Maak er een feestje van

Mario Party 2Heb je altijd al een hekel aan je vrienden gehad? Ja? Dan heb ik goed nieuws voor je. Mario Party 2 is namelijk de ultieme manier om iemand helemaal gek te maken. Je zou het niet verwachten van Nintendo, maar deze partygame haalt alleen slechte dingen in mensen naar boven.

Toen ik Mario Party 2 laatst tevoorschijn toverde wist ik dat ik aan een vreemde game begon. Niet omdat ik bevooroordeeld was, maar omdat meerdere mensen spontaan aanboden om mee te komen spelen. Nooit zijn mijn vrienden te porren voor een leuke vechtgame of shoot ‘m up, maar als nota bene de Nintendo 64 wordt afgestoft weet iedereen me opeens te vinden.

Nou ben ik de slechte niet, dus is iedereen welkom voor een paar potjes digitaal ganzenborden met Mario en co. De N64 blijft een rasechte sociale console en de keuze van Nintendo om het van vier controller ports te voorzien was erg voortschrijdend. Het systeem nodigt uit om met zoveel mogelijk vrienden te gamen, wat de sfeer in de huiskamer altijd ten goede komt.

Mario Party 2

Tenminste… Het grote nadeel van de Mario Party games is dat je tijdens het spelen een steeds grotere hekel aan je zogenaamde vrienden zal krijgen. Op papier lijkt het heel relaxt om met zijn vieren en hele avond te slijten aan minigames, maar het plezier is meestal van korte duur. Je zal zien dat die smiechten zich namelijk massaal tegen je keren.

Het is dan ook raadzaam om, zeker in het begin, niet al te stoer van start te gaan. Aan de willekeur van de dobbelsteen kan je weinig doen, maar als je dan toch op een minigame vlakje beland blaas dan vooral niet te hoog van de toren. Niet dat is iets mis is met zelfvertrouwen, maar zodra je vrienden in de smiezen hebben dat je gaat winnen verandert de hele dynamiek op de bank.

En eigenlijk is dat ook niet zo vreemd. Mario Party speel je in beginsel om te winnen. Het maakt niet uit of je nou Mario, Peach of een andere sukkel bent: aan het eind van de rit moet je zoveel mogelijk sterren op zak hebben. En die krijg je niet door te verliezen in de minigames. Wel krijg je ze door je vrienden te naaien, maar dat vinden ze doorgaans niet zo leuk.

Mario Party 2

Omdat je niet in een kansloze positie wilt belanden is het wellicht raadzaam om zelf een of twee makkers te overtuigen om gezamenlijk op te treden tegen Pietje. Mario Party 2 is zeker niet alleen een game van toeval en finesse in minigames. Multiplayer heeft zeker ook een politiek randje, waarbij je beter zieltjes kan winnen om zo je kansen te vergroten.

Toch heeft ook de gezamenlijke aanpak zo zijn grenzen. De game biedt de mogelijkheid om tegen betaling munten of zelfs sterren van je vrienden te stelen. Knappe jongen die op zo’n vakje beland en nee kan zeggen tegen zo’n voorstel. Diep van binnen weet je allemaal dat deze game een jungle is, maar niks is zo schaamteloos als direct een ster van iemand stelen.

De gevolgen van diefstal laten zich vanzelfsprekend meteen voelen. Iedereen weet hoe laat het is en jij bent zonder twijfel het nieuwe slachtoffer van zo’n actie. Een ander verhaal is het wanneer je iets steelt in de laatste paar rondes. Hierin is het vaak te laat om een gecoördineerde tegenaanval te doen, waardoor vieze dieven de uitslag van de game helemaal op de kop kunnen gooien.

Mario Party 2

Een potje Mario Party duurt overigens nog best lang, ook op de snelste setting. Standaard ben je twintig rondes per potje kwijt, wat al gauw een uur duurt. Echte diehards kunnen dit nog opschroeven naar vijftig, maar dan ben je echt de hele avond kwijt. Persoonlijk doe ik dan toch liever twee verschillende borden a twintig rondes, al was het maar voor variatie.

In totaal zijn er 65 minigames, verdeeld over zes borden. Je speelt de game als één van zes personages, waaronder ook die goede oude viespeuk Wario. Niet alle minigames zijn even geslaagd, maar voor elke duffe fruitmand minigame heb je ook die ene waarop je op een bal beweegt en elkaar de afrond in moet duwen. Oh god, die stomme afgrond.

Voor de echte verslaafden is er ook de mogelijkheid om de minigames individueel te spelen in een aparte modus. Dit is niet eens zo’n gek idee, aangezien je op deze manier in ieder geval willekeurige factoren buiten spel zet als je wilt bepalen wie de grootste feestneus heeft. Aan de andere kant is samenwerken hier onmogelijk, aangezien iedereen duidelijk voor zichzelf speelt.

Mario Party 2

De grote pret die deze games genereert is ook Nintendo niet ontgaan, want ondertussen is deel tien alweer uit op de Wii U. Het tweede deel werd gemaakt door Hudson Soft, dat daarmee doorging totdat Konami een einde maakte aan dat bedrijf. Tegenwoordig heeft Bandai Namco het stokje overgenomen, maar ik geloof dat de games daar niet beter van zijn geworden.

Dus is het voor veel fans zaak om met de N64 games aan de slag te gaan. Wie in een nostalgische bui ook aan het feest wilt beginnen komt trouwens van een koude kermis thuis. De Mario Party games zijn al een tijdje zeer gewild bij verzamelaars. Een losse cartridge kost al gauw meerdere tientjes. Dat slaat eigenlijk nergens op, maar wat doe je eraan?

Als het antwoord op die vraag niet “de Wii U versie kopen” is, dan kan je de originele games ook nog via de Virtual Console spelen. Kost een stuk minder en werkt ook gewoon op je moderne TV. Wel even oppassen dat je niet door het lint gaat als je vrienden je sterren weer eens stelen, want in woede een Wiimote door het raam gooien kan ook niet de bedoeling zijn.

[Mario Party 2 | Nintendo 64 | Regio: Europa]

Mario Party 2

Screenshots gesourced via Gamefaqs.com

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Digi-taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s