drukken. Binnen no-time heb je alle variaties gezien, waardoor het aanpassen van het beeld aan je eigen voorkeur heel simpel is. Leuk was ook de mogelijkheid om de shoot ‘em ups in verticale oriëntatie te spelen. Praktisch was dit meestal niet, maar het heeft wel iets authentieks om een game als 1943 in portret modus te spelen.

Maar goed, alle opties in de wereld om de games naar je eigen hand te zetten helpen natuurlijk niet als de games zelf niet leuk zijn. Mijn insteek met collecties is altijd dat deze net zo leuk zijn als de beste games die erop staan. Laat het juist op dit punt zijn dat Reloaded minstens net zoveel een verzameling van oude meuk is als eentje die barst van verloren meesterwerken.

ccc2x

Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand. Je krijgt onder andere drie Street Fighter II games, drie Ghosts ’n Goblins games en de legendarische 194X games. Nou is het geen toeval dat ik de afgelopen maanden veel stukjes heb geschreven over arcadegames, want ik heb elke game op deze collectie grondig getest. Mijn conclusie: Het gros van de games op deze collectie is sterk verouderd.

Het is natuurlijk leuk dat Capcom je kennis laat maken met hun allereerste games als Vulgus, SonSon, Pirate Ship Higemaru en Exed Exes. Altijd mooi om te zien waar zo’n bedrijf ooit begon, maar dit zijn geen games waar je tegenwoordig nog veel plezier uithaalt. Zelfs het geroemde 1942 blijkt een vrij ellendige shoot ‘em up te zijn, eentje die totaal overklast is door zijn opvolgers.

Maar aan de andere kant haal je met Street Fighter II’ Turbo – Hyper Fighting een nog steeds zeer speelbare variant van Street Fighter II in huis. En 1943 en het semi-vervolg 1943 Kai zijn ook nou nog intense shoot ‘em ups, die gelukkig aan de korte kant zijn. En met Ghouls ’n Ghosts en Super Ghouls ’n Ghosts krijg je twee zeer moeilijke, maar ook zeker heel fraaie actiegames.

ccc3x

Reloaded heeft verder een paar onverwachte verrassingen in petto. Zo zijn de beat ‘em ups The King of Dragons, Knights of the Round en de shooter Eco Fighters aanwezig. Deze komen overwaaien uit CCC Vol. 2, maar zijn hier probleemloos ingepast. Knights of the Round vind ik persoonlijk niet zo interessant, maar The King of Dragons en Eco Fighters gaan er altijd wel in.

En zo heb je toch al gauw 7 games die ook tegenwoordig nog vermaken. Of dat genoeg is om de aanschaf van deze collectie te rechtvaardigen moet ieder voor zichzelf uitmaken, maar feit is dat Reloaded (en Remixed) eens in de zoveel tijd opduiken in PSN Flash Sales. Ik heb daar Reloaded ooit voor een schamele $2,50 opgepikt, wat ik er dubbel en dwars heb uitgehaald.

Het scheelt dat de collectie ook op de Vita speelbaar is. Ziet er lekker uit op het OLED scherm en je hebt ook geen gedoe met UMD schijfjes. Retro collecties zijn helaas een stervende tak van de hobby geworden, maar op de Vita krijgen veel van deze oude PSP games in ieder geval een tweede leven. Mede dankzij Capcom, dat het verleden maar niet los kan laten.

[Capcom Classics Collection Reloaded | Playstation Portable]

ccc4

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Digi-taal

Een Reactie op “Voor de liefhebber van oud

  1. Pingback: Rennen en schieten | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s