Tijd voor een tukkie

Rolling ThunderHet is toch jammer dat je een boek niet op zijn kaft kan beoordelen. Of in het geval van dit stukje, de film Rolling Thunder (1977) op zijn hoofdpersoon. De film draait om een man met een mechanische klauw als hand, wanhopig op zoek naar wraak. Vermakelijk zou je denken, maar dat is het niet echt.

Tja, je zou maar majoor Charles Rane zijn, gespeeld door William Devane. De majoor heeft een groot deel van zijn carrière als krijgsgevangene in Vietnam doorgebracht en Devane acteert hem met toepasselijke leegheid – hoewel dat geheel toeval kan zijn. De acteur heeft sowieso het uiterlijk dat je aan een Amerikaanse majoor kan koppelen, dus dat spreekt in zijn voordeel.

Gezien de achtergrond ligt het voor de hand dat dit een oorlogsfilm zou zijn. Toch is dat niet het geval. Ergens is het vergelijkbaar met First Blood (1982), waarin een veteraan grote problemen heeft met re-integreren na thuiskomst. Rambo heeft echter de tijd gekregen om in ieder geval een poging te wagen om zijn leven op te pakken. Majoor Rane heeft die luxe niet.

Zo heeft zijn vrouw het leuke nieuws dat ze in de tussentijd een nieuwe man heeft gevonden. Zijn zoontje herkent hem niet eens. Rane hoort dit allemaal stoïcijns aan, maar als dieven het gebroken gezin bezoeken blijft er weinig van zijn toch al broze psyche over. Maar wat wil je ook als tuig je hand in een gootsteen blender stopt en je voormalige gezin vermoord?

Wat volgt is een pijnlijke zoektocht naar de daders. Niet pijnlijk omdat deze mannen op bloedige wijze het leven zullen laten, maar pijnlijk omdat Rane niet bijzonder effectief is. Je familie wreken gaat toch lastig met maar één bruikbare hand. Voor figuren als Charles Bronson en Rambo was dit een koud kunstje geweest, maar Rane heeft niet het vernuft om zijn missie perfect uit te voeren.

Om zijn gebrek aan handen te compenseren schakelt ie nog de hulp in van een “groupie.” Deze meid idoleert het oorlogsverleden van Rane en staat te popelen om haar leven als serveerster achter zich te laten. Wat beter dan een zelfmoordmissie met een gebroken man? Haar aanwezigheid brengt hem echter niet veel dichter bij de bloedige rampage die ie voor ogen heeft.

Sterker nog, nog voordat deze vrouw (Linda Haynes) haar ding kan doen wordt ze ingeruild voor een ander hulpje. Nou is de keuze voor een andere ex-krijgsgevangene een stuk logischer dan een serveerster in een wraakfilm. Wraak nemen gaat toch makkelijk met een andere soldaat aan je kant. Goed nieuws voor de majoor dus, maar slecht nieuws voor de kijkers.

Deze swap ondermijnt namelijk de hele opbouw van de film. Alle tijd die aan de groupie wordt besteedt is met terugwerkende kracht tijdverspilling geweest, aangezien ze geen aandeel heeft in de uitkomst van de film of het leven van de majoor. Ze wordt zo spontaan gedumpt (letterlijk) dat je het idee krijgt dat de film in eerste instantie een ander einde zou krijgen.

Rolling Thunder voelt daarom rommelig aan. Natuurlijk is majoor Rane een opvallende verschijning met zijn mechanische klauw als rechterhand. Maar hij zit gevangen in een film die zo slap is als een warme naaktslak. Zijn wraak komt uiteindelijk wel, maar op Rane na ben je geen moment geïnvesteerd in de personages. Het grote gebrek aan actie helpt zeker niet om dit te maskeren.

Omdat Rane in feite met een zelfmoordmissie bezig is heeft de film ook best een droevige ondertoon. Toepasselijk voor een man die niks meer heeft om voor te leven, maar niet echt leuk als je het moet aanzien. Gelukkig was ik halverwege al even in slaap gevallen, dus die minuten kan ik in ieder geval van de totale kijktijd aftrekken. Dat scheelt dan weer.

[Rolling Thunder | Blu-Ray | Regio: Europa]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s