Op proef bij een boef

Training DayAls je toch door het stof moet op je eerste dag op het nieuwe werk, dan maar zoals in Training Day (2001). Wat beter dan je corrupte mentor ontmantelen, terwijl hij juist hetzelfde met jou wilde doen?

Training Day is precies hoe ik mijn thrillers wil zien: spannend, intrigerend en vol personages die op het eerste gezicht vergezocht lijken, maar bij nader inzien waarschijnlijk dichter bij de waarheid staan dan voor veel mensen comfortabel is. Zoals detective Alonzo Harris, die op geweldige wijze tot leven wordt gebracht door Denzel Washington.

Deze diender van de wet is zo goed in zijn werk dat zijn methodes nog maar nauwelijks te zijn onderscheiden van die van de criminelen die hij moet bestrijden. Het personage is bij voorbaat interessant op papier, maar omdat Washinton hem speelt met de onsubtiliteit van een Samuel L. Jackson heeft hij iets larger than life over zich.

Zijn natuurlijke tegenhanger is de rookie Jake, gespeeld door Ethan Hawke. Jake heeft promotie gemaakt en mag het team van Harris komen ondersteunen. Zijn eerste dag wordt er eentje om nooit te vergeten, want de gelouterde Harris gaat hem zelf inwerken. Het wordt zelfs zo heftig dat de hele film zich binnen deze 24 uur afspeelt.

Aan de hand van regisseur Antoine Fuqua zijn we getuige van bendegeweld, overvallen, politiecomplotten, straatgeweld en drugsgebruik. Het personage van Washinton is een perfecte kapstok om dit allemaal aan op te hangen, en de spanning tussen hem en zijn brave rookie wordt steeds intenser, totdat ook Washinton zijn eigen plan niet meer onder controle heeft.

De film is geen moment saai, want de focus wordt vrijwel nooit van de strubbelingen tussen de twee hoofdpersonages weggehaald. Zelfs als men even de voet van het gaspedaal neemt is dit vooral om de omgeving waarin het tweetal werkt in kaart te brengen – wat overigens niet de meest begeerlijke wijken van Los Angeles zijn.

Sterker nog, het was de makers van de film gelukt om op locatie te filmen in een paar van de meest gevaarlijke achterbuurten in de stad. Harris en Jake komen meerdere keren in wijken van de Crips en Bloods, en je krijgt het idee dat de personen in de achtergrond zeker niet allemaal acteurs waren.

Tussen de namen die duidelijk wel op de loonlijst stonden duiken ook nog Dr. Dre en Snoop Dogg opeens op. Beide legendes kunnen duidelijk beter rappen dan acteren, maar het zijn leuke cameo’s. Opvallend is ook Cliff Curtis, die als bendelid Smiley wel heel erg lijkt op een vleesgeworden Barbon uit de klassieke Mega Drive game Streets of Rage 2.

Verder kan Training Day bouwen op een waslijst aan interessante andere acteurs – acteertalent vinden was duidelijk geen probleem. Toch is het vooral Denzel Washinton die hier een ongelofelijk interessant personage neerzet, door hem op het randje van het extreme te acteren. Ethan Hawke is in vergelijking een stuk ingetogener, wat tegelijkertijd goed bij zijn personage past en ook voor het nodige contrast zorgt.

Dankzij het uitstekende samenspel tussen de twee acteurs, het interessante verhaal en de smeuïge locaties is Training Day uiteindelijk een tijdloze thriller en eigenlijk verplichte kost voor iedereen met een beetje interesse in dit soort heftige misdaadfilms.

[Training Day | Blu-Ray | Regio: Europa]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s