Mickey en Donald gaan de wereld over

World of IllusionVoor een systeem dat zo duidelijk als iets voor oudere gamers werd gepositioneerd had de Mega Drive nog verrassend veel hoogwaardige Disney games. Games als Castle of Illusion en Quackshot kunnen op veel respect rekenen, maar in mijn jeugd was er vooral plaats voor World of Illusion Starring Mickey Mouse & Donald Duck.

Nou is dat niet zo verwonderlijk. Ik heb immers twee broers, die vroeger ook graag een controller in de hand namen. De subtitel vermeld niet voor niks beide Disney iconen, want zowel Mickey als Donald zijn speelbaar. Je kan dit magische avontuur in je eentje beleven, maar het wordt pas echt leuk als je het samen speelt, voor dubbele pret en zelfs enkele andere level layouts!

Hoewel een muis en een eend verder weinig met elkaar gemeen hebben spelen ze wel hetzelfde. Mickey en Donald doen alles wat je van een personage in een platformgame verwacht en kunnen ook nog aanvallen met een soort handdoek, waarmee ze hun vijanden in vriendelijke schepsels veranderen. De besturing is prima, wat je natuurlijk ook van dergelijke games mag verwachten.

De verschillen tussen Mickey en Donald duiken voornamelijk in multiplayer op, als je door nauwe ruimtes moet kruipen. Het achterwerk van Donald blijkt hier te groot voor te zijn, waardoor Mickey het voortouw moet nemen en Donald er aan de andere kant doorheen moet trekken. Dit voegt speltechnisch niet veel toe aan de game, maar ergens is het wel typisch voor beide personages.

Vrienden moeten immers op elkaar kunnen rekenen. Dit wordt andermaal benadrukt doordat je op elkaars schouders kan staan en doordat je elkaar omhoog kan helpen met een touw. De game promoot samenwerken beter dan het gemiddelde integratieproject van menig regering en geeft je er ook alle tijd voor om dit goed te doen.

Omdat het een Disney game is ligt de moeilijkheid aan de lage kant. Sowieso speel je het zo uit met twee spelers, maar ook in je eentje is de uitdaging niet al te groot. De levels zijn in het algemeen zeer fair ontworpen, en je zal pas in de laatste twee levels een beetje geprikkeld worden. Nou zijn er slechts vijf levels, dus het avontuur zal in ieder geval niet al te veel van je tijd opeisen. Prima dus voor de moderne gamer die wel een kwaliteitsgame wilt spelen, maar niet al te veel tijd heeft.

Hoewel het aantal levels aan de lage kant is, zijn ze wel fraai ontworpen. De Disneyheid spat van je scherm af, wat nog een knappe prestatie is aangezien de game niet op één specifieke franchise is gebaseerd. Zo kom je buiten Mickey en Donald ook nog personages en settings tegen uit onder andere Alice in Wonderland en de De Kleine Zeemeermin. Een beetje kruisbestuiving kan nooit kwaad, en dit soort games zijn een feest der herkenning voor iedereen die een paar Disney klassiekers heeft gezien.

Sega wist alles op karakteristieke wijze vorm te geven, hoewel ik het wel jammer vind dat de kleuren aan de fletse kant zijn. De Mega Drive is zeker tot meer in staat dan wat men hier liet zien, dus dat is wellicht een klein smetje op de presentatie. Een Disney wereld zonder bonte kleuren is toch een beetje als Bert zonder Ernie, of Bassie zonder Adriaan.

Maar goed, dat is zeker geen dealbreaker. World of Illusion heeft iets tijdloos. Van de typische Mega Drive muziek tot de vrolijke spelwereld: dit is de belichaming van een solide game. Als toetje krijg je ook nog eens multiplayer toe en ben je er niet al te veel tijd aan kwijt. Jammer dat men de kunst van dit soort games maken een beetje vergeten lijkt te zijn.

[World of Illusion Starring Mickey Mouse & Donald Duck | Mega Drive | Regio: Europa]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Digi-taal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s