Tony, Tony, Tony

CI THPS2Ergens ben ik altijd een beetje jaloers geweest op skaters. Op zo’n plankje over de weg glijden, dat lijkt me helemaal niet verkeerd. Helaas heb ik er de finesse niet voor, want om een of andere reden voel ik me nooit stabiel op zo’n gammel plankje.

Mijn tanden zijn me in ieder geval liever, dus heb ik het altijd gehouden bij het spelen van skateboard games. En wie skateboard games zegt, zegt Tony Hawk. Tegenwoordig is Tony een beetje een lachertje, maar rond de millenniumwisseling wisten zijn games miljoenen mensen aan de buis te kluisteren. En terecht, want skaten was nog nooit zo gemakkelijk als in deze games.

De grote doorbraak kwam met Tony Hawk’s Pro Skater 2. De eerste game was zeker niet zonder succes, maar Activision en een hele schare gamers zal vooral met warme gevoelens aan de tweede poging terugdenken. En niet alleen zij. Toen ik onlangs de N64 versie voor €3,50 in een winkel zag liggen pikte ik ‘m snel op, want deze iconische skategame staat garant voor uren plezier.

De kracht van Tony Hawk 2 zit ‘m in het feit dat iedereen het kan spelen. Je kruipt in de huid van een (destijds) bekende skater en door middel van knoppen combinaties kan je diverse tricks doen. Natuurlijk geldt ook hier dat hoe beter je de game kent hoe beter je het kan spelen, maar ook door middel van button bashen willen er nog wel eens fraaie tricks uit je skateboard komen.

THPS1

In het begin gaat je skater uiteraard vaak en hard op zijn of haar bek. Simpele acties als springen kosten even wat gewenning, om nog maar te zwijgen over vliegende stunts. Gelukkig hoef je de dokterskosten niet zelf te betalen, dus een gebroken heup meer of minder doet niemand kwaad. Zie de lichamelijk schade die je skaters berokkend als een ritueel om volwassen te worden.

Als je eenmaal kan springen zonder te vallen en een paar tricks hebt gemeesterd zoals grinden over leuningen, gaat er een wereld voor je open. Je voelt nog net geen wind door de haren als je met hoge snelheid hellingen op- en afspringt, met als voordeel dat je skater toch geen pijn kan voelen als er iets misgaat.

Maar je zal zien dat op een gegeven ogenblik niks meer misgaat. Je handen worden één met de controller, en samen breng je de virtuele Tony Hawk tot leven. Met enig gevoel voor stijl kan je vervolgens punten bij elkaar gaan sprokkelen in de career mode. De opdrachten die je hier moet uitvoeren zijn vaak maar banaal, maar je bent vrij om ze uit te voeren zoals je zelf wilt.

THPS2

Dit systeem houdt zichzelf nog lang in stand, en het maakt ook multiplayer leuker. Alles wat je in de career mode vrijspeelt kan je namelijk ook in multiplayer gebruiken. Wat mij betreft is dit de plek waar de game echt tot leven komt, want samen met een vriend je skate dromen verwezenlijken is natuurlijk altijd leuker dan het in je eentje doen.

De kracht van multiplayer zit ‘m in het feit dat je elkaar moet aftroeven door wilde stunts te doen. Omdat je allebei flink aan de bak moet om elkaars score te verbeteren wordt je ook op natuurlijke wijze gepusht om je skills te verbeteren. Mocht je onverhoopt toch afgetroefd worden dan is het ook mogelijk om je vriend van zijn sokken te rijden. Koester die momenten.

De N64 versie heeft het voordeel dat de graphics er net iets beter uitzien dan in de originele Playstation versie. Nou zegt dat tegenwoordig natuurlijk niet zo heel veel, maar alle beetjes helpen bij een game als deze, waarbij performance van de hardware ook van invloed is op hoe goed je het zelf kan spelen.

THPS4

Activision huurde Edge of Reality in om de conversie te doen en deze mensen deden een redelijke job. Alles ziet er relatief goed uit en er is zelfs meer content dan in de Playstation release. Groot minpunt is wel dat de cartridge niet genoeg ruimte had om de volledige soundtrack over te zetten. Dat is jammer, want de zes nummers die er wel zijn gaan al snel vervelen.

Maar goed, dan maar zonder geluid spelen en je favoriete alternatieve rock uit de jaren 90 opzetten om een beetje in de stemming te komen. Lang zal het vermoedelijk niet duren voordat je met een glimlach zit te spelen, des te meer als je nog zo’n skate poser naast je hebt zitten. Samen met een maat ga je even terug de tijd in, toen je allebei nog geen grijze haren had.

Het was tevens ook een tijd waarin je als ontwikkelaar van een skategame nog een megahit kon maken. Zelfs op een Nintendo systeem. Tijden veranderen, maar gelukkig kan je deze oude games ook nu nog gewoon spelen. In mijn geval voor slechts €3,50! Van een miskoop kan ik in ieder geval niet spreken.

[Tony Hawk’s Pro Skater 2 | Nintendo 64 | Regio: Europa]

THPS3

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s