Mannen in foute pakken

ci-tinfIn The Infiltrator zien we hoe Brian Cranston in de huid kruipt van een man die in de huid kruipt van een witwasser. Als infiltrant wist ie niet alleen in het netwerk van Pablo Escobar te infiltreren, maar mij ook €5 entreekosten voor de bioscoop afhandig te maken. Indrukwekkend!

Wellicht ken je het gevoel. Je gaat naar een nieuwe film, maar de zaal zit slechts voor de helft vol. Dat kan gebeuren op dezelfde avond waarop ook Bridget Jones’ Baby draait, maar voor €5 verwacht je toch meer gevulde stoelen. Ik ben de laatste die zal klagen over een rustige zaal, maar als Brian “Heisenberg” Cranston voor die prijs geen mensen weet te lokken zit het wellicht niet helemaal snor.

Als de leading man in Breakin’ Bad was hij natuurlijk legendarisch. Van eenvoudige scheikundeleraar naar kingpin van de onderwereld: dat was nog eens een verhaal. Sindsdien was het een beetje stil rondom deze man, maar toen bekend werd dat hij de hoofdrol in The Infiltrator zou spelen was mijn interesse geprikkeld. Cranston als infiltrant in de drugswereld, dat zag ik wel zitten.

Laat ik voorop stellen dat de keuze om hem als de undercover agent Mazur te casten goed uitpakt. Cranston heeft als geen ander het alledaagse uiterlijk om een duffe kantooragent neer te zetten, maar ook de explosiviteit die nodig is om zijn alter ego Bob Musella tot leven te brengen. Op de werkvloer is Mazur een grijze muis, maar in de onderwereld is het een toepasselijke smiecht.

De overige cast zit ook bomvol kleurvolle personages en de film is prachtig geschoten met een retro jaren 80 look, wat versterkt wordt door de soundtrack. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Florida, dat wordt overspoeld met drugs uit Zuid-Amerika. Een prima setting, die bij vlagen terug doet denken aan klassiekers als Scarface (1983).

Maar het blijft vooral bij terugdenken. The Infiltrator moet het uiteindelijk vooral hebben van uiterlijk vertoon, iets dat ironisch genoeg goed past bij het thema van de film. Het gevoel van de jaren 80 wordt op overtuigende wijze nagebootst, maar het verhaal is verder niet erg meeslepend. Mazur en zijn collega Abreu (John Leguizamo) zakken steeds dieper weg in het donkere hol van hun gevaarlijke opdracht, maar ze weten alle verleidingen goed te weerstaan.

Het enige waar ze echt moeite mee lijken te hebben is het emotionele aspect van mensen verlinken. Mazur wordt bijgestaan door de crimineel Dominic (Joe Gilgun), die hem expliciet waarschuwt voor het soort mensen waartussen ze zich begeven. Mazur lijkt hier niet echt gevoelig voor, want hij houdt er steeds nauwere banden op na met gevaarlijke kopstukken van het drugskartel.

In groot contrast staat de situatie op het bureau. Undercover doen de mannen zich voor als grote players, maar op de werkvloer hebben ze gewoon een baas die ze openlijk uitkaffert als ze hun boekje te buiten dreigen te gaan. Dit haast vernederende aspect van hun werk vond ik misschien nog het meest verrassend om te zien. Omringd door hun normale collega’s valt pas goed op hoe alledaags hun echte leven eigenlijk is.

Ondanks dit interessante aspect is The Infiltrator niet echt een film die je voor het verhaal moet zien. De twee uur die het van je leven opeist gaan in rap tempo voorbij, maar de film haalt voor mijn gevoel niet genoeg uit zijn personages en setting. Voor een vermakelijkere blik in het leven van dit soort figuren kijk je beter naar de Netflix serie Narcos, dat een veel complexer plaatje weet te schetsen.

Mocht je alleen maar geïnteresseerd zijn in gave jaren 80 kapsels, mannen in foute pakken en Brian Cranston die samen met Luigi uit de Super Mario Bros. film doet alsof ie een stoere vent is, dan valt er echter nog genoeg te beleven. En in dat geval is de bioscoop ervaring misschien zelfs van meerwaarde, want al dat uiterlijk vertoon is toch net wat heftiger op het witte doek.

[The Infiltrator | Bioscoop]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s