Er zit een luchtje aan

AirEen film waar ik tot voor kort nooit van had gehoord is Air (2015). Ja, er zijn genoeg films te verzinnen met het woord Air in de titel, maar eentje die louter verwijst naar lucht? Maar goed, ik ben geen film buff, dus wat weet ik ook eigenlijk?

Mijn vrienden kwamen ermee aanzetten en na het zien van The Boy (2016) was mijn vertrouwen in hun smaak weer een beetje gestegen. Toch was ik argwanend, want het feit dat de voorkant van het doosje met grote letters aanprijst dat Norman Reedus vooral bekend is van The Walking Dead spreekt niet echt van vertrouwen in het eigen product.

De film bleek echter als een verlegen meisje dat eigenlijk heel aantrekkelijk is, zonder het zelf te weten. Air is een post-apocalyptische thriller met slechts twee acteurs in de hoofdrol. Anderhalf uur lang zit je geïntrigeerd naar je TV te kijken, met de nodige spanning. Want hoe gaan Norman Reedus en Djimon Hounsou overleven in een ruimte met maar beperkte zuurstof?

Kort samengevat, chemische wapens hebben de aarde grotendeels onleefbaar gemaakt. De Amerikaanse overheid heeft in alle haast een paar ondergrondse bunkers geïnstalleerd, waarin belangrijke mensen in slaap worden gehouden totdat de lucht bovengronds weer te ademen is. Een crew van twee man ontwaakt elk halfjaar in zo’n bunker om onderhoud te plegen.

Bauer (Reedus) en Cartwright (Hounsou) vormen samen zo’n crew. In de intro zien we een typische werkdag van deze twee. Hun bunker is luchtdicht afgesloten en contact met andere crews lijkt niet mogelijk. Ze hebben twee uur de tijd om de installatie te inspecteren, voordat het systeem zichzelf uitschakelt en de mannen weer in hun cabine moeten liggen.

Wat de film erg goed doet is een gevoel van isolement overbrengen. Er kunnen nooit meer dan drie sets zijn geweest waar de film was opgenomen, want we zien niet meer dan de ruimte waarin ze leven, de rustplaats van de belangrijke mensen en een kleine glimp in de buitenwereld. Bauer en Cartwright zijn op elkaar aangewezen, wat ook duidelijk is in de camera feeds, die niks registreren.

De eenzaamheid heft duidelijk een tol op Cartwright, die af en toe met zijn denkbeeldige vrouw (Sandrine Holt) praat. In een film als deze weet je in ieder geval waartoe dit uiteindelijk leidt, en onze vriend Cartwright verliest beetje bij beetje zijn verstand. Bauer heeft zichzelf een stuk beter onder controle, maar komt in de problemen als zijn slaapunit kapot gaat.

Ik vond het eerste twee-derde van de film supersfeervol en bij vlagen spannend. Het samenspel tussen Reedus en Hounsou heeft iets alledaags, waardoor hun verslechterende situatie ook geloofwaardig is. Minder vond ik het laatste deel, als de collega’s tegenover elkaar komen te staan. Het is een voorspelbaar einde en ze hadden wellicht meer kunnen bereiken door samen te werken.

Maar het onderlinge vertrouwen is tegen die tijd weg, en voor goede reden. Het einde is gelukkig niet dermate slecht dat het de film verpest. Het haalt het mysterie een beetje uit het verhaal, en zodoende alle reden om het nog eens te kijken. Maar die ene keer dat je wel kijkt weet de film je aandacht er zeker goed bij te houden.

Wat ook helpt is de soundtrack, met een lekker jaren 80 synthesizer geluid. Het past prima bij de ouderwetse computerinstallatie die de mannen in leven houdt, waardoor je ook het idee krijgt dat de ramp voorafgaand aan de film zich al een tijdje in het verleden voltrok. Zoals een goede thriller betaamd worden niet alle details uit de doeken gedaan, zodat er voor de kijkers nog voldoende ruimte is voor speculatie over het hoe en waar van de chemische oorlog.

Waar we echter niet over hoeven te speculeren is de kwaliteit van de film. Air is niet de meest bekende naam die je op de TV langs zal zien komen – laat staan de meest inspirerende titel – maar voor fans van eenzame thrillers in een post-apocalyptische setting valt hier nog het een en ander te genieten. Voor fans van Norman Reedus en Djimon Hounsou ook trouwens.

[Air | Blu-Ray]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s