Mot met de boerenbond

CI RE4WEIs er iets dat Ashley wel kan? Ik ben er tijdens het spelen van Resident Evil 4 (Wii Edition) in ieder geval niet achter gekomen. Ze specialiseert in ontvoerd worden en hulpeloos schreeuwen. Twee slechte eigenschappen waar je helemaal niks aan hebt als je in Spanje op vakantie gaat.

Tja, ze had duidelijk de Taken films niet gezien voordat ze haar koffers pakte. Wat een week vol zon en sex aan de Spaanse costa had moeten worden veranderde al snel in een nachtmerrie. Moederziel alleen wordt ze ontvoerd door nota bene boeren en gevangen gehouden op het platteland. Was er maar een sterke Amerikaanse man die haar kon redden…

Oh wacht, die is er ook! Leon S. Kennedy heeft maar één taak te volbrengen: red de dochter van de Amerikaanse president. Een beetje ongeloofwaardig is het natuurlijk wel dat de POTUS slechts één geheim agent naar Spanje zou sturen. Je zou denken dat minstens een team NAVY seals op deze klus werd gezet, maar Leon weet gelukkig ook van aanpakken.

Als een moderne variant op Super Mario trekt deze stoïcijnse kerel van kasteel naar kasteel om zijn Princess Peach te vinden. Hij spreekt geen woord Spaans, hoewel dat ook niet nodig is met een koffer vol moordwapens op zak. De dochter van de president mag wat levens kosten, want aan het einde van de rit heb je een paar honderd mensen vermoord om d’r veilig naar huis te escorteren.

RE4w1

Nou is het ergens natuurlijk ook de schuld van de boeren zelf dat Leon ze komt vermoorden. Niet alleen hebben ze Ashley gekidnapt, maar ze zijn ook geïnfecteerd met een gevaarlijke parasiet. Dankzij dit beestje zijn ze de hersenloze slaven van meesterbrein Lord Saddler, een man die geen goede voornemens met de wereld heeft en zich schuil houdt in Spanje.

Gelukkig is Leon in zekere zin vergelijkbaar met Liam Neeson in Taken. Je komt er snel achter dat boeren niet gediend zijn van buitenlandse speciaal agenten, maar deze zijn kansloos als ze kennis maken met Leons bloedlust. Hele familielijnen worden hier uitgemoord – de Spanjaarden lijken verdacht veel op elkaar – en voor je het weet is Spanje een hele agrarische sector armer.

Voor dit nieuwe epos liet Capcom de horror insteek los en ging men voor een gelikte actiegame met verwaarloosbare horror elementen. Een goede naam als Resident Evil kan je natuurlijk niet helemaal links laten liggen, dus komt Leon ook nog een paar oude bekenden tegen. Toch voelt dit maar geforceerd aan, want de game heeft verder weinig te maken met verlaten huizen en zombies.

De link naar het verleden drukt echter niet zwaar zijn stempel op het geheel. Resident Evil 4 is bovenal zijn eigen game en het resultaat mag er zeker wezen. Ashley lijkt altijd binnen handbereik, maar keer op keer wordt je gedwarsboomd door weer een nieuwe tegenslag die je alleen met grof geweld kan oplossen. En laat daar nou net de kracht van de game in zitten.

RE4w2

Gevechten houden in Resident Evil 4 namelijk een zeker ecosysteem in stand. Door te vechten loop je risico op schade en verlies je ammunitie. Maar verslagen vijanden leveren vaak nieuwe ammunitie, kruiden en geld op. Hierdoor zijn gevechten niet alleen risicovol, maar kunnen ze ook zeer belonend zijn. Hoe beter je in de game bent, hoe meer je eruit kan slepen.

De toevoeging van geld is een van de meest opvallende veranderingen ten opzichte van de eerdere games. Je komt tijdens het avontuur regelmatig een louche verkoper tegen, die je maar al te graag nieuwe waren verkoopt. De aanwezigheid van deze persoon is totaal onlogisch en wordt nooit verklaard. Toch zal je hem dankbaar zijn, want hij voorziet je van mooie snufjes.

Je kan bij hem terecht voor meerdere pistolen, shotguns, jachtgeweren, first aid sprays, schatkaarten en wapen upgrades. Zolang je geld op zak hebt is er geen reden om niet even met hem een praatje te maken als je ‘m weer eens tegenkomt. Aan de andere kant heeft ie de neiging om zichzelf enorm te herhalen, waardoor je nooit al te lang bij ‘m wilt blijven hangen.

De aanwezigheid van deze vreemde man is symptomatisch van een veel luchtiger verhaal dan eerst. De game is opzettelijk belachelijk en elke dialoog is een aanfluiting van goede smaak. Zo druipt het bravoure van Leon af en is zijn commentaar minsten net zo scherp als zijn army knife. Om nog maar te zwijgen over Ashley, die zo onmachtig is dat het komisch is.

RE4w3

De luchtige insteek heeft het succes van de game vreemd genoeg nooit in de weg gestaan. In tegendeel. Resident Evil 4 was zo’n groot succes dat het nog steeds wordt geïmiteerd. Van Gears of War tot The Last of Us: elke grote actiegame uit de afgelopen tien jaar heeft wel iets afgekeken van de vierde Resident Evil.

Een pijnlijk stukje geschiedenis is dat de originele Gamecube release exclusief was geweest als het aan ontwerper Shinji Mikami lag. Maar nog voordat die versie uitkwam had Capcom al aangekondigd dat het ook naar de Playstation 2 zou komen. Dat was vast een verstandig besluit op de korte termijn, maar het droeg ook bij aan een grote leegloop van talent.

Sinds de Playstation 2 release is de game opnieuw uitgebracht op bijna elke console. De meest geliefde is opvallend genoeg de zogenaamde Wii Edition. Deze ziet er natuurlijk niet zo goed uit als latere HD releases, maar heeft wel het voordeel van geoptimaliseerde besturing. Zo zie je maar dat de Spaanse boerenbond ondermijnen toch makkelijker gaat met een Wiimote in de hand.

RE4w4

Sommige fans vinden dat de Wii besturing de game te makkelijk maakt. Ik denk dat net iets anders over. Door direct besturing te nemen over Leons wapen verwijder je in principe een obstakel dat je in de weg zit om de game optimaal te spelen. Hierdoor valt er een last van je af als het ware, zodat je je innerlijke speciaal agent alle ruimte kan geven.

Wie na het redden van Ashley zin heeft in meer kan met de extra modi aan de slag. Deze hebben niet zoveel body als de rest van de game, maar bieden een uitlaatklep om het non-stop geweld in stijl af te bouwen voordat je echt klaar bent. En als je daarna nog niet genoeg hebt gehad dan zijn er ook Resident Evil 5 en 6, die op voorspelbare wijze voortborduren op de succesformule van deel 4.

Genoeg mogelijkheden dus om aan de slag te gaan met een van de grootste smaakmakers van de afgelopen tien jaar. Zolang je van tevoren weet dat dit eigenlijk niks met horror heeft te maken is de kans op teleurstelling zeer klein en blijft het een echte aanrader.

[Resident Evil 4 – Wii Edition | Wii | Regio: Europa]

RE4w5

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Digi-taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s