Geboren met beperkingen

CI ViF2Het blijft gissen naar de reden waarom Virtua Fighter 2 ook op de Mega Drive uitkwam. Ik zie het zelf graag als een geste van Sega naar hun loyale fans. Is de Saturn te duur? Geen probleem, hier is je favoriete arcadegame op de Mega Drive. Bedankt voor de mooie jaren en de groeten van Sonic!

Het is een fijne gedachte, maar waarom is de game zelf dan zo poepie? Vermoedelijk omdat de speciale chip die Virtua Racing mogelijk maakte op de Mega Drive veel te duur was om anno 1996 opnieuw te gebruiken. Zonder 3D chip was Virtua Fighter 2 noodgedwongen 2D. In theorie geen probleem, maar Sega ging duidelijk niet all out om er het beste van te maken.

In tegendeel! Voor de ondankbare klus om een 3D vechtgame naar 2D te vertalen werd de hulp van ontwikkelaar Gaibrain ingeschakeld. Dat is jammer, want deze boys specialiseerden vooral in middelmaat. Ze werden vooral door Takara gebruikt als ontwikkelaar van SNK console ports, maar vermoedelijk lagen Capcom en Midway niet wakker van deze “geduchte” concurrentie.

Om onder de schaduw van de Saturn versie van Virtua Fighter 2 uit te komen zou de Mega Drive versie ongebruikelijk grote sprites, soepele animatie, heldere voice samples en een dijk van een soundtrack moeten hebben. Dat zat er op voorspelbare wijze niet in, maar dat de game niet eens complexer is dan de gemiddelde Mortal Kombat of Street Fighter II is opmerkelijk.

Virtua Fighter 21

Op het eerste gezicht is de game herkenbaar genoeg. Acht personages uit de eerste Virtua Fighter zijn speelbaar en deze zien er redelijk getrouw uit aan het bronmateriaal. Omdat de game sprites gebruikt heeft men de blokkige look van de arcadegames een beetje kunnen wegpoetsen, waardoor er qua stijl zowaar een beetje winst is gemaakt.

Laten we dat dan maar als een soort troostprijs zien, want verder valt er weinig positief op. Zo ontbreekt elk spoor van de nieuwe personages uit de arcadegame. Hierdoor voelt het eerder aan als een vreemde versie van de eerste Virtua Fighter. Dit gevoel wordt versterkt door het ontbreken van een aantal moves, ongetwijfeld een bijproduct van de opslagruimte van de cartridge.

Helaas zal je niet al te veel plezier halen uit de middelen die je wel hebt. Zo is de besturing niet al te best. De ene keer lukt een simpele combo wel, de andere keer hapert ie zonder aanwijsbare reden. Sommige special moves zijn ook verdomd lastig uit de controller te toveren, wat mij het gevoel geeft dat men geen rekening met de Mega Drive controller had gehouden.

Virtua Fighter 22

Gedeelde smart is halve smart zeggen ze wel, dus gelukkig is er een versus modus voor twee spelers. Samen met je beste vrienden kan je erachter komen waarom je beter een Sega Saturn in huis kan halen, of waarom je gewoon beter Mortal Kombat II in je Mega Drive kon laten zitten. Tja, de generatiekloof slaat hard toe in Virtua Fighter 2.

Ergens doet de game me denken aan Ballz 3D, die meest vreselijke der vechtgames. Beide games proberen op eigen manier invulling te geven aan een 3D game, tegen beter weten in. Het is pijnlijk om te constateren dat Ballz hier beter in slaagde, hoewel ik ondanks alle gebreken nog steeds liever met Virtua Fighter 2 aan de slag ga dan met die game.

Maar dat zegt natuurlijk nog steeds heel weinig. Je kan het even spelen als curiositeit, maar is dat echt leuk? Nee, natuurlijk niet. Gelukkig dwingt niemand je de game te kopen, hoewel Sega ‘m graag weggeeft op ROM compilaties. Als je het toch gratis ergens bij krijgt speel het dan gerust om eens te lachen. Maar ga daarna snel verder met iets zinvollers.

[Virtua Fighter 2 | Genesis | Regio: Amerika]

Virtua Fighter 23

Screenshots gesourced via Mobygames.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s