De meester wervelt terug

Shinobi IIIEen korte blik op het cv van Joe Musashi wijst uit dat hij sterker is dan staal, sneller beweegt dan een wervelwind en zich graag verstopt in modder. Tevens staat zijn vechtlust in vuur en vlam, maar is zijn geest zo kalm als stil water. Kortom, hij is hardcore. Evenals zijn legendarische game Shinobi III – Return of the Ninja Master.

Games als Shinobi III zijn in zekere zin de belichaming van de Mega Drive. Natuurlijk was Sonic the Hedgehog de grote kartrekker, maar qua imago moest het systeem het meer hebben van dit soort harde actiegames. De derde Shinobi stelt zeker niet teleur en heeft ninja’s, gave setpieces, een typische Mega Drive soundtrack en veel donkere kleuren in de aanbieding.

Vreemd genoeg is het niet de opvolger van Shadow Dancer – The Secret of Shinobi, maar een directe opvolger van de ninja oergame The Revenge of Shinobi – getuige ook de Japanse titel The Super Shinobi II. Dit betekent helaas dat je hier geen witte wolf aan je zijde hoeft te verwachten, hoewel Joe Mushashi ook prima uit de voeten kan met alleen werpsterren en ninja magie.

Je mag het in je eentje opnieuw opnemen tegen de Neo-Zeed bende, en hun nieuwe leider de Shadow Master (familie van de Grand Master uit Strider wellicht?). Musashi heeft sinds zijn debuut duidelijk niet stilgezeten, want zijn repertoire is flink uitgebreid, met onder andere nieuwe magie, een divekick en de mogelijkheid om tegen muren aan te springen.

ShinobiIII1

Deze moves komen nog goed van pas, want de Shadow Master houdt niet van half werk. Of je nou door een bos loopt, een ravijn beklimt, paard rijdt of zelfs surft: zijn handlangers zullen je overal proberen te vermoorden. De ene keer is het een collega ninja, de andere keer een soldaat en weer een andere keer een Japanse demon. Het mocht wat kosten, maar dan heb je ook goede hulpjes.

Gelukkig bezit Musashi over een redelijk lange levensbalk, waarop je tijdens hachelijke momenten terug kan vallen. Later in de game zullen levels echter in duivelse parkoersen veranderen, die je behendigheid tot het uiterste testen. Op dat soort momenten moet je natuurlijk vrezen dat de drie continues niet genoeg zijn.

Nee, Sega had duidelijk niet veel medelijden met haar fans. Shinobi III is uit hetzelfde hout gesneden als oude NES games als Ninja Gaiden en Batman, en je mag flink aan de bak om de zeven levels heelhuids uit te spelen. Net zoals in die oudere games zal je daarvoor moeten groeien als speler, waardoor het uitspelen natuurlijk des te belonender wordt.

Opvallend is dat de makers – die grotendeels niks met de andere Shinobi games hebben te maken – redelijk veel spektakel in de game hebben gestopt. De sprites zijn groot, bazen zijn vaak nog groter, achtergronden hebben veelal een unieke invalshoek en levels zijn gevarieerd qua obstakels. Hoe vaak zie je bijvoorbeeld een surfende ninja, TMNT even buiten beschouwing gelaten?

ShinobiIII2

Het visuele geweld voedt ook het gevoel dat dit op en top een Mega Drive game is. Het is moeilijk te verwoorden, maar games als Probotector, Shadow Dancer, Alien Soldier en vroegere titels als Altered Beast en Moonwalker hebben iets rauws dat je vooral op de Mega Drive tegen kwam, en eerder nog op de NES.

Je hoort het ook zeker terug in de soundtrack, die vreemd genoeg niet door Yuzo Koshiro is gedaan. De drie nieuwe componisten hadden er echter duidelijk zin in, want de muziek in Shinobi III stelt geen moment teleur. Dit is het soort geluid waarvan een ninja master harder gaat rennen, wat goed uitkomt, want je kan ook rennen in deze game.

Een brute game als deze kon in 1993 vanzelfsprekend op de nodige positieve aandacht rekenen, maar vreemd genoeg moest Shinobi het sindsdien doen met een rol in de schaduw. Dat is allicht geen probleem voor een ninja, maar voor fans is het maar moeilijk te verkroppen dat alleen twee Playstation 2 games en een 3DS game na die tijd echt de moeite waard waren.

Gelukkig leeft het wel nog voort in de harten van menig 16bit fan. En voor het gemak ook in Mega Drive collecties en digitale winkels als Steam en de Virtual Console. Fans van de betere ninja actie hoeven hierdoor niet diep in de buidel te tasten, hoewel ik Joe Musashi graag weer eens terug zie op het grote scherm in een modern ninja epos. Als het even kan met surfplank en vage monsters!

[Shinobi III – Return of the Ninja Master | Genesis | Regio: Amerika]

ShinobiIII3

Advertenties

2 gedachten over “De meester wervelt terug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s