Het beest is los

Altered BeastAan alles komt een einde, ook aan je jeugd. Ook al weet je het op dat moment nog niet, stiekem wil je als kind ook met de zaken bezig zijn die voor een ouder publiek bedoeld lijken. Marketingmensen begrijpen dit maar al te goed, en vooral die van Sega eind jaren 80 / begin jaren 90.

Zo hoefde je vroeger maar langs een Mega Drive demokiosk te lopen met Altered Beast erin, en je wist meteen dat dit andere koek was. Deze game kwam rechtstreeks uit de speelhallen, en reken maar dat het je aandacht in elke winkel kon opeisen. Dat het verder een weinig imposante game was deed er natuurlijk niet toe, want je was meteen geïnteresseerd in de Mega Drive.

Arcade games op je thuisconsole uitbrengen was in die tijd nog een zeldzaam iets. Op de NES moesten games vaak helemaal opnieuw uitgevoerd worden, omdat de arcade varianten simpelweg niet mogelijk waren op de antieke Nintendo hardware. Dit leverde ons echter wel games als Ninja Gaiden, Rygar en Strider op, die op hun eigen manier wel degelijk van meerwaarde waren.

Sega had de luxe om minder vooruitstrevend te werk te gaan, en kon redelijke varianten van hun eigen arcade games de huiskamer in brengen. Dit was zowel een groot voordeel als een serieuze beperking. Aan de ene kant verkochten games als Altered Beast en Golden Axe zichzelf, met hun grote sprites, opvallend kleurgebruik en duidelijk voice samples. Deze zaken zou je niet snel terugvinden op de NES, wat in de launchperiode van de Mega Drive de grote concurrent was.

Maar er kleefden ook serieuze beperkingen aan arcade games. In het geval van Altered Beast zijn er slechts vijf levels, die ook nog eens korter worden naarmate je beter bent in de game. Herspeelwaarde is er nauwelijks en de hard mode die je vrijspeelt na het uitgespeeld te hebben maak je pardoes weer ongedaan zodra je de console uitzet.

Nee, Altered Beast is zonder meer een gevalletje stijl boven inhoud. Gelukkig is die stijl redelijk tijdloos gebleken. In een Griekse setting word je door Zeus tot leven gewekt om zijn dochter Athena te redden in de onderwereld. De vormgeving is uitstekend en zondermeer het sterkste onderdeel van de game.

Alles, van de grote sprites tot het design van de monsters en de geweldige soundtrack, draagt bij aan een game die – zoals al eerder gezegd – zichzelf verkocht door het in winkels te demonstreren. Altered Beast doet zelfs aan nihilistische verhaalvertelling; tussen de levels door wordt met één plaatje duidelijk gemaakt wat er allemaal met Athena gebeurd terwijl jij langzaam de weg naar de hel bewandeld.

De vormgeving is echter geheel ten spijt, want de game is verder niet echt noemenswaardig. Sterker nog, het neigt naar een Griekse tragedie. Kenmerkend is hoe je in elk level in een ander mythologisch beest veranderd, door drie zwevende ballen te verzamelen. Probleem met deze set-up is echter dat er niks interessant wordt gedaan met je transformatie.

Zodra je in een beest bent veranderd kunnen je vijanden inpakken en het toneel verlaten, want voor hun is het feest voorbij. Normale monsters zijn bij voorbaat kansloos, dus resten alleen de bazen. Hoewel deze stuk voor stuk geweldig uitzien, staan ze helaas niet bekend om hun geniale AI. Alleen de baas van level 4 vereist enig geduld, de rest kan je rustig kapot pummelen.

Om het inherente gebrek aan uitdaging op te lossen koos men er voor om continues helemaal uit de game te laten. Met als gevolg dat vijf korte levels alsnog een probleem kunnen worden, want zo lang gaan je drie levens ook weer niet mee. Rest alleen nog alles memoriseren, zodat je de game probleemloos kan uitspelen. Maar laat dat nou wel heel veel moeite zijn voor een game die hier verder weinig noemenswaardigs tegenover kan zetten.

Gelukkig kreeg je de game lange tijd gratis bij de Mega Drive, dus het is ook weer niet dat je er een buil aan liep. En laten we eerlijk zijn, als je rond 1990 een Mega Drive in huis had gehaald dan was dit waarschijnlijk een van de directe aanleidingen. En om de moeilijkheid toch draaglijk te maken is er ook de mogelijkheid om de game met een vriend te spelen, wat in ieder geval voor een andere dynamiek zorgt.

Tegenwoordig lijkt de serie grotendeels vergeten. Na twee slappe pogingen om de serie te laten herrijzen in het Playstation 2 tijdperk zie je de originele game alleen nog maar in compilaties verschijnen. De ene keer de arcade versie, de andere keer de Mega Drive variant. Vermoedelijk zal het Sega verder een worst wezen, want de game deed vooral in zijn beginjaren waar ie voor bedoeld was: Mega Drives aan de man brengen.

[Altered Beast | Genesis | Regio: Amerika]

8 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal

8 Reacties op “Het beest is los

  1. Pingback: Niet al het antiek is goud | patraversus

  2. Pingback: Een vliegende schroothoop | patraversus

  3. Pingback: Twee keer zo sonisch | patraversus

  4. Pingback: De meester wervelt terug | patraversus

  5. Pingback: Het hoeft niks te kosten | patraversus

  6. Pingback: Tweede kansen | patraversus

  7. Pingback: Krachtige stenen | patraversus

  8. Pingback: Kronieken van de beestkoning | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s