Een duivelse reis

The Devil's RejectsNa het succes van House of 1000 Corpses (2003) lag het voor de hand dat multitalent Rob Zombie nog een zieke film uit zijn hoge hoed zou toveren. En inderdaad, in 2005 waren daar The Devil’s Rejects. Afgewezen door de duivel, maar niet de kijkers!

The Devil’s Rejects is een opvallende verschijning, want het is min of meer een directe voortzetting van de eerdere film. Nog meer dan in House of 1000 Corpses staat de macabere Firefly familie centraal, maar wel met een twist. Hier zijn ze noodgedwongen op de vlucht voor de politie, want sheriff Wydell (William Forsythe) heeft een persoonlijk appeltje met ze te schillen.

De nieuwe opzet van de film zorgt voor een heel andere dynamiek ten opzichte van haar voorganger. Baby Firefly (Sherry Moon Zombie) en Otis Driftwood (Bill Moseley) bevinden zich op een soort roadtrip, samen met de vieze clown Captain Spaulding (Sid Haig). Ze weten de politie een tijdje te slim af te zijn, wat vooral voor nietsvermoedende slachtoffers nadelig uitpakt.

Zo is het meteen raak als Baby en Otis onderduiken in een motel en een filmcrew gijzelen. De zieke karaktertrekken van het tweetal komen hier sterk naar voren, tot groot ongenoegen van de filmcrew. In de vorige film zouden deze scènes tot in het pijnlijk zijn uitgerekt, maar de kracht van het vervolg zit ‘m in het feit dat sadistisch geweld een stuk beter is gedoseerd.

Een andere verbetering is dat de Fireflys nou ook wel degelijk zelf gevaar lopen. Sheriff Wydell is goed voorbereid als hij aan zijn werk begint en maakt het de antihelden veel lastiger dan de politie in de andere film deed. Hij waant zich gelukkig ook boven de wet, waardoor hij op een gegeven moment het illustere duo “The Unholy Two” inhuurt om het zware werk te doen.

Dit onheilige tweetal bestaat uit Danny Trejo en de worstelaar Diamond Dallas Page, die je bij voorbaat niet echt serieus kan nemen. Dit blijkt een geniaal stukje casting te zijn, want ze zorgen nog voor de nodige humor. En in contrast met hun voorkomen hebben ze ook geen moeite om de voortvluchtige antihelden op te sporen en zo de laatste acte van de film in werking te zetten.

Bovenstaand duo zijn een mooi voorbeeld van de luchtigere toon van de film. Natuurlijk zit het nog steeds vol met nare scènes, maar voor mijn gevoel vallen de puzzelstukjes hier een stuk beter op hun plaats dan in House of 1000 Corpses. Het grootste deel van de film speelt zelfs overdag af, waardoor je onbewust toch met een ander gevoel naar alles zit te kijken.

Omdat The Devil’s Rejects zo anders is als haar voorganger is het eigenlijk ook geen harde vereiste om de eerdere film gezien te hebben. Het helpt ongetwijfeld als je al bekend bent met de vreemde personages, maar de slechtheid van figuren als Captain Spaulding en Otis druipt eigenlijk van hun hele voorkomen af. De film overtuigt je in ieder geval met gemak over wie deze mensen zijn.

Het scheelt natuurlijk ook dat een groot deel van de cast al eerder heeft samengewerkt. Bill Moseley en Sherry Moon Zombie vullen elkaar goed aan, en hun interactie met Sid Haig erbij verloopt vlekkeloos. William Forsythe blijkt ook een goede toevoeging te zijn, aangezien hij zijn personage met het soort hardheid speelt dat nodig is om geloofwaardig tegengewicht te bieden aan de monsters die hij najaagt.

En zo vind ik The Devil’s Rejects een veel aangenamere film dan House of 1000 Corpses. Laatstgenoemde was duidelijk een passieproject, maar het heeft niet veel meer te bieden dan een ziekere invalshoek op The Texas Chainsaw Massacre (1974). Liever dan The Devil’s Rejects, dat op haar eigen benen kan staan en een verrijking is voor het genre. Dat heeft Rob Zombie dan toch weer goed gedaan.

[The Devil’s Rejects | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s