De groeten van Billy Lo

CI GoDErgens is Game of Death (1978) de ultieme aanfluiting. Bruce Lee is in zijn zogenaamde laatste film misschien net 10 minuten in beeld, terwijl zijn rol verder wordt overgenomen door dubbelgangers. Het is een opzichtige cashgrab, die wellicht zo slecht is dat ie ook goed is.

Toen ik de film onlangs weer zag moest ik meteen aan de Youtube filmpjes van Mastermovies denken. Je weet wel, klassiekers als Zeebats en Arie en Bastiaan. Dat spreekt natuurlijk niet in het voordeel van Game of Death, maar het is een van de weinige lichtpuntjes die ik kon vinden. Wie niet vies is van een beetje schadenfreude kan hier in ieder geval zijn of haar hart goed ophalen.

Het grote probleem van de film zit ‘m natuurlijk in het feit dat Bruce Lee al lang en breed dood was toen een filmstudio met de restanten van het origineel aan de haal ging. Belangrijke scenes waren al voor Enter the Dragon (1973) opgenomen, maar die film zette letterlijk de opnames voor Game of Death stil. Zodoende kon de film nooit worden afgemaakt, tot grote spijt van alle fans.

Van het originele materiaal werd uiteindelijk slechts zo’n 10 minuten gebruikt. De overige 130 minuten bestaan uit nieuw materiaal dat veel later was opgenomen, en uit stock footage van oudere Bruce Lee films en zelfs zijn begrafenis. Helaas stralen de stand-ins van Bruce Lee totaal geen zelfvertrouwen uit, waardoor je geen seconde het idee hebt dat je naar een authentieke film kijkt.

Tekenend is hoe Billy Lo, de hoofdpersoon, in bijna elke scene vermomd is. Binnenshuis draagt ie graag een zonnebril, maar hij is ook niet vies van gezichtshaar opplakken. Op een gegeven moment gaat ie zelfs helemaal Metal Gear Solid V. Je kan er je vraagtekens bij zetten, maar ik vond de creatieve manieren die men bedacht om vooral niet te laten zien dat dit niet de echte Bruce Lee is hilarisch.

Op een gegeven moment wordt er zelfs een kartonnen cut-out gebruikt om het gezicht van Lee te faken, wat zo amateuristisch is gedaan dat je er wel om moet lachen. Tegelijkertijd was men ook erg creatief met het gebruik van stock footage. Zo opent de film met het gevecht tussen Lee en Chuck Norris uit Way of the Dragon (1972). Op het eerste gezicht slaat dit nergens op, maar er is een twist.

Het is namelijk slechts een opname voor een belangrijke scene van de nieuwste film van Billy Lo. Ik zeg: geniaal. Dit is slechts een van de vele hordes die de makers namen om een brug te slaan naar de laatste 10 minuten, waarin we dan eindelijk worden getrakteerd op de echte Bruce Lee in zijn iconische gele jumpsuit. Het verschil in kwaliteit met de rest van de film is dag en nacht, maar dan heb je ook wat.

Midden in de nacht gaat Billy Lo een Chinees restaurant binnen, dat binnen eerder op een tempel bij daglicht lijkt. Ach, let vooral niet op de details. Nadat Bruce Lee hardhandig afrekent met twee mindere goden staat ie oog in oog met Kareem Abdul-Jabbar. Deze reus was niet alleen een begaafd basketballer, maar komt ook best geloofwaardig over als de gigantische martial artist Mantis.

Het gevecht dat volgt is om van te smullen en je vergeet bijna dat de rest van de film een cynisch samenraapsel was van stock footage en slecht acteerwerk. Je zou het de makers zelfs bijna vergeven dat ze ongegeneerd beelden gebruikten van de begrafenis van Bruce Lee. Ze hadden er immers creatieve redenen voor, en in de naam van kunst valt veel goed te praten.

Ondanks het “authentieke” einde van de film is het natuurlijk niet de gedroomde afsluiter van het levenswerk van Bruce Lee. Het is zo’n matige productie dat ik niet voor kan stellen dat hij hier ooit aan meegewerkt zou hebben. Leg het naast klassiekers als Way of the Dragon en Enter the Dragon en het faalt op alle fronten.

Aan de andere kant is het gebrek aan kwaliteit ironisch genoeg wel een goede reden om de film toch te kijken. Als eerste Bruceploitation film komt het in ieder geval goed voor de dag. Dat er nog veel van dit soort imitators zouden volgen is een beetje pijnlijk, hoewel de acteur Bruce Le er wel zijn naam aan heeft te danken. Ah ja, Bruce Le. Die naam komt in de toekomst vast nog een keer terug.

[Game of Death | Blu-Ray]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s