Op volle toeren in een lege zaal

Mad Max - Fury RoadWas ik naïef om te denken dat Mad Max – Fury Road een volle zaal zou trekken? Op dinsdag draaien films hier maar één keer per avond en kost het kaartje slechts vijf euro. Plus, een serie als Mad Max heeft toch het nodige cachet zeker? Blijkbaar niet, maar dat lag niet aan de film!

Het is moeilijk te zeggen of Fury Road een vervolg is op de originele films of niet. Mel Gibson is vervangen door Tom Hardy, dus het ligt voor de hand om het een reboot te noemen. Maar in de opening wordt gehint dat Max al het nodige heeft meegemaakt in het verleden, waardoor de deur naar een vervolg in elk geval op een kiertje staat.

Maar eigenlijk is die vraag niet relevant, want de nieuwste Mad Max film van regisseur George Miller doet geheel zijn eigen ding. In het promotiemateriaal wordt Miller steevast omschreven als een “mastermind”, wat wellicht iets te veel eer is voor iemand die ook Beyond Thunderdome (1985) op zijn CV heeft staan. Wel is duidelijk dat deze kerel weet hoe je het publiek een spektakel moet presenteren, want Fury Road gaat hard van begin tot eind.

Zo opent het zoals de betere actiefilms eindigen: met veel bombarie. De herintroductie van Max Rockatansky is heftig en eindigt voor hem op onprettige wijze. Maar net als je denkt dat de film terugkoppelt om zijn verhaal te vertellen geeft men weer plankgas. Fury Road heeft geen tijd voor expositie en geeft haar kijkers nauwelijks de gelegenheid om bij te komen van het almaar escalerende geweld.

Dat laatste geldt opvallend genoeg ook voor Max, die voor een groot deel slechts observant is in zijn eigen film. Het gros van de actie wordt opgeëist door Furiosa (Charlize Theron), die wordt opgejaagd door de barbaarse Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) en zijn handlangers de War Boys. Beide figuren vallen op door hun eenvoud: Furiosa is een mix tussen Ellen Ripley en een Terminator, terwijl Immortan Joe nog het meest overkomt als een He-Man actiefiguur die een slechte dag heeft.

Uiteraard duiken er ook nog de nodige decadente figuren op. Eerbetonen aan The Road Warrior (1981) mogen natuurlijk niet ontbreken, en wie goed de credits leest herkent zelf enkele terugkerende acteurs, zij het in nieuwe rollen.

Toonaangevend voor de stijl van de film is een gitaarspelende freak – de Doof Warrior – die het konvooi van Joe van muziek voorziet op een wagen zo bizar dat je ‘m niet eens door de Limburgse straten met carnaval zal zien rijden. Zijn gitaar is tevens ook vlammenwerper. Ja, de film is bij vlagen een tot leven gebracht stripboek, en dat is geen kritiek.

Een onverwacht ander personage is de eindeloze woestijn waar de film zich voor 95% afspeelt. Deze desolate zandbak is een belangrijk onderdeel van de film, dat op karakteristieke wijze is vormgegeven. In de dagscènes wordt een fel oranje op je netvlies gebrand, terwijl de nachtscènes juist een ontspannen blauwe kleur uitstralen. Het zijn de donkere scènes waar je het meeste kan bijkomen, hoewel de achtervolgers van Max en co nooit al te ver achterliggen.

In het verlengde van de vormgeving ligt natuurlijk ook de muziek. Het gros van de film wordt vergezeld door hetzelfde, herhalende motief. Dat klinkt wellicht vervelend op papier, maar omdat de film één grote achtervolging is werkt het ook als een soort ritme bepaler. Uiteraard eentje met verrassende momenten, waaronder een stukje Mozart. Wellicht dat die titel van mastermind voor de regisseur toch niet zo vreemd was.

Al bovenstaande zaken vormen een film die wellicht niet de Mad Max naam hoefde te dragen, maar wel een toonaangevend voorbeeld is van actiefilms zoals ze al jaren niet meer worden gemaakt. De film is decadent op een intelligente en stijlvolle wijze en verveelt geen seconde. Het lijkt erop dat deze stijl evenwel niet echt een groot publiek aanspreekt, wat jammer is. Dit is immers het soort film dat je in de bioscoop ervaren moet hebben, het liefst zonder pauze en 3D.

[Mad Max – Fury Road | Bioscoop]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s