Vin Diesel is boos

Furious 7Met een gezonde dosis bluf stond ik in de rij om mijn tickets voor Furious 7 te bemachtigen. Geld had ik niet op zak, wel een bioscoopbon van minstens tien jaar oud. Mijn plan zou zomaar twee vrienden kunnen duperen, ware het niet dat het noodlot ons positief gezind was. Een vertwijfelde blik van de cassière later liepen we vrolijk naar binnen.

Dat positieve gevoel zou ons ook de rest van de avond bij blijven. Want wat een heerlijke film is Furious 7. Het was pas de eerste Fast & Furious die ik in de bioscoop heb gekeken, maar dat bleek een goede keuze. Dit is het soort pulp actiefilm dat films als The Expendables graag zou willen zijn.

Maar dan zonder de grote namen van weleer. Nee, als deze films al iets aantonen dan is dat de toorts officieel is overgedragen aan figuren als Vin Diesel, Dwayne Johnson en wijlen Paul Walker. Dit ensemble is zo aantrekkelijk dat ook namen als Kurt Russell en Jason Statham zich bij de cast durfden te voegen. En zo wordt een toch al leuke film alleen leuker.

Zo is de rol van grote slechterik weggelegd voor Statham. Hij speelt Deckard Shaw, de furieuze broer van Owen Shaw die we nog uit de vorige film kennen. Verblind door woede en gedreven door wraak laat Statham een heus pad van vernieling achter en ziet hij het als zijn missie om het team van Dominic Toretto (Vin Diesel) kapot te maken.

En dat lukt hem aardig. Tijdens de credits van de vorige film kregen we al een voorproefje van zijn boosheid te zien en ook hier heeft hij er weinig moeite mee om nota bene het personage van Dwayne Johnson het ziekenhuis in te werken. Je zou denken dat één klap van Johnson genoeg zou zijn om je schedel te verbrijzelen, maar Stathams hoofd blijkt net zo verstevigd te zijn als zijn auto.

Statham vervult zijn rol als slechterik met verve, maar het zal natuurlijk maar weinig mensen zijn ontgaan dat de echte ster van de film Paul Walker is, die op tragische wijze om het leven kwam tijdens de opname van de film. Ik was reuze benieuwd hoe de makers dit gemis op zouden vangen en ik moet zeggen dat ze het sjiek hebben aangepakt. Enkele mensen klapten zelfs tijdens de aftiteling, wat ik nog nooit eerder mee had gemaakt – en ook een beetje raar vond.

Het einde van de film is echter wel dermate melodramatisch dat het voor mensen die niet weten wat er met Paul Walker is gebeurd waarschijnlijk nergens op slaat. Maar goed, dat is eigenlijk geheel in de stijl van deze films, want er gebeuren wel meer zaken die vragen en ongeloof oproepen. Want zo tilt Vin Diesel een auto wel heel hoog op en heeft Dwayne Johnson wel heel weinig tijd nodig om te genezen van zijn aanvaring met Statham. Het hoort erbij zullen we maar zeggen.

En de extremere actiescènes pakken wel degelijk goed uit. Iedereen die de trailers van de film heeft gezien weet wat ie verwachten kan. Nadeel is wel dat enkele van de beste momenten uit de film gespoild worden in het promotiemateriaal, hoewel die kritiek tegenwoordig van toepassing lijkt op bijna alle actiefilms.

En dus was het weer een zeer geslaagde avond in de bioscoop. Gratis entree én een van de meest gelikte actiefilms die ik in jaren heb gezien. Het gerucht gaat dat deel acht ook alweer in de maak is. Wellicht dat dat iets teveel van het goede is, want ik zie niet in hoe ze dit spektakel gaan overtreffen. Mocht het ze lukken dan zit ik over een paar jaar echter weer in de zaal.

[Furious 7 | Bioscoop]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s