Apenstreken in het lab

Rise of the Planet of the ApesIk kan niet zeggen dat Rise of the Planet of the Apes (2011) een bijzonder originele titel is. Toch dekt het de lading van de film best aardig. Pak wat apen, voeg hier een paar domme wetenschappers aan toe, en voordat je het weet heb je een probleem van apocalyptische proporties.

De opzet van de film is erg simpel. Een zekere dr. Rodman (James Franco) heeft zijn hart op de goede plek en doet zijn stinkende best om een geneesmiddel voor Alzheimer te vinden, al was het maar om zo zijn vader (John Lithgow) te genezen. Dit zijn natuurlijk zeer experimentele geneesmiddelen, die wel eerst getest moeten worden. Dus heeft ie flink wat apen nodig.

Nou zijn deze proefapen zeker niet te benijden. De film laat er geen twijfel over bestaan dat de apen in de jungle worden gestroopt en dat ze in principe wegwerpvoorwerpen zijn voor de wetenschap. Tot overmaat van ramp weet Rodman zijn geldschieters niet te overtuigen van zijn project, waarna alle apen afgeslacht moeten worden. Dat is immers goedkoper dan ze naar een opvang brengen.

Dit is het onverwachte begin van het einde van de mensheid. Rodman weet een pasgeboren lab-aapje mee naar huis te smokkelen, om het vervolgens een middeltje te geven dat ie beter niet had kunnen krijgen. Het experimentele middel lijkt namelijk te werken, wat zich uit in een zeer intellectuele aap Caesar (Andy Serkis) en een genezen vader.

Na een paar incidenten belandt Caesar echter in een opvang, waar ie voor het eerst in contact komt met zijn soortgenoten. Als hij besluit deze lotgenoten ook van meer verstand te voorzien volgen heel wat apenstreken en het nodige geweld. Een losgeslagen groep haarballen raakt zelfs nog verwikkeld in een vuurgevecht met de Amerikaanse politie, gewoon omdat het kan.

Gelukkig rekruteert de politie doorgaans niet op een bijzonder hoog niveau, dus hebben de apen niet al te veel te vrezen van de mensheid. En andersom eigenlijk ook niet, want het enige dat de apen willen is rustig in een bos leven. Typisch geval van zinloos geweld om het kijkende publiek te vermaken dus, en zo zitten er wel meer twijfelachtige momenten in de film.

Caesar doet namelijk een paar dingen waarvoor de gemiddelde hond waarschijnlijk wordt ingeslapen, en de relatie tussen Rodman en zijn dierenarts (Freida Pinto) was in de echte wereld nooit verder gegaan dan die van Jon en de dierenarts van Garfield in de gelijknamige strip. Aan de andere kant zit de ontwikkeling van Caesar wel goed in elkaar.

Als geniaal baby aapje leert ie al snel gebarentaal, waarmee ie niet alleen met zijn “familie” kan communiceren, maar ook met een orang-oetang die uit een circus is gered. Indrukwekkend is dat de communicatie tussen Caesar en de andere apen non-verbaal is, waardoor je voor een groot deel naar een stomme film kijkt, zonder dat je het eigenlijk doorhebt.

Totdat ie opeens kan praten in ieder geval. Waar hij de stembanden vandaan haalt is mij niet duidelijk, maar de eerste keer dat ie zijn mond opendoet is net zo belachelijk als de laatste keer. Het voelt ergens aan als een concessie aan de eerdere Planet of the Apes reeks, want je kan natuurlijk niet verwachten dat de mensen die deze film overleven opeens gebarentaal kunnen.

En dus weet ik niet echt wat ik van deze film moet vinden. Aan de ene kant is de ontwikkeling van de onschuldige Caesar in een volwassen leider goed gedaan, evenals de totale ondergang van de mensheid. Maar aan de andere kant zit de film vol zinloos geweld en nare mensen, die niks aan het verhaal toevoegen. En dat Caesar leert praten is ronduit bizar.

Een goede setup voor het vervolg Dawn of the Planet of the Apes (2012) is het zeker, evenals een film over een groep slimme apen. Maar als een opzichzelfstaand verhaal over een man die een aapje redt en daarmee de hele wereld met een probleem opzadelt? Dat kon beter. Gelukkig kregen de makers een herkansing…

[Rise of the Planet of the Apes | Blu-Ray | Regio: Europa]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s