Lage drempels en hoge snelheid

Fast & Furious 6De transformatie van de Fast & Furious reeks in een van de grootste blockbuster successen van de afgelopen vijftien jaar is nogal opmerkelijk. Ergens is dat niet eerlijk ten opzichte van andere films, maar ach. Zelfs een complete onzinfilm als Fast & Furious 6 (2013) weet nog redelijk te vermaken.

Als je hersens niet gebombardeerd worden met explosies, snelle auto’s en hard geweld dan valt je mond wel open van het ongelofelijke verhaal. In alweer het zesde deel gaat Vin Diesel in opdracht van Dwayne Johnson een onmogelijke opdracht doen en verlaat zonder blikken of blozen zijn vrouw. Rouwig zag hij hier niet om zijn, want ze moedigt hem juist aan om zijn dood gewaande ex terug te vinden.

Uiteraard sleept Diesel ook Paul Walker weer mee in zijn wilde avontuur. Laatstgenoemde staat op het punt om te settelen met vrouw en kind. Laat zijn vrouw nou net de zus van het personage van Diesel zijn en er verder ook geen moeite mee hebben dat de twee belangrijkste mannen in haar leven op commando van spierbundel Johnson hun leven gaan riskeren.

De film zit vol van dit soort momenten waarop de motivatie van de personages op zijn minst ongeloofwaardig overkomt. Maar gelukkig is de volgende actiescène nooit ver weg. Tijd om je te ergeren aan het verhaal is er nauwelijks, want Diesel en kornuiten struikelen van het ene gevecht in het andere.

Wat te denken bijvoorbeeld van een achtervolgingsscène waarin de slechterik (Luke Evans) opeens met een tank uit een vrachtwagen komt rijden? Let wel, door de voorkant van de truck. Hierop volgt een heuse slachtpartij waarin de tank nietsvermoedende burgers in hun auto’s verplettert op een snelweg. Het is eigenlijk te absurd voor woorden, maar dit soort momenten is precies waar de film het van moet hebben.

Want voor de acteertalenten van genoemde acteurs hoef je het natuurlijk niet te doen, om nog maar te zwijgen over hoogwaardige talenten als de rapper Ludacris en Michelle Rodriguez. Maar hier zal ik niet al te flauw over doen, want dit is natuurlijk wel hun filmreeks. Zij voelden zich nooit te groot om deel uit te maken van een serie films gebaseerd op straatraces en plukken er wel mooi de vruchten van.

En dat is misschien wel het meest wonderlijke aan de zesde Fast & Furious film: met elk vervolg lijkt de reeks aan populariteit te winnen. Deel zes is wellicht de zwakste schakel sinds Tokyo Drift (2006), maar deed het toch dermate goed dat deel zeven ondertussen in de bioscoop draait. Kwaliteit in de traditionele zin staat bij deze films duidelijk niet voorop, maar als laagdrempelig vermaak gooit het hoge ogen.

Het zal mij daarom niks verbazen als over dertig jaar een hele generatie met weemoed terugkijkt naar de tijd dat er nog “goede” films als deze gemaakt werden. Met macho actiehelden als Vin Diesel en Dwayne Johnson, die schijt hebben aan zaken als logica. Vermoedelijk had niemand dat kunnen voorstellen toen The Fast and The Furious (2001) uitkwam, maar zo zie je maar hoe het leven kan lopen. Nou wel hopen dat de films die nog volgen naar iets meer kwaliteit streven.

[Fast & Furious 6 | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Lage drempels en hoge snelheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s