De slechtste wensen

ci-dewEr wordt tegenwoordig vooral lacherig gedaan om Charles Bronson en zijn Death Wish films. Ergens begrijp ik dat ook wel. Hoe dood wil je immers zijn dat dit vijf films rechtvaardigt? Toch is de eerste Death Wish (1974) wel degelijk een serieuze film, die zeker het kijken waard is.

De titel Death Wish zet je als kijker wellicht op het verkeerde spoor. Het is namelijk niet Charles Bronson, die hier in de huid kruipt van Paul Kersey, die een enkeltje naar de hemel heeft geboekt. Oh nee, in tegendeel. Het doden van criminelen geeft deze gebroken ziel juist hernieuwde levenslust, nadat hij op nare wijze weduwnaar is geworden.

Mr. Kersey, zoals hij steevast wordt aangesproken in de film, is eigenlijk op alle fronten een doorsnee man. Hij heeft een normale baan, doet normale dingen met zijn vrouw en is blij dat zijn dochter het goed heeft. Het is niet het soort persoon waarvan je denkt dat hij in een koelbloedige vigilante zou veranderen, een feit waar de film veel kracht uit put.

Na het overlijden van zijn vrouw zien we in eerste instantie hoe hij zich probeert te verliezen in zijn werk. De collega’s vragen zich openlijk af of dit wel een goed idee is, maar Kersey is koppig. Zijn baas stuurt hem voor een klus naar Texas, waar hij van de klant een bijzonder relatiegeschenk meekrijgt: een pistool. Dit blijkt meer dan een pronkstuk te zijn; het is een wapen om wraak mee te nemen.

En wraak nemen doet hij. In het begin is hij letterlijk misselijk van zijn nieuwe hobby, maar al snel blijkt dat er geen weg terug is. Kersey raakt verslaafd aan het opzoeken van problemen, om deze uiteindelijk met fataal geweld op te lossen. Dit heeft het bijeffect dat de criminaliteit in zijn buurt als sneeuw voor de zon verdwijnt, iets wat ook de media en politie opvalt.

Hierdoor krijgt de film ook nog een politiek randje. Want is het doden van criminelen door een vigilante eigenlijk erg? Als eenling is Kersey een stuk efficiënter dan de politie. Tegelijkertijd is hij ook een inspiratiebron voor mensen met vergelijkbare gevoelens. Dat ziet de politie in deze film in ieder geval niet zitten, waardoor ze gedwongen zijn Kersey een compromis aan te bieden. Hij blijft stil op de achtergrond en zij arresteren hem niet.

Het feit dat er nog vier films zouden volgen bewees dat dit compromis niet echt werkte, maar het maakt Death Wish er zeker geen mindere film om. Ik zou het geen meesterwerk willen noemen, maar vermakelijk is het zeker. Charles Bronson speelt Kersey met een zekere gelatenheid, waardoor hij des te realistischer overkomt. Zijn interacties met criminelen en politie laten hem ogenschijnlijk koud, terwijl hij wel degelijk geëmotioneerd raakt over zijn familieleden.

Tegelijkertijd ben ik een fan van de presentatie van de film. Manhatten is een veelgebruikte locatie in films, en met goede reden. De straten van deze zogeheten borough zien er altijd karakteristiek uit, maar hebben ook iets louches. Een perfecte setting om een vigilante in los te laten, des te meer als het een topfitte Charles Bronson met opasnor is.

En laten we ook de muziek niet vergeten. De soundtrack is gedaan door Herbie Hancock en voegt soms onverwachte klanken toe aan de film. En over onverwacht gesproken, Death Wish barst ook van acteurs op de achtergrond die later flink zouden doorbreken. Zo speelt Denzel Washinton een wegwerprolletje en zien we Jeff Goldblum als een zekere “Freak #1”.

Al deze zaken vormen samen een film met een ruw randje, maar wel eentje die zeker nog goed te kijken is. Als jaren 70 productie is de film wellicht een beetje gedateerd, maar het vigilante thema wordt redelijk serieus behandeld, zonder dat het deze praktijk echt verheerlijkt. Dat zou in de vervolgen wel anders zijn, maar daar hoeven we deze film niet scheef voor aan te kijken.

[Death Wish | Blu-Ray]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s