Daar is ie, de rijzende ster

RistarPak een zwarte knikker, geef ‘m ledematen en plak er een gele ster op. Met deze simpele methode bewees Sega in 1995 dat iedereen met werkende hand-oog coördinatie een videogame personage kon maken. Dat de bijbehorende Mega Drive game Ristar ook nog naar behoren was is mooi meegenomen.

Je bent vergeven als je denkt dat Ristar met zijn simpele voorkomen een Nintendo figuur was. Hij had zo uit een Kirby game kunnen komen, ware het niet dat zijn schoenen wellicht net iets te hip zijn. Ristar is een geesteskind van Sonic Team en heeft net zoals zijn grote blauwe broer een paar flitsende Nikes aan – of wat voor een kosmisch merk hij ook draagt.

De rest van de game ademt ook Sonic Team. Zet Ristar aan en je wordt begroet door fraaie kleuren, bewegerige achtergronden en lieve beestjes die stoute dingen doen. Ristar kan zelf ook niet verbloemen dat er pit achter zijn gele hoofd schuilgaat, want hij wil nog wel eens fronsen met de wenkbrauwen – een knikker om rekening mee te houden dus.

De visuele gelijkenissen met Sonic vind ik verder wel prima. Sega was altijd op hun best als ze hun eigen pad bewandelden, dus liever dat men inspiratie zocht in Sonic dan in iets anders. Games als Alex Kidd en Kid Chameleon waren immers niet bepaald succesverhalen, ondanks dat deze zich spiegelden aan andere populaire games.

Ristar

Je zou door de presentatie verwachten dat Ristar vergelijkbaar speelt als Sonic, maar niks is minder waar. Ristar beweegt lekker op zijn eigen tempo door de levels, terwijl ie op z’n gemak vijanden en achtergronden vastklampt met zijn stretcharmen. 50% hemellichaam, 50% Dhalsim: dat is Ristar in een notendop.

De opzet van de game is dat de brave Ristar een planetenstelsel verkent, op zoek naar zijn ontvoerde vader. Met de gretigheid van een Liam Neeson in Taken gaat ie te werk om zijn familie terug te krijgen en zijn vijanden mogen van geluk spreken dat Ristar te jong is om wapens te hanteren. Helaas voor hen specialiseert hij wel in het werken met zijn handen.

Zo moet je vijanden uitschakelen door ze te grijpen en een kosmische kopstoot te geven. Ook moet je regelmatig de handjes uit de mouwen steken om ladders vast te pakken, kistjes te openen en juwelen te verzamelen. Ristar is nogal hands on, een beetje vergelijkbaar met die andere Mega Drive game Dynamite Headdy – hoewel Headdy het meer van zijn hoofd moet hebben.

Het avontuur is opgedeeld in twaalf levels, verdeeld over zes planeten. Dat lijkt wellicht weinig, maar er zijn ook nog de nodige bonuslevels en boss encounters. Ook zal je merken dat de moeilijkheid halverwege de game wordt opgeschroefd, wat in combinatie met een beperkt aantal continues toch nog voor een redelijke uitdaging zorgt.

Ristar

Ristar is om die reden dan ook niet echt de kindvriendelijke game die het op het eerste gezicht lijkt te zijn. Ik weet nog goed dat mijn kleine broertje er destijds weinig problemen mee had om het einde te halen, maar als ik het tegenwoordig speel dan vallen die latere levels toch nog wel tegen. Een savefunctie zou handig zijn geweest, hoewel je via een paswoord wel nog een level select kan unlocken – handig voor opa’s zoals ik!

Helaas was er op een Game Gear variant na geen glansrijke carrière weggelegd voor Ristar. Hij zou nog opduiken als een mascotte in games als Sonic & All-Stars Racing Transformed, maar dat is eigenlijk te weinig voor een kleurrijk figuur met zo’n degelijke game als deze.

Aan de andere kant was Sega wel zo vriendelijk om het in ROM dump compilaties als de Sega Mega Drive Collection te stoppen, en het mocht ook niet ontbreken in de Virtual Console op de Wii. Ristar is al een tijdje uit het oog, maar dus nog niet helemaal uit het hart. Op een Ristar revival hoeven we niet te hopen, maar fans van authentieke Sega games uit de jaren 90 doen er goed aan om deze vreemde knikker eens een kans te geven.

[Ristar | Genesis | Regio: Amerika]

Ristar

Advertenties

Een gedachte over “Daar is ie, de rijzende ster

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s