Grote pret in Chinatown

Big Trouble in Little ChinaNiks toont zo duidelijk aan dat tijden veranderen als oude films. Een mooi voorbeeld hiervan is Big Trouble in Little China (1986). Wat zou ik graag een wilde film als deze in de bioscoop zien, maar die hoop is al een tijdje vervlogen. Ze zeggen niet voor niks “they don’t make ‘em like they used to”.

Kurt Russell, die min of meer per ongeluk de Chinese onderwereld in tuimelt. Dat is de setup van deze film. Russell staat symbool voor de moderne westerse man, die totaal geen kijk heeft op andere culturen, ook al zijn de Chinatowns verweven in zijn steden. Loop even door zo’n wijk in bijvoorbeeld Den Haag en je weet dat het niet zo bijzonder is. Maar in 1986, toen had het nog iets spannends.

Russell speelt de trucker Jack Burton, die in Chinatown goederen komt afleveren. Helemaal wereldvreemd is ie niet, want hij blijft na het werk graag hangen om te zuipen met zijn makker Wang Chi (Dennis Dun). Wang lijkt in eerste instantie een beetje een gladjanus te zijn, maar ontwikkelt zich in de schaduw van Jack eigenlijk tot de echte held van Chinatown.

Er is namelijk een bende actief in Chinatown, die zo boven de wet staat dat ze het vriendinnetje van Wang op klaarlichte dag kunnen ontvoeren. Jack stelt nog voor de politie erbij te halen, maar dit probleem moet door lokale mensen opgelost worden. Als blanke trucker is hij duidelijk een buitenstaander, maar dankzij Wang krijgt hij de gelegenheid om zelf te ervaren hoe bijzonder Chinatown kan zijn.

Dit kleine stadsdeel wordt zo gepresenteerd dat de film sterke elementen van avontuur en actie heeft, hoewel er ook de nodige humor in het verhaal zit. Zo heeft Jack een erg grote mond, maar stelt hij niet veel voor als het op actie en romantiek aankomt. Op deze fronten zorgen Wang en een zekere Gracie Law (Kim Cattrall) voor de nodige balans, waardoor het verhaal nooit stil blijft staan.

Chinatown zelf is minstens net zo belangrijk als de mensen die hier wonen. Het oogt als een goed afgesloten gemeenschap, iets dat wordt uitgebuit door chauffeurs die door de straten toeren met toeristen. Overal zie je Chinese karakters op de gebouwen, en wat dit betreft had het net zo goed Hong Kong of iets dergelijks kunnen zijn. Toch heeft het ook een mystiek element

Grote baas van de lokale onderwereld is de hoogbejaarde Lo Pan (James Hong). Hij liet het meisje van Wang ontvoeren, zodat hij zijn jeugd terug kan krijgen door middel van een ritueel. Tijdens het kijken naar de film doet hij je waarschijnlijk denken aan het personage Shang Tsung uit de Mortal Kombat games, en dat is geen toeval – Big Trouble in Little China was een grote invloed op die game.

Prachtig is dat Lo Pan een heel leger aan voetsoldaten heeft, waaronder drie fantastische krijgers – Thunder, Rain en Lightning welteverstaan. Die drietal maakt dankbaar gebruik van wire kung-fu en ouderwetse special effects en alleen al daarom vind ik ze geweldig. Dat ze ook nog eens absurd grote rieten hoeden dragen maakt elke scene met hun des te memorabeler.

Mijn favoriete krijger gaat echter gebukt onder anonimiteit. Als jaren 80 productie met een hoog Aziatisch gehalte kon het natuurlijk ook niet anders, maar de legendarische Al Leong is ook hier te bewonderen, met zijn snor en golvende haar. Net zoals in ontelbaar andere producties. Had je in die tijd een low-tier vechtbaas nodig voor je film? Dan was Al de standaard Chinees die je inhuurde.

De film presenteert ongelofelijk foute stereotypes, maar je krijgt nooit het idee dat dit met kwade opzet is gedaan. Sowieso is regisseur John Carpenter daar niet het type voor. In tegendeel, hij wist met Big Trouble in Little China van een heel vreemd script juist een film vol humor en special effects te maken. Dat het verhaal enigszins chaotisch verloopt is minder, maar dat zit de pret niet in de weg.

Wel vind ik het jammer dat niet alle acteurs altijd even goed zijn te verstaan. Ik ben een groot tegenstander van ondertiteling in een Engelstalige film – het is mijn grootste ergernis bij het kijken van films in de bioscoop – maar er waren momenten dat het hier wel handig was geweest. Aan de andere kant is dat wel een goed excuus om de film later opnieuw te kijken, zodat je er nog meer van kan genieten.

[Big Trouble in Little China | Blu-Ray]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s