Een betere wereld begint hier

ci-ecfiZo’n 25 jaar geleden was milieubewustzijn nog een hot item. Verschillende media sprongen hierop in, inclusief videogames. Een betere wereld begint bij de jeugd, dus stonden ontwikkelaars in de rij om te cashen op dit fenomeen. Zo ook onze vrienden van Capcom.

Eigenlijk was dit Japanse bedrijf eind 1993 al een beetje aan de late kant om nog munt te slaan uit het ecologische denken. Captain Planet was al op zijn retour en de glans was een beetje van het onderwerp af. Milieubewustzijn werd steeds meer iets voor stoffige politici, maar dat weerhield Capcom er niet van om de shoot ‘em up Eco Fighters uit te brengen in speelhallen.

Nou kon Capcom zich in die tijd alle traagheid van de wereld wel permitteren. In 1994 domineerde deze mannen en vrouwen uit Osaka zowel de beat ‘em up als versus fighting genres, wat een constante stroom aan inkomsten genereerde. Het hielp ook dat hun 19XX serie een belangrijke bijdrage had geleverd aan het shoot ‘em up genre, waardoor ze veel krediet onder spelers hadden.

Eco Fighters staat echter ver af van de Capcom shoot ‘em ups van weleer. Zo was het om te beginnen een horizontaal georiënteerde game. Van oudsher modelleerde Capcom hun shoot ‘em ups naar het antieke Xevious, maar een beetje variatie kan natuurlijk geen kwaad. Eco Fighters begeeft zich in de wateren van titanen als Gradius en R-Type en kon zodoende op flinke concurrentie rekenen.

eco1

Zoals je mag verwachten van een game met ecologie als thema is Eco Fighters nog best een eigenzinnige titel. De setting is onze aardbol, die vervuild wordt door een dikke dictator. Twee kids hebben de eer een superdeluxe jet te besturen in een ultieme poging de natuur groen te houden. Een wazige professor geeft je aan het begin van elke missie peptalk en maakt het jaren 90 plaatje compleet.

Redelijk uniek aan de game is dat je vliegtuigje een arm heeft die 360 graden kan draaien. Aan het uiteinde hiervan zit één van vier mogelijke wapens, die je door middel van power-ups te verzamelen verder kan opwaarderen. Met behulp van twee actieknoppen kan je de arm omhoog of omlaag roteren, waardoor je met wat oefening snel in elke gewenste richting kan schieten.

Dit is precies het soort innovatie dat je van een arcade release uit die tijd kan verwachten. Ook al was de game zelf niks nieuws, een onderscheidende gimmick zat er altijd wel in. In het geval van Eco Fighters betekent de besturing van een mobiele arm dat de actie lekker vlot verloopt. Gewoon je wapen de in juiste richting wijzen en gaan met die banaan. Neergehaalde vijanden laten gems achter, zodat je ook nog een beetje kan levelen.

Wellicht belangrijker dan de roteerbare arm is echter het feit dat de game op het Capcom Play System 2 (CPS2) draait. Dit was een flinke upgrade ten opzichte van de originele CPS hardware uit de jaren 80, waardoor de game indrukwekkende graphics heeft. Het beeld vult makkelijk met vijanden, om nog maar te zwijgen over de bazen die in de regel erg groot zijn.

eco2

Persoonlijk ben ik een groot fan van de grafische stijl van Eco Fighters. Het doet een beetje denken aan de gedetailleerde stijl van de Metal Slug games, maar het heeft tegelijkertijd iets vrolijks a la Parodius. Hoewel het als shoot ‘em up verder niet zo’n heel bijzondere game is zorgt de algehele sfeer die het uitstraalt er wel voor dat ik ‘m eens in de zoveel tijd weer eens speel.

Het helpt natuurlijk ook dat je de aarde samen met een vriend kan redden. Met z’n tweeën zijn shoot ‘em ups toch altijd iets beter te behappen, dus alle hulp die ik kan krijgen om een ecologische ramp te voorkomen is welkom. Die tweede piloot vinden kan trouwens nog lastig zijn, want behalve de arcade release is Eco Fighters ooit maar op twee collecties opnieuw uitgebracht.

Hiervan is eentje gebonden aan de PSP, waardoor multiplayer op je TV waarschijnlijk een beetje moeilijk wordt. En de kans dat je Capcom Classics Collection Vol. 2 ergens hebt liggen in de buurt van een aangesloten PS2 is vermoedelijk ook niet heel groot. Gelukkig kan je de aarde ook nog redden via emulatie. Is moreel gezien een beetje grijs, maar wel milieuvriendelijker! Zo zouden de makers het vermoedelijk gewild hebben.

[Eco Fighters | Arcade]

eco3

Screenshots gesourced via Mobygames.com

1 reactie

Opgeslagen onder Digi-taal

Een Reactie op “Een betere wereld begint hier

  1. Pingback: Voor de liefhebber van oud | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s