Tijdloos plezier

Super Mario Advance 2 - Super Mario WorldEen snelle blik op de statistieken wijst uit dat ik 99 munten, 99 sterren, 999 levens en 9999990 punten heb vergaard in Super Mario Advance 2 – Super Mario World. Helaas wordt de tijd nergens bijgehouden, maar het kan haast niet anders of ik ben door de jaren heen ook makkelijk de 99 uur gepasseerd.

Dit soort cijfers kan ik voor maar weinig games overleggen. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn dan ook maar weinig games zo speelbaar als Super Mario World. De GameBoy Advance versie is allerminst perfect, maar de kern van de originele game was zo sterk dat het maar al te verleidelijk was om de handheld versie overal mee naar toe te slepen.

Uiteraard heb ik Dinosaur Land helemaal uitgepluisd terwijl ik genoot van het zonnetje in mijn achtertuin. Of je nou door Yoshi’s Island avonturiert of de geheime levels van Chocolate Island aan het ontdekken bent, het is wel zo fijn als je dit kan combineren met je dagelijkse vitamine D.

Maar ook op verre reizen heeft de game me nog verrassend veel vermaak geboden. Sowieso is het prettig als je even afleiding hebt tijdens een lange vlieg- of treinreis. Die mensen die naast je zitten zijn ook niet altijd even spraakzaam, dus dan maar even de GBA erbij pakken om de Star Road levels uit te spelen – met alle geheime uitgangen natuurlijk.

000000CA 000000C7

Super Mario World is het soort game dat eigenlijk altijd en overal speelbaar is. De setting is luchtig, de game is toegankelijk en heeft natuurlijk dat sprankje Nintendo magie. Voor de Super Mario Advance versie heeft men ook nog flink aan het geheel gesleuteld, zonder hierbij de essentie van de game uit het oog te verliezen.

Wat meteen opvalt zijn de fletse kleuren. Dit is begrijpelijk als je de originele GBA in ogenschouw neemt, die geen verlicht scherm had, maar het doet wel degelijk afbreuk aan de presentatie. Vermoedelijk wil je het in zonlicht spelen, waardoor de lichtere kleuren des te meer opvallen. Tenminste, als je het origineel hebt gespeeld natuurlijk.

Overgewaaid uit de eerste Super Mario Advance game is het knoeien met het gamedesign. Zo kan je nou vrij switchen tussen Mario en Luigi op de world map. Mario speelt zoals ie altijd heeft gedaan, maar Luigi heeft een zweverige sprong zoals in Super Mario Bros 2. Het is geen revolutionaire ontwikkeling, maar het zorgt wel degelijk voor een iets andere ervaring.

Ook nieuw is het feit dat je uitgespeelde kasteel levels opnieuw kan spelen. Een andere toevoeging zijn speciale munt races, waarin je een specifiek aantal munten moet zien te verzamelen. Dit soort kleine veranderingen liggen in lijn met die uit Super Mario Advance en doen verder geen afbreuk aan een toch al geweldige game.

000000F4 000000F6

Problematischer zijn de vervelende voice samples die ook kwamen overwaaien uit de vorige game. Charles Martinet bewijst andermaal de meest vervelende voice actor in mensenheugenis te zijn en vermoedelijk ben je Mario’s aanhoudende geschreeuw al snel zat. Uiteraard is er geen mogelijkheid om deze uit te zetten, dus dat wordt spelen met laag volume.

Maar dat laatste wil je waarschijnlijk toch al, want de typische gebreken van de GBA doen ook de muziek in deze game de das om. Het muziek klinkt schil en de samples worden gespeeld met dat kenmerkende gesis. Tja, en dan vonden mensen het vreemd dat Nintendo geen koptelefoon ingang in de GBA SP had verwerkt. Je zou wel gek zijn om hier vrijwillig naar te luisteren.

Een ander minpunt is de resolutie van het beeldscherm. Hoewel de actie ook op het kleine 240 x 160 schermpje redelijk te volgen is heb je toch af en toe het idee dat je blindelings je ondergang tegemoet stort. Het is immers een game die uitnodigt tot acrobatische activiteiten, maar het Bassie en Adriaan gehalte van je acties zal op de GBA noodgedwongen lager zijn dan op een Super NES aangesloten op een televisie.

Maar goed, ik kan wel klagen over de inherente gebreken van het systeem tot ik een ons weeg, maar de statistieken liegen niet. De game is ook in deze enigszins gemankeerde versie prima speelbaar en er valt nog veel plezier te beleven – en herleven – op Dinosaur Land. Voor de goede orde krijg je er zelfs weer Mario Bros. bij als bonus game! Dus ga in de zon zitten, pak je gele cape en geniet.

[Super Mario Advance 2 – Super Mario World | GameBoy Advance | Regio: Europa]

000000E1 000000E0

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s