Kometen kijk je ’s nachts

Night of the CometHet ligt misschien niet voor de hand, maar wie de Apocalyps wilt overleven doet er goed aan om met seks en videogames bezig te zijn. Tenminste, als we de cultfilm Night of the Comet (1984) moeten geloven. En waarom zou je zo’n vermakelijke film niet willen geloven?

Night of the Comet is een op-en-top jaren 80 productie, compleet met ruime kleding, arcadekasten en synthesizer muziek. Hoofdrolspeelster Catherine Mary Stewart zou een posterkind voor 1984 kunnen zijn, met haar wilde haar, typische jeans en no-nonsense attitude. Om deze reden alleen al is het een aanrader voor iedereen die in die periode is opgegroeid.

Maar het is meer dan alleen nostalgie wat je aan de buis zal kluisteren. De opzet van de film is dat een komeet de aarde zal passeren, een gebeurtenis die heel Amerika in zijn greep houdt. Overal worden feestjes georganiseerd om dit evenement mee te maken, want zoiets maak je maar één keer in je leven mee. Dat er tevens heel wat levens zullen eindigen kan natuurlijk niemand weten.

Gelukkig zijn er ook mensen die betere dingen te doen hebben. Zoals Reggie, gespeeld door Stewart. Deze meid blijft liever in de bioscoop na haar avonddienst, om de highscores van arcade klassieker Tempest op haar naam te zetten. Met als beloning een wip met haar vriendje die daar ook werkt. Duidelijk een meid met de juiste prioriteiten.

Tegelijkertijd loopt haar zusje Sam (Kelli Maroney) weg van huis, nadat haar stiefmoeder d’r trakteerde op een vuist in het gezicht. Tja, die stiefmoeders ook. Het blijkt een geluk bij een ongeluk te zijn, want Sams schuilplaats is goed geïsoleerd tegen de straling van de komeet. De stiefmoeder heeft minder geluk, want zij is met alle andere Amerikanen op straat verdampt.

Dit is een leuke setup voor een apocalyptische film waarin meerdere horror thema’s worden gemixt. Zo is de basis een einde van de wereld scenario, dat als kapstok dient. Tegelijkertijd zijn er ook een soort van zombies actief, werken er sinistere wetenschappers op de achtergrond en zijn er natuurlijk ook overlevenden met kwade intenties.

De makers schroomden er ook niet voor om directe inspiratie uit andere film te gebruiken. Zo doet een scène in een shopping mall wel heel sterk aan Dawn of the Dead (1978) denken als de meiden naar hartenlust gaan winkelen. Terwijl Girls Just Wanna Have Fun op de achtergrond speelt laten de zussen zich even helemaal gaan, onbewust van het gevaar dat op de loer ligt.

In tegenstelling tot het meesterwerk van George A. Romero voelt Night of the Comet echter geen moment aan als sociale kritiek. Dit is door en door een soort best of horror, maar dan met een knipoog en wellicht zelfs feministische inslag. En dat is geen enkel probleem, want als geheel zit het uitstekend in elkaar en zijn de geleende ideeën prima uitgevoerd.

De versie die ik heb gekeken is overigens van het Arrow Video label, en is net zo goed verzorgd als Motel Hell (1980) dat ik eerder al had besproken. De beeldkwaliteit laat weinig te wensen over, de extra’s zijn verrassend goed en de Blu-Ray wordt geleverd met een boekje met commentaar evenals de film op DVD.

Nou ben ik zelf iemand die al tevreden is met alleen de film kijken, maar ik wil dit label toch even de credits geven die ze verdienen. Ik kan me goed voorstellen dat hardcore filmliefhebbers dik tevreden zijn met het soort materiaal dat je bij deze film krijgt, iets wat het aanschaffen van de Blu-Ray toch meerwaarde geeft boven een rip van de film kijken.

Maar ook los van deze luxe release is het een zeer vermakelijke film. De hoofdrolspeelsters zetten twee typische jaren 80 Valley Girls neer en beleven een leuk avontuur in een wereld die nooit meer hetzelfde zal zijn. Girls just wanna have fun, en ik een leuke film. Missie geslaagd.

[Night of the Comet | Blu-Ray | Regio: Europa]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s