Alex doet het fout

Alex Kidd in the Enchanted CastleVoordat Sega besloot zich te focussen op een ouder publiek was er Alex Kidd, een aapje dat een beetje gepositioneerd werd als een alternatief voor Mario op de NES. Zijn achternaam maakte hem bij voorbaat kansloos in het Mega Drive tijdperk, maar hij mocht in 1989 toch nog één laatste avontuur op zijn naam zetten in Alex Kidd in the Enchanted Castle.

Enchanted Castle was alweer de vijfde Alex Kidd game, maar de enige die op de Mega Drive zou verschijnen. Ergens is dat best logisch, want toen Sega in Sonic the Hedgehog de grote hit had gevonden die ze zo lang zochten was er nog weinig reden om veel tijd en moeite in de veel traditionelere Alex Kidd te steken.

Helaas zou zijn laatste avontuur geen sterke afsluiter zijn. Wat de meest geavanceerde Alex Kidd game had moeten zijn is in plaats daarvan juist een redelijke aanfluiting. Op het eerste gezicht ziet het er acceptabel uit, maar speel het even en je weet meteen dat de besturing helemaal niet deugd. De kleine Alex heeft grote moeite om zijn vaart af te remmen en zweeft ook nog eens onbehendig door de lucht als hij springt. Eigenlijk is het amateurisme ten top.

Omdat de besturing nogal knudde is valt de rest van de game helaas ook in het water. Verdeeld over elf levels ga je op zoek naar je vader, koning Thor. Alex heeft vernomen dat deze ergens op de planeet Paperock bivakkeert en gaat er direct naar toe om zijn Pa te redden.

De planeet ontleent zijn naam aan het feit dat iedereen hier Rock, Paper, Scissors speelt. Dit vertaalt zich uiteraard ook naar de game zelf en je zal nog toch vervelens toe dit spelletje moeten doen. Zo is items kopen in winkeltjes nog best vervelend, want je loopt pas naar buiten met het gewilde object als je hebt gewonnen in RPS. Maar ook normale baasgevechten zijn vrijwel volledig afwezig, want de bazen verslaan je liever op de minder gewelddadige manier van RPS.

Hoewel dit een unieke insteek is gaat het natuurlijk snel vervelen. Het blijft een kansspel, dus vaak valt er geheel buiten je eigen schuld geen eer te behalen. In het geval van de bazen zou het zelfs beter zijn geweest als ze gewoon de strijd met je aangingen, want het is nog altijd beter om van je slechte besturing te verliezen dan de grillen van de AI.

Iets anders dat niet echt werkt is dat je bij het minste of geringste contact met vijanden doodgaat. Gelukkig zijn er items om dit tegen te gaan, maar die zitten meestal wel achter een potje RPS verstopt. Dat is eens te jammer, want je kan ook totaal willekeurige objecten als een pogostok, motor en helikopter winnen. Deze voegen niet eens zo heel veel toe aan de game, maar het zijn leuke alternatieve methodes om door de levels te bewegen.

Maar goed, Enchanted Castle is dus niet bepaald een van de beste titels op de Mega Drive. Als dit het niveau was dat men nastreefde dan is het wellicht beter dat Alex Kidd al op jonge leeftijd ter ziele was gegaan. Gelukkig zou Sega hun console titels in de toekomst een stuk serieuzer gaan nemen, waar iedereen uiteindelijk baat bij had.

[Alex Kidd in the Enchanted Castle | Genesis | Regio: Amerika]

Advertenties

2 gedachten over “Alex doet het fout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s