Het einde der tijden

ci-xmapEen personage in X-Men – Apocalypse (2016) zei het al eerder en ik wil het graag bevestigen: De derde film in een reeks is inderdaad vaak de slechtste. Neem bijvoorbeeld X-Men – Apocalypse zelf, wat veruit de minste van de nieuwe reeks X-Men films is.

Bovenstaande opmerking was een onderhandse verwijzing naar X-Men – The Last Stand (2006). Het is een beetje triest dat de regisseur van Apocalypse dat nodig vond, want zijn film is een regelrechte aanfluiting. Wat het spectaculaire debuut zou moeten zijn van de populaire mutant Apocalypse (Oscar Isaac) verzandt al snel in een film waarin het verhaal en logica het onderspit delven.

De film opent nog solide, als we kennis maken met een Apocalypse die op het punt staat de krachten van een andere mutant over te nemen in een oud Egyptisch ritueel. Saboteurs verpesten zijn feestje op pijnlijke wijze, waardoor hij millennia lang onder puin bedolven raakt. Fast forward naar de jaren 80 van de vorige eeuw en dit levende fossiel ziet eindelijk weer wat zonlicht, wat hem goed doet.

Apocalypse besluit zijn naam eer aan doen en de mensheid resetten. Blijkbaar was de cultuurshock van de decadente jaren 80 toch iets teveel voor dit levende fossiel. Charles Xavier (James McAvoy) ziet deze plannen echter niet zo zitten. Hij runt ondertussen een school voor getalenteerde mutanten, die hij noodgedwongen moet inzetten om het einde der tijden te voorkomen.

Het is een praktische opzet voor een grote blockbuster film, maar ik ervaarde de film vooral als een aaneenschakeling van micro ergernissen. Domme acties volgen onlogische keuzes in rap tempo op, waardoor ik in ieder geval geen moment van de actie kon genieten. Neem bijvoorbeeld Apocalypse zelf en zijn traditie om vier handlangers te rekruteren.

Je zou denken dat hier een weloverwogen proces aan vooraf ging. Apocalypse kan teleporteren, informatie absorberen door slechts zijn hand op een televisie te leggen en bij mensen in het hoofd kijken. Hij heeft alle tijd en ruimte om the best of the best te rekruteren, maar hij neemt genoegen met de eerste vier mutanten die hij tegenkomt! Hoge eisen aan zijn personeel stelt ie duidelijk niet.

Apocalypse en de zijnen ondervinden uiteraard de nodige tegenstand van Charles Xavier en zijn crew, maar ook dat is vreemd. Al vroeg in de film wordt duidelijk gemaakt dat Apocalypse mensen letterlijk met de grond kan laten samensmelten. Tevens kan hij teleporteren. Dat zijn toch twee gevaarlijke gaven, maar om onbekende redenen gebruikt hij zijn volledige skillset niet als het erop aankomt.

En hey, als deze film Marvel vs Capcom 2 was geweest dan was dat ook niet nodig. Psylocke, Storm, Magneto is in de wereld van videogames een sterk team. In deze film echter niet. Psylocke (Olivia Munn) en Storm (Alexandra Shipp) laten zich makkelijk overmeesteren door de groentjes van Xavier, terwijl Magneto (Michael Fassbender) op een gegeven moment uit zichzelf besluit dat hij wellicht toch niet goed bezig is.

Ah, maar die goede oude Magneto heeft tegen die tijd wel in zijn eentje al miljoenen mensen vermoord als de schade die de film in beeld brengt is te geloven. Xavier lijkt hier echter geen problemen mee te hebben en biedt hem zelfs een plek aan in zijn school. De lul! Apocalypse lijkt nog op een braaf mannetje vergeleken met de shit die Magneto hier flikt en is hooguit zijn enabler.

Maar alle ellende die onze planeet wordt aangedaan voelt ergens totaal gewichtloos aan. Magneto lijkt de Aarde letterlijk te vervormen, maar dit heeft ogenschijnlijk geen grote gevolgen. Tegen het einde van de film zijn Xavier en zijn studenten hun school al netjes aan het herbouwen, en vermoedelijk gaat het er op andere plekken niet anders aan toe.

Voor een film die zogenaamd over de belichaming van het einde der tijden draait is het kwalijk dat je nooit het idee hebt dat deze kerel blijvende schade gaat aanrichten. Het verhaal wordt vooral gebruikt om je kennis te laten maken met een groep acteurs die personages spelen die je al eens eerder had gezien, terwijl Hugh Jackman een cameo is gegund om zijn nieuwe film te promoten.

Erg vrolijk werd ik hier niet van, terwijl ik stiekem toch benieuwd was hoe men Apocalypse tot leven ging brengen op het witte doek. Laten we het er maar op houden dat dit niet zijn film is. Als iemand al de show steelt is het alweer Quicksilver (Evan Peters), die net als in Days of Future Past (2014) een memorabele montage heeft waarin zijn supersnelheid goed wordt gebruikt.

Helaas is de rest van de film niet eens een beetje zo geïnspireerd. Apocalypse haalt zelf niet het onderste uit de kan, waardoor de X-Men in spé dit ook niet hoeven te doen. Sterker nog, het verhaal is dankzij het masturbatische geweld maar moeilijk serieus te nemen. En zo is de derde van de nieuwe X-Men reeks wel degelijk, met stip zelfs, de slechtste van het trio.

[X-Men – Apocalypse]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s