Blaffende apen bijten

28 Days LaterAls London niet een van de meest grijze, levenloze steden aller tijden is dan heeft 28 Days Later (2002) mij duidelijk onjuist geïnformeerd. Na de uitbraak van een bloedlink virus is de stad vrijwel verlaten en veranderd in een plek waar je absoluut niet wilt zijn.

Vraag maar aan Jim (Cillian Murphy). Hij ontwaakt na een ongeluk in een ziekenhuis, dat verder helemaal is verlaten. Terwijl hij in coma lag werd de stad geëvacueerd, maar liet het personeel hem liggen. Dat is balen. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt en in het geval van Jim zijn dit een paar ziekenhuisslippers en een tasje vol Pepsi.

Veel tijd om in verbijsterde toestand van de stad te genieten heeft hij niet, want hij ontdekt al snel waarom iedereen liever ergens anders is. De mensachtige figuren die in London zijn blijven hangen zijn allerminst vriendelijk, wellicht nog minder dan de gemiddelde Londenaar.

De film heeft een beetje de reputatie van een moderne zombiefilm, maar daar doe je het wellicht niet genoeg eer mee aan. Natuurlijk zijn de levende wezens die Groot Brittannië onveilig maken geïnspireerd door zombies, maar de schrijvers hebben wel degelijk een beetje de moeite genomen om een aannemelijke bron voor het zombieprobleem te verzinnen.

Ze zijn immers niet dood, maar geïnfecteerd door een virus waardoor mensen (en apen) in een soort blinde razernij uitspatten. Vloeistofoverdracht leidt al snel tot vergelijkbare symptomen, en dan zal je net zien dat de geïnfecteerde mensen als een bezetene op normale mensen afstormen om ze aan stukken te rijten.

Omdat London duidelijk geen plaats is voor iemand die net uit een coma is ontwaakt brengt regisseur Danny Boyle ons ook nog mee op een korte trip naar Manchester. Niet voor het voetbal, maar om hier de echte vijand van de mensheid te ontmoeten – de mens!

Een soldaat merkt op dat hij 28 dagen voor de uitbraak van het virus ook alleen maar mensen vermoorde en dat er wat hem betreft dus weinig is veranderd. De personages in de film weten natuurlijk dat dit onzin is, maar het is dan ook meer voor de kijker bedoeld als maatschappelijke kritiek – iets waar zombiefilms van weleer ook wel pap van lustten.

De gebeurtenissen in een landhuis op het platteland van Manchester zijn dermate duister van karakter dat ze veel ongemakkelijker zijn dan de min of meer standaard zombie perikelen die Jim en co in London beleefden. Het is natuurlijk niet bijster origineel dat mensen hun eigen grootste vijand zijn, maar hier past het wel degelijk goed bij het verhaal van de film.

Want of het nou roekeloze medische experimenten zijn, de onwil om je vertrouwde omgeving te verlaten, of je lot in handen leggen van een bewapende groep die beweert het beste met je voor te hebben: je hebt hopelijk geen horrorfilm nodig om in te zien dat dit misschien niet de slimste activiteiten zijn. Des te meer in de context van een wereld die op zich al gevaarlijk genoeg is.

Wat mij betreft zit de kracht van de film ‘m dan ook in het feit dat Jim hoe dan ook aan het kortste eind zal trekken. Hij ontwaakt min of meer per toeval in een stad die helemaal naar kloten is gegaan, en alle positieve veranderingen die hij teweeg kan brengen zijn mooi meegenomen. Dit is gelukkig ook zijn insteek, waardoor de film uiteindelijk meer is dan alleen maar een survivaltocht a la het rampzalige World War Z (2013).

Helaas zou het soort zombies – als we ze al zo mogen noemen – uit deze film als een ware infectie de standaard zombies in vergelijkbare films vervangen. Dat ondermijnt uiteraard de uniekheid van 28 Days Later, maar mede dankzij de Britse setting en acteurs blijft het een redelijke eigenzinnige film in het genre.

[28 Days Later | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s