Het houdt niet op

Taken 3Een paar jaar geleden zat ik hoog in de lucht, te kijken naar in-flight entertainment. Ik maakte de grote fout om Taken 2 (2012) in zijn geheel af te kijken. Spoel vooruit naar het heden. Ik zat op de bank, te kijken naar televisie. Ik maakte de fout om Taken 3 (2015) in zijn geheel af te kijken.

Wat kan ik zeggen? Ik ben hardleers. Het originele Taken (2008) is een vermakelijke actiefilm, waarin Liam Neeson er alles aan doet om zijn ontvoerde dochter terug te krijgen. Haar ontvoerders dachten dat ze zonder problemen een Amerikaanse meid konden verhandelen, maar hadden er niet op gerekend dat haar vader een ijskoude killer is.

Neeson raast als een ongeleid project door de Europese onderwereld en maakt zoveel slachtoffers dat de opzet van de tweede film niet een zo heel vergezocht is. De families van zijn slachtoffers willen wraak nemen, en doen dit door zowel zijn dochter als ex vrouw te ontvoeren. Hierdoor bekruipt je al snel een gevoel van deja vu, en de actie is verder ook niet echt interessant.

De formule was dermate uitgerekt dat een derde film geen bestaansrecht had. Maar wat schetste mijn verbazing? Jawel, eind 2014 werd een nieuwe Taken film aangekondigd. Nog harder en nog beter dan zijn voorgangers natuurlijk. Daar trapte ik niet in. De bioscooprelease liet ik lekker aan me voorbijgaan, evenals de latere Blu-Ray release.

Maar ja, ik zat laatst dus voor de televisie. Kijkend naar, jazeker, Taken 3. Soms heb je echt niks anders voorhanden en wil je toch even ontspannen. Op dat soort momenten mogen zenders als Film 1 hun ding doen. En omdat die zender niet alleen kwaliteit kan inkopen moet je soms genoegen nemen met de B garnituur.

Nou, hoe komt Liam Neeson hier in de problemen? Je gelooft het niet, maar hij moet alweer een gezinscrisis oplossen. Famke Jansen had er duidelijk geen zin meer in, want ze wordt al vrij snel slachtoffer van een aanslag waar Neeson de schuld van krijgt. Aan hem de lastige opdracht de echte daders te vinden terwijl de politie hem opjaagt.

Omdat de daders op voorspelbare wijze uit het Russische milieu komen zijn deze bij voorbaat niet interessant. Wellicht dat dit soort films toch echt even op zoek moet naar nieuwe slechteriken. Altijd maar die Russen of Arabieren is niet alleen eentonig, maar ook zeer stereotyperend. Gelukkig is er nog Forest Whitaker, die het onderzoek naar Neeson leidt.

Whitaker speelt een neurotische inspecteur, die een oog voor detail heeft. Hij deed me erg denken aan een vergelijkbaar personage dat ie jaren geleden ook al in de serie The Shield speelde. Hij is een van de lichtpuntjes in een verder vrij voorspelbare film, hoewel ze wel meer met hem hadden kunnen doen. De politie is uiteindelijk meer een observant dan een actieve speler in het verhaal.

Maar dat kan natuurlijk ook niet anders. Het personage van Neeson is een kruising tussen James Bond en een Terminator, die voor een clandestiene organisatie werkt. Taken 3 onderscheidt zich van zijn voorgangers in dat Neeson ook hulp krijgt van zijn collega’s. Dit viertal is zowel de onderwereld als de politie te slim af, waardoor de film eigenlijk al is afgelopen voordat ie begint.

En dat is dan weer ironisch voor een film die beter nooit was begonnen. Kijk, ik begrijp waarom ze het personage Frank Mills in roulatie willen houden. Maar waarom kan dit niet in een film waarin de inzet niet zijn familie is? Hij ruimt voor zijn werk de onderwereld op, hoe moeilijk kan het zijn om daar een film omheen te schrijven zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over zijn dochter?

Ach ja. Ergens is het ook wel vermakelijk dat we Liam Neeson op zijn oude dag een heel leger aan criminelen zien uitschakelen. Toch voegt dit vervolg helemaal niks toe aan de serie. Het is niet zo’n beschamende vertoning als Taken 2, maar dat zegt niet veel. Famke Jansen heeft wijselijk een minimale rol, hopelijk volgen de andere acteurs haar voorbeeld volgen en gaan ze iets anders doen.

[Taken 3 | TV]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s