Vechten met je vrienden

Power Stone 2Zin in digitale chaos, maar geen fan van Super Smash Bros.? Geen probleem, Capcom heeft een oplossing voor je. Stof die ronkende Dreamcast maar af en pleur Power Stone 2 erin. Nodig drie vrienden uit en je kan weer uren vooruit.

Voor de tweede Power Stone game nam het ontwikkelteam onder leiding van Hideaki Itsuno de basis van de eerste game flink onder handen. Je vecht nog steeds in driedimensionale arena’s, waar je elkaar lam slaat om zo Power Stones van elkaar te ontfutselen. De arena’s liggen bezaaid met items, die je op kan rapen om zo elkaar het leven zuur te maken.

Dezelfde opzet als de eerste game dus, maar de uitvoering is een verschil van dag en nacht. De grootste vernieuwing zit ‘m in het feit dat nou vier spelers het tegen elkaar kunnen opnemen. Daar zou Sega blij mee zijn geweest, die zo wat extra controllers konden slijten. Maar ook voor de spelers pakt het goed uit, want alles is leuker als een stel schreeuwende idioten samen kunnen spelen.

Om het grotere aantal spelers te faciliteren is het aantal Power Stones dat je in een arena kan vinden ook opgeschroefd. Hierdoor maken meerdere spelers kans op een transformatie, waardoor er niet altijd één iemand is die de rest domineert. Het aantal speelbare personages is voor de goede orde ook verhoogd, naar een basis van twaalf, waar nog eens twee bij kunnen worden unlockt.

https://patraversus.wordpress.com/2016/06/17/krachtige-stenen/

De nieuwe vechters spelen niet echt heel anders dan de oude cast, iets dat inherent lijkt aan de serie. Iedereen heeft in grote lijnen dezelfde mogelijkheden en echte variatie komt pas om de hoek kijken zodra je drie Power Stones hebt bemachtigd en transformeert. Opvallend is dat deze transformaties minder sterk zijn dan in de eerste game, ongeacht of je tegen een, twee of drie tegenstanders speelt.

Om dit te compenseren liggen de arena’s bezaaid met items. Alle wapens uit de vorige game keren terug, aangevuld met spul als ijssperen, paraplus, skateboards, honden en nog veel meer. Uniek voor de consoleversie is dat je nieuwe wapens kan unlocken door een adventure mode te spelen en de items die je daarin vindt te mixen in een shop. Of je koopt ze gewoon in die shop, dat kan ook.

Alsof de nieuwe wapens en extra Power Stones per level niet genoeg zijn hebben de arena’s nou ook een dynamisch verloop. Je begint in een stabiele setting, die na een minuutje zal veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een gevecht op twee onderzeeërs, waarvan eentje op een gegeven moment onder water duikt. Of een laboratorium dat vlam vat en je moet vluchten per lift. De game houdt je op deze manier constant in beweging, wat het hectische gevoel van de gevechten vaak ten goede komt.

https://patraversus.wordpress.com/2016/06/17/krachtige-stenen/

De arena’s hebben verder interactieve elementen. Net zoals in de vorige game kan je van muren afspringen, jezelf lanceren via verticale balken en met stenen en potten gooien. Hier zal je echter ook gemonteerde machinegeweren aantreffen, kan je in water zwemmen en moet je zelfs oppassen dat zware objecten je niet verpletteren als ze uit balans raken en naar beneden vallen.

De nieuwe formule van Power Stone 2 werkt het best als je een paar vrienden over de vloer hebt. Iedereen brullend van plezier, zodat de herrie dat uit de Dreamcast komt ook niet gehoord wordt. Toch kan ik me goed voorstellen dat het gros van de spelers nooit de vier-speler variant van de game heeft gespeeld. En voor die mensen zal Power Stone 2 een beduidend minder leuke ervaring zijn.

Als solo speler zal je al snel in Adventure Mode blijven hangen, al was het maar omdat Arcade Mode geen verhaallijnen heeft voor de personages. Elke modus heeft dezelfde saaie opzet, waarbij je drie normale battles vecht en twee tegen schermvullende bazen. Je kan kiezen of je tegen één of drie vijanden wilt vechten, maar het pit uit de eerste game wordt in beide gevallen erg gemist.

https://patraversus.wordpress.com/2016/06/17/krachtige-stenen/

De gevechten tegen de bazen – een “farao” robot en een reusachtige zombie – verliezen na een paar keer al snel hun glans, aangezien er totaal geen diepgaande strategie nodig is om deze te verslaan. Gewoon beuken tegen de zwakke punten en hun aanvallen ontwijken. Leuk is anders, want ze hebben nog best veel hit points en leven zodoende veel te lang door.

Helaas zal je echter wel meerdere keren door deze onzin heen moeten spelen, want dit is de enige manier om de twee extra personages vrij te spelen. Als kleine troost kan je in Adventure Mode nieuwe items bemachtigen, hoewel hier wel een omslachtig proces bij komt kijken in de eerder genoemde shop. En zo wordt de single player ervaring gekenmerkt door sleur, wat best teleurstellend is.

Des te meer voor een arcade game, waarvan je mag verwachten dat ie in de speelhallen de spelers toch echt zo lang mogelijk moet vermaken. Toch kan ik het maar moeilijk voorstellen dat Power Stone 2 een grote hit was onder eenzame speelhalspoken. Dan kan je toch beter aan de slag met de betere shoot ‘m up ofzo, die meer te hebben voor solisten.

https://patraversus.wordpress.com/2016/06/17/krachtige-stenen/

Na Power Stone 2 leek de serie trouwens lange tijd vergeten te zijn. De Gamecube was nog een goede match om meer van dit soort games op uit te brengen, maar arcade games en de Gamecube waren helaas niet echt een gelukkig huwelijk in die tijd. De originele games vonden wel nog onderdak op de Playstation Portable, in de vorm van Power Stone Collection.

Twee games voor de prijs van één is natuurlijk altijd een goede deal, maar de PSP is volgens mij niet het ideale systeem voor Power Stone 2. Want in het onwaarschijnlijke geval dat je drie vrienden met elk een PSP en deze collectie hebt, dan kom je er al snel achter dat vier spelers verdeeld over zo’n klein schermpje toch niet zo’n goed idee was. Om nog maar te zwijgen over de slechtere graphics.

Zodoende is Power Stone 2 een game die je het beste onder bepaalde voorwaarden kan spelen. Speel de Dreamcast versie (in 60hz) op een grote televisie, samen met drie vrienden die niet vies zijn van een chaotische vechtgame. Is dit niet haalbaar? Geeft niet, dan hoef je in ieder geval geen hoge prijs voor de game neer te leggen op de tweedehands markt. Dat is toch mooi meegenomen.

[Power Stone 2 | Dreamcast]

http://www.fightersgeneration.com/

Screenshots gesourced via The Fighters Generation

Advertenties

2 gedachten over “Vechten met je vrienden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s