Ronde ridders

ci-kotrAh ja, de heilige graal. Wie is er niet naar op zoek? In 1991 nam Capcom een shortcut naar het ongrijpbare succes door een game over de legendarische Sir Arthur te maken, waarin ie op zoek gaat naar de graal der gralen. In de speelhal uiteraard, waar je hordes aan gespuis mag kapot beuken in Knights of the Round.

The Round? Ja, The Round. Je mag zelf je fantasie loslaten naar welk rond voorwerp de titel verwijst. Een ronde tafel ligt gezien de context voor de hand, maar bij gebrek aan duidelijkheid kan het net zo goed over een ronde kaas gaan. Lekker, Sir Arthur die met twee kompanen de betere kaas representeren in een wereld vol kwaadaardige ridders, handlangers en tovenaars.

Het moet gezegd worden dat de game verder niet heel erg tot de fantasie spreekt. Het is een typische beat ‘em up, waarin je met drie spelers in een standaard fantasy setting standaard vijanden verslaat. Net zoals in voorganger The King of Dragons is er een level-up systeem aanwezig, waarmee je sterker kan worden door extra punten te verdienen.

Een wezenlijke verbetering ten opzichte van The King of Dragons is dat je in deze game van uiterlijk verandert als je x levels omhoog gaat. Arthur, Lancelot en Perceval krijgen zichtbaar extra armor en Perceval verliest grappig genoeg zijn haar naarmate hij potiger wordt. Het level-up systeem is verder een beetje overbodig als je het mij vraagt, maar de grafische veranderingen zijn leuk verzonnen.

kotr1

Een andere vernieuwing is het block systeem. Knights of the Round heeft oersimpele combat, maar sommige vijanden – meestal bazen – zijn moeilijk aan te pakken als je niet gebruik maakt van het block systeem. Voor een succesvolle block moet je aanvallen en de stick van de vijand weg bewegen, wat eigenlijk teveel gedoe is voor iets dat in principe eenvoudig zou moeten zijn.

Toch doe je er beter aan om dit omslachtige systeem een beetje onder de knie te krijgen, anders verlies je nog de nodige credits in je poging om die verdomde graal te vinden. In de thuisversies kan je natuurlijk oneindig veel continues gebruiken, maar of dat leuk is? Het block systeem voelt een beetje aan alsof er een artificiële barrière voor succes in de game is gecodeerd, wat toch een nare bijsmaak achterlaat.

Maar Knights of the Round is voor een beat ‘em up uit 1991 niet eens zo’n speciale ervaring die zo’n lastige block mechaniek rechtvaardigt. Voor een simpele game als deze hoefde je de speelhal niet in te stappen. Dan kon je toch beter, bijvoorbeeld, de voorganger The King of Dragons blijven spelen. Die game verloopt veel vlotter en gevarieerder, en heeft ook nog eens veel betere muziek.

Wat ook niet helpt is dat je nooit het idee krijgt dat Knights of the Round het meeste uit het Capcom Play System haalt. De sprites zien er zeker goed uit, maar de achtergronden zijn zwaar teleurstellend. Toen de game uitkwam was de hardware al drie jaar oud. Je zou denken dat Engeland op glorieuze wijze in beeld wordt gebracht, maar niks is minder waar. Het avontuur speelt zich af in saaie bossen en kastelen en prikkelt geen moment je fantasie.

kotr2

Ik kan dan ook niet echt zeggen dat dit de heilige graal onder de beat ‘em ups van weleer is. Capcom had in die tijd zeker de knowhow en artistieke visie in huis om een groots avontuur rond Sir Arthur en zijn ridders van de ronde tafel op spectaculaire wijze vorm te geven, maar dat is hier niet echt gelukt. Het was tevens de laatste beat ‘em up op de CPS hardware, waardoor het geen fraaie afsluiter is.

Maar gelukkig was Capcom al in de weer met het zogeheten CPS’ systeem, dat een kleine upgrade van de originele hardware was. Hierop ging men lekker door met het ontwikkelen van beat ‘em ups, want de formule was nog lang niet verfijnd. Toekomstige titels als Cadillacs and Dinosaurs en The Punisher waren echter goede indicaties waar het genre naartoe zou groeien.

En al die latere games zouden sowieso een stuk geïnspireerder zijn dan Knights of the Round. Wie toch de oude Capcom beat ‘em up ervaring wilt herbeleven kan altijd nog Final Fight of Captain Commando weer eens afstoffen. Of beter, The King of Dragons – die andere fantasy beat ‘em up die een stuk leuker is om te spelen dan Knights of the Round.

[Knights of the Round | Arcade]

kotr3

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

Een gedachte over “Ronde ridders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s