Donkere tijden in de ruimte

Star Wars - The Force AwakensHoe vul je het gat op dat Darth Vader heeft achtergelaten? Op die vraag probeerde Disney een antwoord te vinden met Star Wars – The Force Awakens. En weet je wat? Zodra je die vertrouwde gele tekst omhoog ziet kruipen op het witte doek weet je instinctief dat het goed zit.

De intro tekst vat kort en bondig samen dat in de dertig sinds Return of the Jedi (1983) Luke Skywalker zich heeft teruggetrokken naar een afgelegen planeet en dat The First Order het stokje heeft overgenomen van The Empire. De eens zo succesvolle rebellen hebben het zwaar, maar de gedachte dat de legendarische Skywalker ergens is geeft ze hoop in donkere tijden.

Ik kan de keuze om de film 30 jaar na Episode VI af te laten spelen erg waarderen. Hierdoor konden de originele acteur aan het project gekoppeld worden, waardoor het meteen een stukje authenticiteit heeft dat de prequels misten. Tevens lag hierdoor de lat een stuk hoger, want een vertraagd vervolg op Return of the Jedi moet wel iets speciaals bieden om het te kunnen rechtvaardigen.

Des te meer omdat Darth Vader nou verleden tijd is. De prequels hadden de luxe om naar zijn ontstaan en de opmars van The Empire op te bouwen, maar The Force Awakens moet juist vanuit een nieuwe invalshoek zijn ding doen. De gekozen invalshoek? Een soort hervertelling van A New Hope (1977), waarin de basis wordt gelegd voor een vernieuwde strijd tussen goed en kwaad.

Het verhaal draait vooral om de nieuwe personages Finn (John Boyega), Rey (Daisy Ridley) en Kylo Ren (Adam Driver). Finn is een voormalige storm trooper, die tijdens zijn eerste grote missie besluit dat het leven als voetsoldaat niet voor hem is weggelegd. Hij komt toevallig de bekwame Rey tegen en samen raken ze verstrikt in de zoektocht naar Luke Skywalker, die voor beiden slechts een legende is.

Hun grote vijand is Kylo Ren. Ren bezit de Force, waardoor hij een belangrijke schakel is in de plannen van The First Order. Hij is tevens de zoon van Han Solo en een groot fan van Darth Vader, twee mensen die niet echt compatibel met elkaar zijn. Ren gaat dan ook gebukt onder enige mentale issues – hoe kan het ook anders?

In een film als deze zijn de personages minstens net zo belangrijk als de fantastische special effects – en reken maar dat die goed zijn. Ik vind het daarom jammer dat The First Order maar slap voor de dag komt vergeleken met de rebellen. Darth Vader vervang je natuurlijk niet zomaar met de eerste de beste kneus, maar ik weet niet of Kylo Ren de ideale keuze was.

Hij ziet er toepasselijk imponerend uit, dat moet ik wel zeggen. Ren loopt ook binnenshuis met een cape om, draagt een fraai masker en heeft een stemvervormer. Als toetje heeft ie ook een absurde lightsaber, in de vorm van een polsafhakkend kruis. Als action figure doet ie het ongetwijfeld goed, maar op het scherm is ie de helft van de tijd emo. Dat siert hem toch niet.

Toch is dit eigenlijk mijn enige kritiek op The Force Awakens. Zonder al te veel weg te geven worden er genoeg zaken in gang gezet die een zeer vermakelijke Episode VIII zullen vormen. De nieuwe personages moet nog even groeien voordat ze in dezelfde adem als Luke Skywalker en Darth Vader genoemd mogen worden, maar ik heb er vertrouwen in dat dat wel goed komt.

Voor een eerste film in een nieuwe trilogie ben ik in ieder geval dik tevreden. Dit is zeker geen gevalletje Episode I en Disney lijkt de franchise met gepast respect te behandelen. Het enige wat ik niet echt begrijp is dat er een personage in de film zit genaamd Snoke. Er valt wat te zeggen voor unieke namen in een ruimtefilm, maar Snoke kan echt niet.

Verder valt er niet meer zo heel veel te zeggen zonder in spoiler gebied te belanden. En omdat ik niemand een frisse eerste kijk op een nieuwe Star Wars film misgun kan ik hier maar beter ophouden. Ga naar de bioscoop nu het nog kan en laat je verrassen door de oude en nieuwe gezichten, de prachtige special effects en die typische Star Wars soundtrack.

[Star Wars Episode VII – The Force Awakens | Bioscoop]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s