Een leven vol broederliefde

CI BlRHet grote voordeel van een filmgek in je familie is dat je uitgebreide keuze hebt op een filmavond. De keerzijde is dat het soms wel moeilijk kiezen is uit zijn grote collectie films. Maar afgelopen weekend niet! Ik zocht een simpele film en Blood Rage (1987) was precies wat ik nodig had.

Blood Rage was een tijdje geleden opnieuw op Blu-Ray uitgebracht door Arrow Video. Dit label vist met enige regelmaat cultfilms uit de goot, om ze vervolgens met liefde te restaureren. Hierdoor zit er vaak een hoger prijskaartje aan hun releases, maar liefhebbers als mijn broer hebben dat er graag voor over. Casuals zoals ik plukken er vervolgens ook de vruchten van.

De opzet van Blood Rage is zeer eenvoudig. Een tweeling wordt op jonge leeftijd van elkaar gescheiden omdat een van de broertjes een moord pleegde. Vervolgens vliegen de jaren voorbij en lijkt alles koek en ei als de normale broer met zijn studentenleven bezig is. Hij is de steun en toeverlaat van zijn moeder en kan op het nodige respect van zijn vrienden rekenen. Een topvent!

Tegelijkertijd verloopt de psychiatrische behandeling van zijn broer ook goed. Tenminste, totdat deze bloeddorstige kerel op een dag ontsnapt. Tja, zat ie jarenlang veilig opgeborgen, komt ie op Thanksgiving de sfeer bederven. Je zou kunnen zeggen dat hij de nodige Blood Rage teweeg brengt. Wat volgt is een verhaal met weinig verrassingen, maar wel een leuke setting.

De film speelt zich af in een doorsnee Amerikaanse buurt medio jaren 80. Terry (Mark Soper) is de sociale broer en gaat van de ene locatie naar de andere. Hij begint thuis bij moederlief (Louise Lasser) aan tafel, maar duikt ook nog op bij zijn vrienden en zelfs in een zwembad. Helaas lijkt iemand de sfeer grondig te verpesten als hij ergens is, want de mensen in zijn buurt gaan allemaal dood.

Voor een slasher film valt de grofheid van de film nog best mee. Bloed mag natuurlijk niet ontbreken, maar niemand zal echt misselijk worden van de special effects. Bloot is eveneens een staple van het genre, maar wie de stoutere studentenmeisjes wilt zien zet beter een andere film op. Ik wil niet zeggen dat dit per se een brave film is, maar bovengemiddeld shockerend is het zeker niet.

Nee, Blood Rage moet het vooral hebben van familiediners, vrienden die op een Atari spelen en vrouwen die zich tijdens hun date van hun spannende kant laten zien. Het is alsof de makers de meest alledaagse scenario’s hebben gekozen die ze konden verzinnen, gewoon zodat kijkers jaren laten een doorsnee van het leven in Amerika konden zien. Met een bloederig randje welleswaar.

Gelukkig spreekt er niks zo dood en verderf als foute jaren 80 synthesizer muziek. De film heeft bij vlagen het soort harde techno geluid dat je eerder in een sci-fi film verwacht, maar het werkt hier ook om een duistere sfeer neer te zetten. En het dateert de film keihard, des te meer in combinatie met de kapsels en kleding. Geen wonder dat Arrow Video deze film wel zag zitten.

Blood Rage is wellicht niet het soort film dat je met je vrienden gaat kijken als je een echte horror klassieker wilt zien. Het is niet eens een vergeten pareltje a la Frankenhooker (1990). Nee, Blood Rage is, om het woord opnieuw te gebruiken, doorsnee. Niet bijzonder goed en niet bijzonder slecht. Toch is ie de moeite van het kijken waard, al was het maar om een leuke blik op andere tijden te werpen.

[Blood Rage | Blu-Ray]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s