Niet al het antiek is goud

Golden AxeAls doorzettingsvermogen uitbetaald zou worden in euro’s was ik nou een rijk man. Het uitspelen van een game als Golden Axe op de Mega Drive gaat namelijk niet zonder slag of stoot. Nee, er komen zelfs heel wat slagen en stoten aan te pas om deze klus te klaren.

De wat oudere gamers kennen Golden Axe ongetwijfeld nog uit de speelhallen, of van de tijdschriften waarin met lof over de Mega Drive versie werd gesproken. Het stamt uit 1989, en onderscheidde zich van genregenoten door in een soort high-fantasy setting af te spelen. Een van de speelbare personages is een Conan-achtige barbaar, genaamd Ax Battler, en dat zegt eigenlijk al genoeg.

Voor de goede orde kan je ook met een Amazone en een dwerg spelen, wat de stereotypes wel ongeveer compleet maakt. Deze variatie diende ook nog een hoger doel, want de game is zowaar met twee spelers te spelen. Kijk, dat maakt de opdracht om Death Adder een kopje kleiner te maken toch wat draaglijker.

Typerend voor een game uit deze periode – en zeker voor een arcadegame – is dat de computer eigenlijk geen genade voor je kent. De voetsoldaten van Death Adder zijn zo geprogrammeerd dat ze je altijd zullen proberen te omsingelen. Dit moet je goed in de gaten houden, want eenmaal gesandwiched dan ben je de klos. Om deze reden alleen al is het wel zo prettig om de game met een vriend te spelen, maar daar moet ie natuurlijk maar net zin in hebben.

Feit is dat de game dermate is verouderd dat het tegenwoordig niet echt leuk is om te spelen. Zo zijn je aanvallende opties nogal beperkt. Ongeacht het personage kan je een simpele combo doen en magie gebruiken. Ook hebben ze elk een unieke speciale aanval, hoewel deze in de regel te langzaam is om bijzonder nuttig te zijn.

Op papier heb je meer mogelijkheden dan tijdgenoot Final Fight, maar omdat de besturing in Capcoms klassieker toch net wat soepeler in elkaar zit en de AI minder gehaaid te werk gaat haal je vermoedelijk meer plezier uit die game, om nog maar te zwijgen over latere genregenoten.

Wel is de overzetting van de arcade naar de Mega Drive goed gegaan. Men heeft zowaar een level toegevoegd om het niet zo imposante totaalaantal naar zes op te krikken, en er is ook de mogelijkheid om te duelleren met een vriend. Natuurlijk hebben de graphics en muziek water bij de wijn moeten doen, maar oké, het is overduidelijk Golden Axe.

En hoewel het verouderd is kan ik ook nu nog de vormgeving wel waarderen. Met name het ontwerp van de personages en vijanden zijn op typerende wijze gedaan; wat mij betreft kan je nooit genoeg bruten met knotsen en vreemde helmen hebben in dit soort games. Het handjevol aan monsters is ook goed gedaan, met als curieuze hoogtepunt “Chicken Leg”, een monster dat ook in die andere oude Sega game Altered Beast opduikt. De link naar Altered Beast is overigens ook goed te merken in de muziek, dat uit hetzelfde hout is gesneden en wat mij betreft erg goed past bij de setting van de game.

Ondanks dat dit niet bepaald de beste beat ‘m up game aller tijden is weerhield dit Sega er niet van om het nog naar tal van andere systemen te poorten. Sommige versies zouden nog een beetje opgepoetst worden, terwijl andere gewoon opvulling waren op een van de vele Sega collecties.

De versie die ik onlangs na veel ploeteren wist uit te spelen stond op de Sega Genesis Collection, een collectie voor de PSP die ik een tijdje terug voor een paar euro op de kop wist te tikken. Daar staan toevallig ook Golden Axe 2 en 3 op, maar dat zijn verhalen voor een andere keer. Hopelijk bieden ze wel een iets robuustere ervaring voor de moderne oude gamer.

[Golden Axe | Genesis | Regio: Amerika]

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

8 Reacties op “Niet al het antiek is goud

  1. Pingback: Een vliegende schroothoop | patraversus

  2. Pingback: Twee keer zo sonisch | patraversus

  3. Pingback: Gouden bijl: kunst of kitsch? | patraversus

  4. Pingback: Mooie bijl, nieuw? | patraversus

  5. Pingback: Het betere hakwerk | patraversus

  6. Pingback: Een ophitsende koning | patraversus

  7. Pingback: Op de blote vuist | patraversus

  8. Pingback: Met z’n allen uit de bocht | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s