Een leven vol mysterie en geheimen

Shadow Dancer - Secret of ShinobiWat het geheim is van Shinobi? Zeg het zeker niet verder, maar deze ninja schijnt een zwak te hebben voor pindakaas. Hoe ik dat weet? Ik heb Shadow Dancer – The Secret of Shinobi uitgespeeld, een keiharde ninjagame op de Mega Drive.

Oké, het kan zijn dat ik zijn geheim heb verzonnen. Ook na veel tijd in het spelen van de game te hebben gestoken is mij niet geheel duidelijk wat zijn geheim is. En dat is maar goed ook, want een ninja moet natuurlijk ook geheimen hebben, al was het maar om een mysterieus en ongrijpbaar beeld in stand te houden.

Wat wel duidelijk naar voren komt tijden het spelen is dat dit een wel heel erg lekkere game is. Shadow Dancer is als opvolger van The Revenge of Shinobi eigenlijk op alle punten een betere game, en het zal me niks verbazen als het ook beter is dan de gelijknamige arcadegame waar het veel inspiratie uit haalt – wellicht dat dat het grote geheim is?

Een schimmige organisatie genaamd Union Lizard houdt Amerika in zijn greep en het is aan de koelbloedige ninja Joe Musashi om deze bende een halt toe te roepen. Voor de gelegenheid heeft hij een katana op zijn rug gebonden en een oneindige voorraad shurikens op zak. Relaxt als hij is heeft ie ook zijn hond meegenomen.

Een stoere ninja met een zwak voor dieren, het heeft iets poëtisch. Joe is zonder meer een genadeloze killer die mensen in tweeën hakt gewoon omdat ze in zijn weg staan. Maar tegelijkertijd is hij ook het type dat elk weekend de hond meeneemt naar het bos om hem daar te kammen. Vermoedelijk heeft hij hem ook geleerd pootjes te geven. Uiteraard in de schaduw, want hij blijft wel een ninja.

Enfin, de hond blijkt ook je beste vriend te zijn, want waar Joe ontmaskert wordt als een watje die dood ten aarde stort zodra een vijandig wapen in de buurt is, stormt zijn hond zelfs door kogels heen om vijanden op hun plaats vast te pinnen zodat Joe ze kan trakteren op een shuriken tussen de ogen. Met zo’n teamwork is het tuig van de Union Lizard eigenlijk al bij voorbaat kansloos.

De game bestaat uit zes stages met elk een paar individuele levels en deze zijn op een typische Sega manier vormgegeven. De sprites zijn groot en gedetailleerd, terwijl de achtergronden heerlijke locaties zijn in een post-apocalyptisch Amerika, zoals de verwoekerde straten van New York, een lift bij het Vrijheidsbeeld en duistere grotten. Alles ziet er een beetje rauw en korrelig uit, wat prima past bij de setting.

De invloed van de jaren 80 is goed te zien, want de plekken die je bezoekt ademen dezelfde sfeer als oudere ninjagames als Bad Dudes vs Dragon Ninja, Ninja Gaiden en Shinobi, alleen komt alles net wat strakker over. De muziek is ook zeer toepasselijk en je mist eigenlijk de bijdragen van Yuzo Koshiro uit Revenge of Shinobi niet eens – en dat is toch een groot compliment.

Shadow Dancer is een soort opeenstapeling van alle goede aspecten van eerdere ninjagames en is zodoende een van de betere actiegames uit het 16-bit tijdperk. Joe heeft maar één hit nodig om dood te gaan, maar de game is zo ontworpen dat al het contact met vijanden in principe is te vermijden. De truc zit ‘m in rustig te werk gaan en waar nodig je hond het vuile werk op te laten knappen.

Grappig genoeg was de game blijkbaar te heftig voor Duitsland ten tijde van release, want het staat daar op een verboden lijst. Nou is niet alles dat verboden is in Duitsland natuurlijk goed, maar zie het in dit geval maar als een aanrader. Shadow Dancer: een game zo hardcore dat ie alleen in de shady tweedehands winkels in Berlijn te koop was na de val van de muur.

Ondanks de kwaliteit van de game kan je ‘m tegenwoordig nog voor redelijke prijzen op de kop tikken, ongetwijfeld omdat het nooit echt uit de schaduw van het epische Shinobi III op hetzelfde systeem wist te komen. Geldbewuste gamers kunnen het ook nog op de Virtual Console oppikken en het is onderdeel van de Amerikaanse collectie Sega Genesis Collection – om stomme redenen is het uit de Europese variant Sega Mega Drive Collection gelaten.

Ongeacht het platform van voorkeur is het een aanrader voor iedereen die een zwak heeft voor ninja’s, honden en gelikte actiegames. Shadow Dancer is ouderwets kont schoppen, maar verwacht alleen niet het geheim van Shinobi te ontrafelen.

[Shadow Dancer – The Secret of Shinobi | Genesis | Regio: Amerika]

Advertenties

2 gedachten over “Een leven vol mysterie en geheimen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s